חיים חדשים - תוכנית 1109 - התמודדות עם כעסים
+תקציר השיחה
התמודדות עם כעסים | ||
הרגשת כעס נובעת משליטת האגו על האדם, כתגובה של האדם לכך שהוא לא מצליח לשלוט במצב. נושאים מרכזיים בתוכנית:
|
||
+תמליל השיחה
אורן: נושא התכנית שלנו היום הוא "כעס". "כעס" זה מן רגש כזה שמציף אותך, ממלא את כולך ו"מתפוצץ" בפנים, לפעמים גם "מתפוצץ" החוצה. ננסה להבין מאיפה מגיע הרגש הזה ולמה הוא נועד, איך הוא יכול לשרת אותנו, לאן הוא יכול לקדם אותנו, בדרכנו לחיים חדשים
יעל: אנחנו כועסים הרבה בחיים שלנו, כועסים על המדינה, כועסים על החברה, כועסים על ההורים שלנו, כועסים על בני הזוג שלנו, על הילדים שלנו, על השכנים שלנו, לא חסר על מי לכעוס. הכעס צץ גם שאנחנו מנסים להשתלט עליו, אנחנו מנסים ככה לעבוד, לנהל אותו, ופתאום משהו בתוכי מתפוצץ, לפעמים רק בפנים, הרבה פעמים זה כבר גולש החוצה. כעס משחרר בגוף שלנו הורמונים של "סטרס", לחץ, קורטיזון, אדרנלין, מעלה את לחץ הדם. יש הטוענים שהוא מזיק לבריאות ויש הטוענים הפוך, שהוא רגש מועיל, טוב, משחרר את כל האנרגיות שיש בפנים, שחרור לחצים, ואפשר לתעל אותו גם לדברים חיוביים.
באופן כללי הכעס מוציא אותנו משליטה, זה כמו הבד האדום ששמים מול השור וכל מה שאנחנו רואים מול העיניים באותו רגע זה רק את אותו בד, המיקוד שלנו שם. היום נרצה להבין מהו כעס, איך להתמודד איתו. והשאלה הראשונה, מהו "כעס" לפי התפיסה שלך?
כעס זה שליטת האגו על האדם בצורה כזאת שהוא רוצה לשלוט. האדם רוצה לשלוט, לשלוט על המצב, על אחרים, על עצמו, לא חשוב על מה. הוא מרגיש חוסר שליטה על משהו ומתוך זה יש לו כעס, שזה לא לפי רוחו, וההרגשה הזאת שהיא לא לפי רוחו מביאה אותו למצב שנקרא "כעס". זה הכול.
יעל: יש גם כעס בדרגות התפתחות יותר נמוכות מזה של האדם, בדומם, בצומח, בחי?
כן.בכל דבר ודבר. כעס יכול להיות כשאני מכניס יד לכיס ובמקום חמישה דולר שאני רוצה להוציא, אני מוציא עשרה דולר. אפשר להגיד שאני "כאילו" שמח יותר, לא, אני גם כן כועס. "כעס" זה כל דבר שלא לפי רוחי.
אורן: לבעלי חיים יש רגש של כעס?
גם, וודאי, אבל זה בצורה כזאת שהיא לא כל כך במודעות שלהם על זה, כי זה בצורה מאוד מיוחדת. אם תתחיל לשחק עכשיו עם איזו חיה ותכה אותה, תרביץ לה ותברח, תחזור ושוב תרביץ לה, שוב ושוב, אתה תראה עד כמה שהיא מעלה את עצמה לכעס ביחס אליך, לנקום בך.
אורן: מה ההבדל בין הכעס אצל חיה לבין הכעס אצל אדם?
אני חושב שזה מאוד קרוב אחד לשני, כי האדם לא רחוק בזה מהחיה. וכל זה מפני שיש הבדל בין הרצוי למצוי.
יעל: כל פעם שיש הבדל בין רצוי למצוי, אתה אומר שיש איזה כוח בתוך האדם.
חוסר שביעות רצון "בטורים גבוהים", זאת אומרת, בדרגות גבוהות, זה כבר הופך להיות לכעס, להתפרצות. אבל זה גם יכול להיות שאני כועס בפנים, יכול להיות שאני בעצמי אפילו לא מודע לזה שאני כועס. אבל אם יבוא עכשיו מישהו ויתחיל להסביר לי מה קורה, אני אגיע לכעס מהר מאוד
יעל: יש הבדל בין הכעס שלי על אחרים לבין הכעס שלי על עצמי?
כן. וודאי. אבל זה לא חשוב, זה כעס. חוסר שביעות רצון.
יעל: בסופו של דבר זה בא לידי ביטוי בחוסר שביעות רצון. אז למה בעצם זה קיים בעולם שלנו, איך זה תורם להתפתחות של האדם?
כי אנחנו אגואיסטיים ואני רוצה שהכל יהיה לפי איך שאני מבין שצריך להיות ואם זה לא לפי מה שאני חושב, אני כבר כועס. זאת אומרת, מביע עד כמה שאני לא מרוצה מהסיכום.
אורן: למה הטבע יצר באדם רגש כזה של כעס, מה תפקידו בהתפתחות שלנו?
אני חושב שזה לא רק באדם.
אורן: כן, בכלל, לכל היצורים. מה התפקיד של זה בהתפתחות? הרי שום דבר לא קיים סתם, אם רגש מסוים קיים הוא נועד לפתח אותנו למטרה מסוימת.
זה כמין קביעת המצב, עובדה. שאני לא נמצא במצב שאני רוצה להיות בו.
אורן: ואז?
אז אני נמצא באיזו תרעומת פנימית ומוציא את זה החוצה. וגם משתדל להגיע למצב שאני אממש את מה שאני רוצה.
יעל: אז זה בעצם חיישן שבא להגיד לי, "מה שאתה רוצה לא קורה כרגע, תעשה משהו כדי שזה יקרה, תשנה משהו או תפעל באיזו צורה כדי שהדברים כן יקרו כמו שאתה רוצה?
נכון.
יעל: זה בעצם התפקיד של החיישן הזה.
כן.
יעל: כשמדברים על כעס, מדברים בעצם על כך שיש לו תפקיד הישרדותי, הוא מעורר איזו תוקפנות פנימית שהאדם צריך הרבה מאוד פעמים גם בשביל לצוד, להביא מזון, להשיג כל מיני דברים מאוד בסיסיים, מזון, פרנסה, עזרה וכולי. יחד עם זה, יש גם צורך לפריקה של כל מיני לחצים שמצטברים בתוך האדם, אתה יכול לכעוס כול הזמן בתוך עצמך, אבל ברגע שזה יוצא החוצה, יש איזו אנחת רווחה.
הקלה.
יעל: כן, הקלה. ואתה יכול לתפקד בצורה יותר מאוזנת ממה שיכולת לתפקד לפני. איך אתה רואה את היתרונות של הכעס, מנקודת המבט שלך?
את היתרונות של הכעס אני לא רואה דווקא בזה שאדם צועק ומתפרץ בצורה חיצונה, אלא שהוא מרגיש את זה מבפנים, וזה כמין עובדה, מדד, על זה שהוא נמצא עדיין באגו, שהוא לא מרוצה מהתוצאות לפי האגו שלו. זאת אומרת, נמצא במצב שהוא רוצה לשלוט על הפעולה, על התוצאה, על האנשים, על הסביבה, על העולם, ומפני שזה לא הולך לפי רוחו, זה מביא לו כעס.
אורן: אמרת את המילה "עדיין", שהוא "עדיין" נמצא ברצון הזה לשלוט על התוצאה. למה?
כי יש שני פנים ל"עדיין" הזה. או שהוא באמת משיג את השליטה שלו ואז אין "עדיין", כי זה כבר נמצא, ישנו, בהווה. או שלומד ומבין שהוא לא יכול לממש את הרצון שלו וזה יישאר תמיד "עדיין" ולא כדאי לו לסבול, כי זה בכלל לא בשבילו, ולכן הוא עוזב ומוציא את עצמו מהריצה לקראת איזה הישג שהוא לגמרי לא מציאותי בשבילו. הכעס שלו עובר והוא נעשה יותר חכם, כי "אין חכם כבעל ניסיון", הוא כבר מבין ומרגיש שזה לא בשבילו. הוא גם יכול עכשיו לבחור איזו מטרה שיותר מותאמת לו, גם לפי הכוחות, גם לפי השכל, רגש, סביבה, נתונים, ואז יממש אותה וייהנה.
יעל: הכעס שלי, זה סוג של מדד לרצון לשליטה. כל עוד קיים בי כעס, יש בי איזה רצון לשליטה, שאני עדיין מונעת לפי האגו. למה זה משהו שהוא שלילי?
משהו שלילי או חיובי אנחנו יכולים למדוד רק לפי מטרת החיים, לפי עד כמה שאני בזה לא גורם רע לאחרים או אפילו נותן להם אפשרות ליהנות מהחיים. לפי זה אנחנו בודקים. הכעס שלי יכול להיות על אנשים שלא נותנים לאנשים אחרים ליהנות מהחיים ואני ממש כועס על הפעולות שלהם ואז יכול להיות שהכעס שלי הוא טוב. יכול להיות שאני גם כועס על עצמי, על הילדים שלי, כי צריך לחנך גם את עצמי או לחנך את הילדים, אז הכעס הזה הוא טוב. זה תלוי גם מה זה הכעס הזה, עד כמה שהוא מועיל, עד כמה שהוא לא חוסם לי את העיניים.
יעל: אז מתי הוא מועיל?
מתי שהוא מוביל אותי לפעולות יפות, נכונות, טובות, שאני פועל בהם לטובת הזולת ולטובת כולם.
יעל: ומתי הוא לא טוב, מתי הוא מזיק אותו כעס, מתי הוא שלילי?
מתי שאני רוצה להרגיע את הכעס על ידי זה שאני מנצל את הזולת.
יעל: אז כעס שגורם לניצול הזולת הוא שלילי וכעס טוב בעצם מקדם אותו.
את הזולת ואת כל העולם.
יעל: יכול להיות שהכעס הוא בעצם אנרגיה חיובית שיכולה להביא אותי, אותנו, למקום טוב.
זאת לא אנרגיה חיובית, אבל היא יכולה לעבוד לחיוב.
יעל: כשמדברים על כעס, יש הרבה דברים שליליים, כעס גורם להרבה מאוד מתחים וקונפליקטים עם הסביבה, מתוך זה שיש פער בין מה שאני רוצה שיהיה לבין מה שאחרים מספקים לי או איך שאחרים מתנהגים, שזה לא תמיד תואם את המקום שנוח לי וטוב לי. הוא גורם לתחושת ניכור, זרות, לשחיקה של תחושת השייכות של הפרט לסביבה שלו. כשאדם כועס, הוא מתחיל להיות תוקפני כלפיי אחרים, ואז הם כועסים עליו ותוקפניים כלפיו ונוצר איזה מעגל של תוקפנות שממש קשה לצאת ממנו.
כל זה מעלה את האלימות ואת התוקפנות בחברה בכלל, כל הנושא של כעסים. איך אתה רואה את החסרונות של הכעס, מה מבחינתך החסרונות המהותיים של "כעס"?
לפי חכמת הקבלה ה"כעס" זו תופעה מאוד לא טובה, זה אדם לא מאוזן, שהרגש והשכל שלו לא מאוזנים. הוא לא מאוזן בזה ששולט עליו עכשיו היצר הרע, האגו שלו, שנותן לו להרגיש שהוא יותר מאחרים ומגיע לו והוא יכול לסדר בכוח את כול מה שהוא רוצה. זאת אומרת, הכעס מעוות לגמרי את צורת העולם, תמונת העולם, האנושות, החברה, אפילו את המשפחה וכן הלאה. כעס קודם כול דורש דחוף את האיזון. זה מאוד קשה להגיע לאיזון, כי אנחנו יכולים לאזן את הכעס רק על ידי הכוח העליון, ממש בכוח שנגדו. ואין בנו, בעולם שלנו, משהו שיכול להתמודד עם הכעס, כי הכעס זה ביטוי של האגו שלי שאומר, "אתה גדול, אתה בעל הבית ומגיע לך וכן הלאה." ואין לי מה לענות על זה. כי אני באמת מרגיש את עצמי שאני חיה מיוחדת, ייצור מיוחד. והכעס מסביר לי את העובדה שזה באמת כך. אז אני רק צריך להשתמש בייחודיות שלי בצורה אחרת כדי להתעלות מעליו.
כדי להסביר לכולם מה זה כעס, איך אנחנו מתגברים עליו, איך אנחנו למעלה מהכעס מתחברים בינינו, איך מגיעים לאיחוד, לחיבור, שכל הכעס הזה הופך להיות דווקא לכוח המחבר בינינו, כל הדברים האלה עדיין לא בגדר תיקון. אנחנו לא מלמדים איך להתמודד עימו, גם לא ילדים, אלא זה צריך להתחיל ממש מהיום הראשון שהתינוק בא לעולם, כי הוא כבר מתחיל לדרוש ולכעוס. אנחנו לא מבינים את זה כל כך, אבל כעס זה ביטוי לרצון לקבל האגואיסטי, שכולנו נמצאים בזה מיום לידתנו.
אורן: אז מה צריך ללמד מגיל ילדות בקשר לכעס?
קודם כל להרגיע, בזמן שאדם כועס, אין מה לדבר אליו, כי זה חוסם לו את העיניים וסותם לו את האוזניים, הוא בכלל לא יכול להבין ולקלוט שום מסר.
אורן: איך אפשר להרגיע?
להראות לו שאנחנו לא מתפעלים מהכעס שלו. שזה לא בסדר, אבל לא שאנחנו מזלזלים בו, אלא שלא מקובל עלינו שהוא כך מתנהג. היופי הוא שזה יכול להיות דוגמה, איך אנחנו שולטים על הכעס שלנו ונותנים לו להתקיים, שומעים אותו ממישהו, ומחכים עד שזה יעבור. וכשזה עובר, אנחנו ממשיכים את סדר היום ויחד עם זה אנחנו גם מראים לאדם שנפל לתוך כעסו עד כמה שההתנהגות הזאת לא מקובלת עלינו. אנחנו צריכים להראות זאת לאט, לאט, כי צריך לקחת בחשבון שאדם כועס לא שומע, הוא "יוצא מהכלים". ואחר כך ללמוד איך אנחנו יכולים בכל זאת לשנות את היחס שלנו לכעס, שזו הדגמה של האגו הגדול, שהתגלה פתאום ואיך אנחנו יכולים להתמודד עם האגו הזה.
יעל: וברגע שאני מתייחסת לכעס כאל הדגמה של האגו, מה צורת המחשבה או מה ההתייחסות שנובעת מהמקום הזה?
צריכה להיות סביבה נכונה, כי בלי סביבה נכונה אין על מה לדבר. סביבה נכונה צריכה להראות לאדם שכל הדברים האלה שעכשיו קורים לו, זו הזדמנות להתגבר על הכעס ולעלות למעלה לדרגה הבאה.
אורן: לאן לעלות?
למעלה מהכעס, זה כבר נקרא שהוא עולה.
אורן: לאן הוא עולה?
עולה בצורה הרוחנית.
אורן: מה זה אומר?
על ידי זה שהוא מתייחס עכשיו לכעס כמו לעזר כנגדו, הוא יכול עכשיו לעלות מעל הכעס הזה וממש לקבוע שם בינתיים את המדרגה שלו, כיותר גבוהה מהקודמת.
אורן: לאן הוא עולה, "עולה" הכוונה "מתגבר"?
כן.
אורן: הוא מתגבר ואז לאן הוא עולה?
כמו שאנחנו כותבים בשירים, על היחסים בינינו, עולה למעלה מהמצב שהוא כועס.
אורן: אמרת קודם שהפתרון לכעס זה איזון. אבל האיזון זה משהו מאוד מאוד קשה. כי הרגש של הכעס הוא כל כך עוצמתי, שאין שום דבר שיכול לעמוד כנגדו. כי הוא נובע מתוך התחושה של האדם שהוא רוצה לשלוט, שהוא רוצה להיות בעל הבית על הדברים. ואם הם לא מתנהלים כמו שהוא היה רוצה הוא מתפוצץ. אז איך אפשר להגיע לאיזון, אמרת שקשה מאוד להגיע לאיזון. מה בכל זאת יכול לאזן?
רק אם הוא מבין שמשחקים איתו מלמעלה.
אורן: מה זה אומר?
שהבורא סיבב לו את הכעס הזה, כדי להראות לו, עד כמה שהוא נמצא עדיין ברצון לקבל שלו.
אורן: ואם זה אדם שלא מאמין בבורא עולם?
אז תגיד במקום בורא כל דבר אחר.
אורן: איך אני מאזן את רגש הכעס כשהוא מציף?
זה הטבע. הא‑לוהים או הטבע זה אותו הדבר, הטבע סובב אותו בצורה כזאת. מאיפה בא לו הכעס? למה הכעס? התוצאות מזה וזהו.
אורן: הוא יודע מאיפה בא לו הכעס. הכעס בא לו מזה שמשהו לא מתנהל כרצונו, כך הגדרת את זה, כשאני לא שולט בסיטואציה. הכעס בא לי מהפער בין המצוי לרצוי. אבל איך אני מאזן אותו? זה שהוא שולט בי עכשיו אני מרגיש את זה, זה מפוצץ לי את הראש ואת הלב. איך אני מאזן אותו אני לא מבין?
אתה צריך על ידי החברה, למשוך מהחברה את כוח הטוב שיאזן לך את הכעס.
אורן: איזה מין כוח זה?
כוח חיובי, כוח שהוא השורה בעולם, לא הכוח השלילי. נתנו לך עכשיו כעס כדי שאתה על ידו דווקא תזדקק לכוח החיובי ותוכל למשוך אותו ואז יהיו לך שני כוחות יותר גדולים מקודם, הכוח החיובי והכוח השלילי יחד.
אורן: אני לא מבין, מה זה כוח חיובי?
כוח החיבור, כוח הרוגע, כוח שהכול מסתדר לפי הכוחות שנמצאים בטבע.
אורן: אבל הכול לא מסתדר, אם היה מסתדר לא הייתי כועס. מתי אני כועס, כשמשהו לא מסתדר כמו שהייתי רוצה שיסתדר. אז איזה מין כוח אני מושך כדי לאזן את זה?
אתה מושך כוח חיובי, כוח מהסביבה.
יעל: הוא מבטל את הגורם שגרם לי לכעס?
כן. הוא מבין שהכוח הזה מגיע לו כדי שיתחבר לסביבה הנכונה.
יעל: אמרת לפני כן, שאפשר להתייחס לכעס כאל כוח של חיבור ושלמעלה מהכעס מתחברים. ואני רוצה לשאול, איך זה באמת, כי הכעס בדרך כלל יוצר הרבה מאוד חיכוכים ומצבים של קונפליקט ודווקא פירוד בין אנשים. אז איך הכעס הזה יכול לגרום לנו למצב של חיבור, זה נראה ההיפך?
זה נראה ההיפך אבל זה תמיד ככה. כי אם אנחנו מבינים שהכעס זה דבר שלילי והחברה בעצם צריכה להראות לי שזה כך, אז גם החברה צריכה לתת לי תומכים, איך אני אשתדל להתאזן עם הכעס הזה. אז קודם כל אני מבין שהתופעה הזאת מגיעה לי מהטבע וזה כדי לקדם אותי, אין שום דבר שבא סתם. אז כשמגיע לי כעס, ואם אני מתגבר על הכעס אני עולה בדרגה שלי. אני יותר חכם, יותר מבין, יותר מרגיש, יותר שולט.
יעל: יותר מפותח?
כן. אז אני צריך אם כך רק להתגבר על זה. איך אני מתגבר? לזה אני צריך סביבה, שאם יש לי איזו תופעה שלילית, אני מיד בורח לסביבה כמו תינוק לאימא. ואז אני כולי נמצא בידיים שלהם והם עוזרים לי לצאת מהכעס.
אורן: נגיד שאתה במצב של כעס מאוד גדול והיית בא אלי ואל יעל שאנחנו חברים שלך. איך אנחנו צריכים להתייחס אליך כדי לעזור לך כמה שיותר מהר, לחזור עוד פעם למצב של איזון, מה אנחנו צריכים לומר לך?
אתם צריכים קודם כל להרגיע אותי כמה שאפשר. אתם צריכים להסביר שמה שקורה זה קורה מכוחות הטבע וזה ככה מתגלגל על כל אחד ועכשיו זה התגלגל גם עלי. ואני לא מסוגל להחזיק בזה, אז לכן אתם קיימים, כדי להזכיר לי שזה בלתי אפשרי וצריכים לתקן את המצב.
איך להתגבר על הכעס? בזה שקודם כל תבין, א' שזה בא לך כדי לקדם אותך, זה בא מהטבע ולא אשם בזה אף אדם. ואם אתה מתגבר על הכעס הזה, אתה עולה דרגה. ובדרגה הבאה כדי לעלות עוד יותר למעלה, גם כן תהיה בכעס. זה כוח שקודם כל תמיד מעלה אותך, דווקא מעלה, אבל רק בתנאי שאתה תתייחס אליו נכון.
אורן: מה לדעתך מיוחד ביחס של חכמת הקבלה, לרגש הכל כך עוצמתי הזה של הכעס?
קודם כל אי אפשר להימנע מזה, זה כמו שכתוב, "אלף פעם יפול צדיק וקם", אבל יחד עם זה צריכים למצוא כוחות להתמודד וכאן רק החברה יכולה לעזור. איפה שהאדם נמצא תחת שליטת הכעס, שהוא זה שנמצא בשליטה, מה שיכול לעזור לו, זה החברים שרואים את המצב, וחייבים לבוא אליו ולהוציא אותו מבית סוהר.
אורן: האם הכעס נתפס בעיניך כמעלית?
כסיבה, גורם.
אורן: גורם להתפתחות.
כן. החברה כמעלית.
יעל: החברה צריכה להרגיע, מה האדם צריך לעשות ולהשתדל מהצד שלו?
להתכופף כלפי הסביבה וכל היתר הסביבה.