חיים חדשים - תוכנית 1063 - הרחבת גבולות התפיסה

+תקציר השיחה
הרחבת גבולות התפיסה | ||
לפי חכמת הקבלה "אין לדיין אלא מה שעיניו רואות", היא דוגלת במחקר מדעי ניסיוני. נושאים מרכזיים בתכנית:
|
||
+תמליל השיחה
אורן: היום נדבר עם הרב לייטמן על הרצון שיש בנו כבני אדם, כיצורים תבוניים, לדעת את העולם שבו אנחנו חיים. הרצון לדעת הולך ומתפתח בנו, מילדות בעצם, ואנחנו חוקרים את העולם הזה ואת עצמנו בכל מיני שיטות ואופנים, לכן נרצה להתבונן על הדברים קצת יותר לעומק בדרך לחיים חדשים.
טל: בתכניות הקודמות דיברנו על הצורך שלנו בידע, על הפוטנציאל הגדול שיש לנו לדעת את המציאות, ודברנו על שיטות המחקר שהאנושות פיתחה. גם אמרנו שיש איזו נקודה שבה האדם כבר לא יודע, שהוא לא באמת מבין מערכות, אפילו לא את הגוף שלו.
אנחנו רוצים להבין יותר איך אנחנו כבני אדם יכולים להתקדם להבנה מערכתית כזאת, החל מהגוף שלנו ועד כל מיני תחומים בחיים שלנו, גם כאלה שקשה לנו לדעת אותם, בחיים הבין אישיים, בעבודה שלנו, בעתיד שלנו, שאנחנו מאוד רוצים להצליח בו. אנחנו רוצים להתחיל להבין איך לדעת, איך לקבל תשובות נכונות.
תיארת לנו שהמדע לא יודע עדיין להבין את מערכת גוף האדם. אז מה בעצם חסר לנו?
ישנם תחומים במדע שאנחנו יכולים לסמוך עליהם ולהשתמש בהם ולהיות בטוחים בתוצאות. כי זה ברור לנו, זה מוגבל, מכאן ועד כאן, ולפי זה אנחנו בונים כלי שייט, כלי טייס, לא חשוב מה, ממש כל מיני דברים, כי ברורים לנו החוקים ועליהם אנחנו סומכים.
וישנם כאלה מערכות בטבע שאנחנו לא יכולים לדעת, כמו "האדם", בעיקר זה האדם, כל יום יוצאים אלפי מאמרים רפואיים ויש בזה ממש אין סוף פרטים, אבל אנחנו בכל זאת לא מבינים את זה. חוץ ממערכת גוף החי שלא שייך רק לאדם, אלא לכל חי, לכל בהמה, אנחנו לא מכירים כל כך. במיוחד אם מדובר על החיים הפנימיים של האדם, על המוח והרגש שלו. מוח ולב מבחינת המילוי שבהם, הכוונה למחשבות ורצונות, אנחנו גם לא יודעים, זו פסיכולוגיה זה לא מדע. ככה זה, ככה אנחנו איכשהו אוספים נתונים, יש בזה הרבה דעות, אבל אי אפשר לסמוך על זה ואף אחד לא מתייחס לזה ממש כעובדה מדעית.
טל: אנחנו רואים היום, למשל, שפתחו בבתי חולים מחלקות בהן נותנים טיפולים ששייכים לרפואה המשלימה, רפואה הוליסטית, משיטות עתיקות. כלומר, אפילו בתחום הרפואה הרגילה הגיעו למסקנה שיש תופעות שלא לגמרי מובנות ומנסים ללמוד את זה ממסורות עתיקות והוליסטיות יותר. האם שם קיים הידע הזה על מערכות גוף האדם?
גם לא, גם זה מתוך ניחושים. כנראה כשזה משפיע, כנראה כשזה מובן, אני רואה שזה תלוי בזה וזה תלוי בזה ומתוך התלות הזו אני מתחיל כבר לפתח תאוריות. ואז אני אומר, " אלה המערכות או הקשרים בגוף אדם", כמו שהסינים מתארים את זה, באקופונטורה וכן הלאה. שוב, זו לא עובדה. בנוסף, אלה לא מצבים קריטיים, זה ניתן רק כעזרה, וזה היה טוב בימים ההם, כשאדם היה יותר קרוב לטבע, היה יותר פשוט ב"תסבוכת הפסיכולוגית" שלו והיה יותר רגוע, פעלו עליו השיטות האלה בצורה אחרת ממה שהן פועלות היום.
אם אנחנו ניקח את אותה רפואה סינית, לדוגמה, ונניח גם הומאופתיה, ונתחיל לבדוק את אותם סוגי הרפואה האלה על כל מיני אנשים שונים בעולם, אנחנו נראה שאם אנחנו רוצים לרפא, נניח, שפעת, באוסטרליה או בדרום אמריקה או בצפון אמריקה או בסיביר או בכל מקום אחר, אנחנו נצטרך לתת להם תרופות הומאופתיות שונות ולדקור אותם בנקודות שונות בגוף שלהם בשיטת ה"אקופונטורה".
טל: למה?
כי הם אנשים שונים, הם חיים בסביבה שונה, ויש להם קשרים שונים בגוף, בין העצבים, בין כל הסינוסים, לכן זה לא אותו דבר לכל אחד ואחד.
טל: מי הרופא שיכול לקלוט כל כך הרבה נתונים?
אני לא יודע מי הרופא, אבל ככה זה. כי אדם קשור לטבע, לכדור הארץ, ואם הוא עובר ממקום למקום, יש בזה השפעה אחרת. אנשים שיוצאים לחלל ונמצאים שם כמה חודשים, גם היום, השאלה היא איך ישפיעו עליהם כל מיני תרופות.
טל: מה אנחנו צריכים להבין מתוך זה, כשלנו בעצם אין מושג מה קורה במערכת הקשר שאנחנו נמצאים בה?
אנחנו צריכים לפעול מכאן לכאן, אם זה עוזר, משתמשים, אם זה לא עוזר, לא משתמשים. אחר כך מגלים את מה שנראה לנו שעוזר, זה עוזר למה שהתכוונו, אבל קלקל במשהו אחר. וכך זה החיים.
אורן: דוגמה הכי פשוטה להראות את המבוכה שאנחנו חיים בה היום. אני זוכר ששנים אמרו לי, "לשתות כוס יין אדום ביום זה נהדר, זה מחזק את הלב", זה מחזק עוד הרבה מאוד דברים בגוף האדם, אבל אני זוכר רק שזה מחזק את הלב, ופתאום מתפרסם מחקר האומר להיפך, שאלכוהול הורס, בכל סוגי המשקאות האלכוהוליים אפילו ביין אדום, זה מסרטן. אז אדם שואל את עצמו, "כדאי לשתות כוס יין אדום או לא כדאי?" מי יכול לענות על זה, זו שאלה פשוטה ותשובה פשוטה. ואין.
אין.
אורן: תלוי את מי אתה שואל, לפי איזו אסכולה?
בדיוק. אצל הצרפתים, למשל, אני מכיר משפחות בצרפת שאצלם בקבוק יין ליום לאדם זה נקרא טבעי, בקבוק של שבע מאות חמישים מיליליטר זה טבעי. אם בעל ואישה שותים, הם גומרים שני בקבוקים ביום. וזה לא לפי המחקר האומר שזה דווקא להיפך.
אורן: אם יש כל כך הרבה נתונים ומחקרים מבלבלים, הפוכים וסותרים, איך אדם יכול לפתח את הרצון הפשוט שלו לדעת את העולם?
אתה כבר שואל אותי על עניין של פרסום ועסקים ומה שיש בזה.
אורן: תתעלם מכל הגורמים האינטרסנטים, אלא באופן פשוט, אדם רוצה לדעת "זה טוב לי, זה לא טוב לי?"
הוא לא ידע
אורן: הוא לא יודע.
לא.
טל: חיה יכולה לדעת, להרגיש?
חיה יודעת לפי הטבע שלה, היא מרגישה, מריחה, היא לא צריכה מעבדות. אצל החיות הכול פשוט, זכר בא לנקבה בודק, מריח וכולי. ראית את זה בסרטי טבע?
אורן: כן, החיה מרחרחת, בודקת אם זה מתאים לה, לא מתאים לה, כדאי לה.
היא מריחה חמש מאות נתונים של דם, כל מיני הורמונים, כל מיני חומרים, והיא מיד מבינה, היא לא צריכה מעבדה.
אורן: היא לא מחכה לבדיקות מעבדה.
בדיוק, ככה זה אצלן. גם כשהן מסתכלות על הצאצאים שלהן, זה אותו הדבר, הן מיד רואות מה צריך ומה לא.
אורן: מהמקום הזה של מבוכה ואפילו הסתכלת קדימה, אמרת שהאדם לא ידע. אני רוצה לעלות את העניין של הדרכים והשיטות שבהן אנחנו משיגים מידע ומנסים להבין את העולם שבו אנחנו חיים.
דברנו גם בתכוניות קודמות וגם עכשיו על המחקר המדעי, שהיום חוקר ומגלה ממצאים כאלה ומחר ממצאים אחרים. אמרת שיש תחומים שקל יותר להבין שהם מוגבלים, ויש תחומים שקשה יותר להבין.
עכשיו אני רוצה להעלות לדיון שיטה אחרת לגמרי של מחקר. יש כל מיני שיטות וטכניקות מיסטיות, רגשיות שנשענות על הרגשה, לא על כלים, לא על ניסויים, אלא ממש על רגש נקי, על אינטואיציה. יש מגוון שיטות כאלו, אני לא יודע אפילו איך לפרט אותן, אבל יש תחום אחר בכלל שממנו מקבלים ידע. אולי זה ידע מסוג אחר. זה מה שאני ארצה לשמוע מימך. עד כמה אנחנו יכולים לסמוך או לא לסמוך על כל הידע שמגיע מהאגף היותר מיסטי, היותר רגשי, היותר אינטואיטיבי?
אתה שואל אותי? אני לא מאמין בזה בכלל.
אורן: למה?
אני לא מקבל את זה.
אורן: למה?
כי זה לא מדע. אני מסתכל על כל הדברים האלה שהם פשוט לא מדעיים. אם תביא לי עובדות שזה עובד, נניח כמו הרפואה הסינית, בכמה מקרים, בסדר. אני יודע שזה עובד. אז בדיוק באותה שיטה שזה עובד, אצל אותו מומחה, באותה שיטה, אפשר להשתמש, אבל לא אחרת, כי אנחנו לא מבינים את השיטה בכללות.
טל: אבל אפילו האדם הפרטי, לא מישהו שהולך לטפל במישהו אחר, אלא בעצמו, שרוצה לקבל תשובות ומנסה לחפש את הקול הפנימי שלו, את האינטואיציה שלו, לפתח את האינטואיציה שלו.
שיעשה מה שהוא רוצה, אני לא, איזו אינטואיציה יכולה להיות בדבר לא ידוע?
טל: מתוך המקום הזה שאמרת שאדם לא יודע וגם נראה שהוא לא ידע, אנשים מחפשים. יש היום אנשים שמחפשים איזו הדרכה פנימית, מדריכים, כל מיני דברים כאלה.
אני לא שייך לזה.
טל: לשום דבר מזה?
לא, זה לא מקובל עלי. חכמת הקבלה מתייחסת לדברים האלה בצורה מאוד פשוטה "אין לדיין אלא מה שעיניו רואות".
אורן: אבל איך מגדירים את "עיניו רואות"?
מה שבטוח הגיע אלינו על ידי מחקר מדעי, ניסיוני, ואנחנו רואים את התוצאות שלו.
טל: מה לגבי שיטות שכן מסתכלות על הטבע כמו אסטרולוגיה, כמו כל מיני אנשים שיודעים לקרוא כביכול סימנים בטבע?
זה צחוק, אסטרולוגיה.
טל: אלה עוד שיטות שאנשים פיתחו.
נכון שהם פיתחו אותן, אבל זה לא מדע ולכן אני לא מתייחס לזה. בעיני זה פשוט לא קיים, על שולחני זה לא נמצא ואני לא מרגיש את עצמי כמוגבל. יש לי במקום זה את חכמת הקבלה, אבל שם דווקא "אין לדיין אלא מה שעיניו רואות". זה אומר שאנחנו חייבים לפתוח את מערכות הטבע שבינתיים לא פתוחות לכל אחד ואחד, אבל אז מתוך כמה שנוכל לפתוח אותן, נוכל להרחיב את גבול המדע שלנו, אבל את המדע.
אורן: אני רוצה שתסביר עוד טיפה מה התכוונת לגבי הקול הפנימי. לפעמים אדם מרגיש איזה קול פנימי שנותן לו הרגשה "את זה כדאי לך, את זה לא כדאי לך, את זה תעשה, לשם אל תתקרב", הוא לא יכול לראות אותו במיקרוסקופ או בצילום רנטגן אבל הוא מרגיש אותו. יש אנשים שרגישים לזה יותר, יש אנשים שרגישים לזה פחות, יש אנשים שיצייתו לקול הפנימי ויעשו אפילו שינויים גדולים בחיים בגלל אותו קול פנימי ויש כאלה שלא. מה היחס שלך לקול הפנימי שהאדם מרגיש?
שוב אני אומר, אני מדען, חכמת הקבלה היא מדע והיא מזהירה אותנו להשתמש רק בעובדות. אבל עובדה זה יכול להיות שאתה הולך לאיזה איכר ואתה מסביר לו משהו, הוא לא מבין אותו, הוא לא משתמש בו. הוא יודע מה זה פרה, חמור ושדה. ואם אתה הולך למדען, לרופא, למהנדס, לא חשוב מי, בגבולות המדע שלו הוא משתמש.
היום הרפואה מרגישה את עצמה חלשה, ובנוסף הרופאים רוצים להרוויח יותר, אז הם קיבלו לתוך הרפואה כל מיני שיטות שהן לא שיטות רפואיות אלא ליד.
אורן: משלימות.
כן, שנקראות משלימות, מה הן משלימות כל כך? אבל נניח, ומשתמשים בהן, זה רק ביזנס.
אורן: האם יהיה נכון לומר שאתה מאמין רק בשכל של האדם ולא ברגש שלו?
ודאי.
אורן: רק בשכל?
כן.
אורן: למה אתה מתייחס לשכל של האדם ככלי מחקר מהימן יותר מהרגש שלו?
כי בשכל אנחנו יכולים למדוד ולראות מה קורה לנו, סיבה ומסובב, תוצאה, ואין לנו בזה שום ספק זו עובדה. מה שאינו כן הרגש, איזה רגש? איך אני יכול להתייחס לרגש בצורה רצינית אם אני לא יכול למדוד רגשות?
אורן: אי אפשר למדוד רגשות?
איך? שנינו מסתכלים על איזו תמונה או על איזו תופעה, איך אני מתפעל ממנה ואיך אתה המתפעל ממנה. איך אנחנו יכולים להשוות, לפי הגודל, לפי העוצמה, לפי התרגשויות למיניהן? יש שם אלפי נתונים שאנחנו לא יודעים מה לעשות איתם.
אורן: אז אם נחזור לרצון לדעת שיש לאדם, הטבע מפתח באדם רצון לדעת את עצמו, את העולם שבו הוא חי. עד כה דיברנו על שני אפיקים שדרכם אנחנו מנסים לקבל ידיעה על עצמנו ועל החיים. אחד האפיק המדעי, והשני זה האפיק שנקרא לו יותר רגשי, מיסטי.
כן.
אורן: אז אני רוצה רגע לסכם כדי להתקדם מפה הלאה. אתה אומר אני מאמין לאפיק המדעי ואני לא מאמין בכלל לאפיק הרגשי המיסטי?
הרגשי, המיסטי, והדתי.
אורן: אתה לא מאמין לו?
לא, כי זה לא מדע. אתה אומר "אתה מאמין או לא מאמין", אמונה לא שייכת לזה, אלא ידיעה.
טל: אבל אמרנו שגם המדע מוגבל ביכולת שלו לתפוס מערכות מורחבות.
בדיוק, אם הוא יודע את הגבולות שלו, של התפיסה שלו ונמצא בהם, אז הוא לא טועה.
טל: אז עכשיו אנחנו רוצים לשמוע מה בעצם מציעה חכמת הקבלה לאדם שמאוד רוצה לדעת יותר, להכיר יותר את המציאות, לבחור נכון, איך היא יכולה לעזור לו?
אורן: באיזו שיטה, באיזה כלים, באיזה אופנים היא חוקרת את המציאות, האם היא נותנת לנו ידיעה במישור השכלתני בלבד או שמא מעורב בה גם המישור הרגשי? איך זה עובד בדרך של חכמת הקבלה, איך היא לוקחת את הרצון של האדם לדעת את עצמו ואת עולמו, מפתחת אותו, מקדמת אותו וממלאת אותו בידיעה? ובאיזה סוגי ידיעה?
חכמת הקבלה מרחיבה את גבולות התפיסה של האדם, היא מפתחת בו כלים חדשים. כמו שכשהרכבת משקפיים, אתה רואה עכשיו במקום 5 מטר ממך, 500 מטר. לא שמעת טוב, קנית איזה מכשיר, ואתה שומע עכשיו קול שמגיע אלייך ממרחקים וכן הלאה. זאת אומרת, חכמת הקבלה לא מביאה לאדם כלים חיצוניים כמו תוספת לאוזן, תופסת לעין, תוספת לכל מיני דברים, לא.
חכמת הקבלה מביאה לאדם חוש פנימי יותר גבוה שהוא יכול לראות את הטבע שבו הוא נמצא לעומק, ולראות את הטבע בכל מיני סוגי קשרים שישנם בטבע, שאנחנו לא רואים. ואז האדם מתחיל לראות קודם כל שכל העולם הוא מערכת אחת, דומם, צומח, חי, בני אדם, כולם קשורים למערכת אחת, וזה לא תלוי בהם, ככה זה הטבע קושר אותם. כמו שיש אלפי אלפי חוטים, רשתות שהן קושרות אותנו יחד כולם כולם, עד כדי כך שאין מקום עוד להוסיף משהו, עד כדי כך אנחנו קשורים. כאילו אנחנו נמצאים כולנו במים, כמו ג'לי שקושר אותנו יחד, פיזית, רגשית, שכלית, בכל מיני צורות שאנחנו עוד לא יודעים.
חכמת הקבלה מסבירה לנו את זה ונותנת לנו להשיג את רשת הקשר בינינו, ואז אנחנו מתחילים ללמוד את הרשת הזאת, זה מוסבר בספרי הקבלה בצורה מאוד פרטנית, איך ללמוד אותה, איך לגלות אותה הרשת ואז מתוך זה להבין מהי מהות הבריאה, מהות החיים, מהות המציאות של האדם ושל עוד כל מיני חלקי המציאות האחרים. זה מה שחכמת הקבלה מאפשרת.
טל: והאם חכמת הקבלה מאפשרת לאדם להכיר את אותם הדברים שאמרת קודם שהיום הוא לא מסוגל, כמו הכוחות הפנימיים שבאדם, המערכת המאוד מורכבת של האדם?
כן. ודאי. היא נותנת לאדם יכולת לדעת בעצם הכול. כי ברשת הזאת בה קיימים כל החוקים.
טל: אז מה זה בעצם נותן לאדם, איזה כלים זה נותן לו לנווט את המציאות שלו? הוא יודע לבחור יותר נכון בחיים?
הוא יודע בדיוק איך לנווט את עצמו לחיים הכי נכונים.
טל: קודם אמרנו שכוס היין הזאת אנחנו אף פעם לא נדע אם היא טובה לנו או לא?
למה? מי אמר?
טל: זה מה שאמרת, שלא נדע.
אנחנו לא נדע כי אנחנו עושים כאן איזה ספקולציות.
טל: כן. אז אדם שפיתח את עצמו להכיר חדשים?
לא, אדם שפיתח את עצמו לראות בעמקי הטבע את הידיעות האלו, על ידי זה שנכנס לקשרי הטבע אז הוא יודע.
טל: איך הוא יודע, הוא מרגיש את זה?
הוא מרגיש את זה והוא רואה את זה, הוא מבין את זה. זה כמו "חכם עיניו בראשו". הוא קונה תכונות חדשות כאלה שהוא יכול לראות מאיפה זה בא מלכתחילה, ומהי התוצאה משימוש בחוק, בכוח או במשהו.
טל: אמרנו שהחיות אינסטינקטיבית מרגישות את הדברים?
בגבולות שלהם, כן.
טל: אז מה התווסף כאן לאדם באמת מפותח שאתה מתאר, שמאפשר לו?
הוא רואה את הנולד.
טל: את העתיד הוא רואה?
כן. מה יוצא לו מזה.
טל: מה זאת אומרת, מה הוא רואה, מה יקרה לו?
כי הוא מתעלה למעלה מהזמן. גם הזמן זה סך הכול פרמטר שהוא מאוד משתנה. הוא מתעלה למעלה מהזמן ואז בשבילו עבר, הווה, עתיד נמצאים כביכול לפניו. ולכן הוא קושר את הדברים האלה יחד והוא רואה, להשתמש או לא. לשתות כוס יין או לא.
טל: זה מאוד קשה לתפוס את זה לאדם שלא נמצא בתוך התפיסה הזאת.
רב: נכון. נכון, לכן חכמת הקבלה היא כל כך משנה את האדם, מוסיפה לו כל כך הרבה תכונות חדשות, יכולות חדשות, שבאמת בעיה לספר.
אורן: אם האדם במצב כזה על ידי החכמה הזאת של הקבלה יודע הכול, אז מה נותר לו לעשות בחייו?
נותר לו לעשות? ללמד את האחרים, להתקרב ליכולת כזאת, וכולם יחד להגיע לגילוי המערכת הכללית הזאת, להשתמש בה בצורה הנכונה. שכולם מתקשרים זה עם זה על ידי החוק הכללי של הטבע, שזה חוק האהבה. מה זה חוק האהבה? התקשרות הדדית של כל חלקי המציאות.
אורן: אהבה? אמרת עכשיו אהבה?
אהבה זה נקרא התקשרות ההדדית הנכונה הטובה לכולם.
אורן: באותה רשת של מערכת אחת שבה כולם פרטים בתוכה?
כן, שכולנו קשורים.
אורן: זו המגמה של ההתפתחות של הבריאה, של הידע, של ההבנה של איפה אנחנו חיים?
כן.
אורן: קודם שאלתי אותך על קול פנימי שמדבר פתאום בתוך האדם, ומי שרגיש יותר יכול לשמוע אותו ולקלוט לאן הקול הזה מכוון אותו, עכשיו שתיארת לי את השיטה שבה הקבלה חוקרת את העולם ואת המציאות, אתה דיברת על דברים שהזכירו לי את אותו קול פנימי אבל אולי הם שונים, אז אני רוצה קצת שתבדיל לי. אמרת שהוא רואה את הנולד, אמרת שהוא מתחיל לראות, מתחיל לדעת, מתחיל להבין. אני מניח שזה לא בעיניים האלה.
לא, הוא פשוט חש את זה.
אורן: הוא חש את זה. אז במה זה שונה מאותה תחושה פנימית שקודם מאוד פסלת וממש אמרת שאתה לא מאמין בה בכלל?
כאן זה עובדתי.
אורן: תסביר קצת את ההבדל.
כמו על ידי מחקר בתופעות הטבע ברמת פיסיקה, כימיה, ביולוגיה, זואולוגיה אנחנו חוקרים במה שחוקרים, מתוך זה רואים שיש כאן חוקים, שהם חוקים שחוזרים על עצמם ואז אנחנו כותבים, שזה מה זה חוק? זה קשר בין תופעה ותופעה, שהם קשורות יחד. ואז אנחנו אומרים, זה קשור לזה, על ידי איזו נוסחה, באיזה תחומים, באיזה תנאים וכן הלאה. אותו דבר כאן.
אורן: מה? מה אותו דבר?
שאני מגלה עוד קשר בין חוקי הטבע נוספים, שהוא לא יכול להתגלות על ידי מכשירים פיסיים, כימיים וכן הלאה.
אורן: הוא יכול להתגלות על ידי אינטואיציה, על ידי קול פנימי, על ידי תקשור?
על ידי התפתחות הפנימית של האדם שחכמת הקבלה מאפשרת לו את זה.
אורן: שמה שמיוחד בה הבנתי קודם שהאדם רוכש תכונות חדשות?
כן.
אורן: איזה תכונות אלה?
התכונה העיקרית זה שהוא מתקשר לאחרים בצורה טובה, למעלה מהאגו שלו, על ידי זה הוא מתחיל לגלות רשת קשר ביניהם וזה כל המדע, כל החכמה. וחוץ מזה אנחנו לא צריכים לדעת, כי רשת הזאת היא היחידה שפועלת בכל המציאות והיא קובעת את כל סדרי החיים שלנו. לא של בני אדם אלא דומם, צומח, חי גם.
אורן: מה זה אומר, מתקשר לאחרים בצורה טובה מעל האגו וזה מה שגורם לו לגלות את הרשת?
למען להחזיק את כל המערכת הזאת, כל מערכת הבריאה, דומם, צומח, חי, מדבר, כל היקום ועוד למעלה ממנו, להחזיק את זה בצורה מאוזנת. גלובלית, אינטגרלית, כמו שהיום אנחנו מתחילים לגלות את זה בעולם שזה קיים.
טל: אדם שמגיע למצב כזה הוא מרגיש ביטחון בחיים שלו?
הוא רואה שהוא נמצא באמת בתוך טבע לא עיוור אלא מלא חכמה, ויש לו מה להשיג ועם מה להזדהות. מלא חיים, מלא שמחה ואופטימיות.