חיים חדשים - תוכנית 562 - מקור הגזענות
+תקציר השיחה
מקור הגזענות | ||
ההבדל בצבעי העור מושרש עמוק בטבע - בני אדם לבנים, שחורים, צהובים ואדומים - בעיית הגזענות לא יכולה להיפתר, היא מצויה עמוק בתוך מודעות האדם - בידינו רק לבצע טיפול שורש, לחנך ל'ואהבת לרעך כמוך', בעזרת כוח האור המתקן - באופן טבעי, האגו שלנו רוצה להתנשא מעל האחרים, להרגיש שאנו מיוחדים, נעלים יש ארבע דרגות בהתפתחות החומר, ולכן במין האנושי יש לבן, שחור, צהוב ואדום - החלוקה הזו לארבע קיימת בכל פרט, זו הנוסחה הכללית של הבריאה, י-ה-ו-ה - לכן אין אפשרות להשוות בין כולם, אלא רק בהתעלות אל השורש האחד שלהם - בדומה לאם שיש לה ארבעה ילדים, לבן, שחור, צהוב ואדום - כולם שלה, ממנה באו - אדם מסתכל על השונה ממנו ומרגיש שוני. שום חינוך רגיל או חקיקה לא יפתרו זאת - התפתחות מודרנית התרחשה קודם אצל לבנים, אחריהם צהובים, אח"כ אדומים ושחורים - זה לא אומר מי טוב יותר ומי פחות. זה סדר ההתפתחות, כמו דומם, צומח, חי ומדבר. לכן בהיסטוריה האנושית האגואיסטית, תמיד האדם הלבן התגאה ושלט באחרים - בארה"ב ניסו לתקן את היחס הרע לשחורים, השקיעו המון, בסוף זה יתפוצץ בפניהם הפתרון היחיד הוא להעלות האדם מעל גופו, מעל הלב והמוח שלו, מעל כל הארציות. ואז האדם מקבל תפיסה חדשה, רוחנית. מסתכל על האחר לפי תכונותיו הרוחניות - הפתרון היחיד הוא להעלות את האדם אל השורש של כולנו, לדרגה שבה אין הבדלים - הקבלה מעניקה לאדם ערכים של השפעה ותכונות חדשות. יציאה מעצמו אל הזולת - ואהבת לרעך כמוך זה הדבר היחיד שמבטל את הגזענות לגמרי. לא יהיה פתרון אחר |
||
+תמליל השיחה
אורן: היום נרצה לדבר עם הרב לייטמן על נושא שאני לא יודע אפילו איך להציג אותו, "גזענות שחורה". לאחרונה אנחנו רואים גם בעולם וגם כאן בארץ, תופעות של גזענות נגד שחורים, בעלי עור שחור, ננסה להבין מאיפה זה נובע? בשביל מה זה קיים? אולי צריך ללמוד מזה משהו? איך אפשר לעשות את החיים של כולנו, גם בעולם וגם כאן בארץ לחיים טובים יותר, אם אפשר? יעל, בואי תפתחי בבקשה את הדיון.
יעל: כולנו מכירים את התופעה הזאת של התייחסות חברתית נמוכה, נחותה, מתייחסים אל בעלי עור שחור כנחותים יותר מבחינה חברתית, אנחנו רואים את זה פורץ עכשיו בארצות הברית, ואת מחאת השחורים נגד זה. ועכשיו, בימים האחרונים מרגישים זאת בארץ, יש מחאה של העדה האתיופית, ואנחנו רוצים להבין מה היא גזענות בכלל ובעיקר למה מתפתחת גזענות כלפי בעלי עור שחור? בסופו של דבר זהו סממן חיצוני שאין מאחוריו הרבה, אבל הוא משפיע מאוד על היחס הפנימי שלנו כלפי אותו אדם, במישור של יחסים חברתיים, יש לזה השפעות כלכליות, השפעות בעולם העבודה, השפעות בכל מרחב החיים של האדם. השאלה היא, למה בעלי צבע שחור, ממש בעולם המערבי כולו, נחשבים ליותר נחותים? איך זה שסממן חיצוני כזה משפיע על התפיסה שלנו וגורם לנו לתפוס אדם בצורה שונה לחלוטין?
ההבדל הזה מושרש עמוק מאוד בתוך האנושות בכלל. אנחנו רואים זאת בתורה, עוד בפרשה הראשונה, דיברו על החלוקה הזאת. אנחנו מחלקים את האנושות לארבעה מינים, צבעים בוא נגיד, לבן, שחור, אדום וצהוב, בזה אנחנו מעמידים את כולם בשוני. ועכשיו, להגיד מי יותר ומי פחות זה תלוי איפה אני נמצא, אם אני נמצא באפריקה אז יכול להיות שאני אהיה במצב של מיעוט כזה שיזלזלו בי ולא ירצו לדבר איתי וממש יזרקו אותי לשוליים, אם לא יותר גרוע. אם אני אהיה באירופה, אז ההיפך יכול להיות.
יעל: מה זאת אומרת ההיפך?
ההיפך, זאת אומרת שיזלזלו בשחור וירימו את הלבן, באפריקה ירימו את השחור ויזלזלו בלבן, וכן הלאה. לפני שבוע הייתי בסין, אז גם שם זה מאוד שונה, יש להם גאווה מאוד גדולה, כמיליארד וחצי אנשים, ודאי שהם מסתכלים על כל אלה שאינם כמותם בצורה אחרת, כאילו כל העולם שייך להם, כי באמת מדובר על כמות אדירה של אנשים. וכך כל אחד ואחד וכל אומה ואומה, וודאי כל גזע. הבעיה הזו לא יכולה להיפתר, היא נמצאת עמוק בתוך המודעוּת של האדם, מתוך קליטת המציאות שלו. אומנם אנחנו רואים שיש מקרים בודדים שבהם דווקא מתחתנים עם צבע עור שונה, אבל בכל זאת אלה מקרים מאוד בודדים ובולטים, ובכל זאת אלה דברים שנתונים לטיפול שלנו. ועד כמה שאנחנו מתקדמים, אנחנו רואים שהיו תקופות שחשבנו, זהו, התעלינו כבר מעל כל הבעיה הזאת, היא עוד מעט תימחק, ואז פתאום היא מרימה את ראשה וקמה בכוח חדש.
יעל: איך באמת זה יכול להיות?
זה יכול להיות מפני שאנחנו לא מטפלים בה בצורה נכונה. אנחנו לא רוצים להגיע ל"טיפול שורש", באמת לחנך את האנשים בצורה כזאת שהם יקבלו כוח לעמוד למעלה מהרוח האנושית הכללית, שנביא להם תיקון כללי, שהוא חיבור בין כולם בצורה כזאת שמחייבת אותנו להיות כגוף אחד. את זה מביאה לנו חכמת הקבלה, על ידי המאור המחזיר למוטב.
יעל: מה זה?
כמו שכתוב בתורה, "ואהבת לרעך כמוך". ואחר כך מסבירים לנו החכמים ואומרים ש"רעך" הוא בעצם כל איש ואיש בכל העולם, לאו דווקא יהודים. אומנם אלה שנמצאים אצלך בבית הם הקרובים אליך, ואחר כך מי שנמצא באותה עיר, תושבי עירך קודמים לאחרים, ואחר כך המדינה, ואחר כך המדינות השכנות, ואחר כך כל העולם. יש כאן, עיגולים, עיגולים, מהמרכז לכל הפריפריה, אבל בכל מקרה עלינו להבין שתיקון יכול להיות רק בתנאי שנעלה את האדם, נרים אותו למעלה מכל ההבחנות הטבעיות שלו בין בני אדם, "אלה שחורים ואלה לבנים ואלה צהובים ואלה אדומים, ואלה אירופאים ואלה לא כל כך, ואלה יהודים ואלה אומות העולם". יותר מזה, גם אם נלך לדרום אמריקה, שבה כולם כביכול אינדיאנים, גם ביניהם נמצא הבדלים והפרשים ושנאה ודחייה בכל מיני מסגרות וגופים.
יעל: אבל למה יש לאדם נטייה כזאת?
זה האגו שלנו שרוצה ממש להתרומם מעל האחרים, וכל אחד רוצה להגיע למצב שהוא מרגיש את עצמו מיוחד, כי היצר הרע שבנו, באגו שלנו דורש מהאדם להרגיש מיוחד, ולכן אנחנו מחפשים סימן שבו נוכל להיות מיוחדים, והסימן כאן מובהק מאוד, "תראו, הם שחורים ואני לבן, הם אדומים ואני לבן" וכן הלאה. אחר כך בין הלבנים, מי כזה ומי כזה, למה זה ולמה זה. אנחנו רואים עד כמה העמים באירופה שונאים זה את זה, שלושים וחמש מדינות, כל מדינה לא סובלת את חברתה, וגם בתוך המדינה וכך כל אדם ואדם לא סובל את האחרים. זאת אומרת, יש לנו כאן בעיה מאוד מאוד ידועה, בולטת, שממש רשומה בגנים שלנו, בתוך האגו שלנו, הרצון לקבל שבאמת מנהל אותנו בכל פנייה ובכל צעד ושעל בחיים. ואם אנחנו רוצים להתעלות מעל זה אנחנו יכולים לטפל בגזענות רק על ידי חכמת הקבלה, כי היא מעלה את האדם למעלה מכל העולם הזה, מעלה אותו לרמה שבה כולנו מחוברים כבאֵי עולם.
יעל: כשווים.
כשווים, ודאי, באי עולם. אם מישהו מסתכל עלינו מלמעלה לא אכפת לו שחור, לבן, צהוב אדום, לא אכפת לו מי אתה ומה אתה, איזו צורה יש לעיניים, לאף או לאוזניים שלך. גם לא אכפת לו האופי. כי הוא, הכוח עליון נותן את הדברים האלה, ולכן מצידו הכל אותו דבר. רק מפני שיש לנו ארבע דרגות בהתפתחות החומר, שהן לפי י-ה-ו-ה, כך המערכת העליונה, הכוח העליון שעובר דרך מערכת ההנהגה וההשגחה פועל, הוא בעולם שלנו באופן שהכל מסודר לפי מה שנקרא ה"שם בן ד'".
יעל: מה זה בפשטות? שנבין.
בפשטות שכל דבר מתחלק לארבעה פלוס שורש. ולכן כתוצאה מזה יש גם שחור, לבן, אדום וצהוב במין האנושי. יש עוד הרבה הבדלים במין האנושי ובכל אדם ואדם בִפנים גם חלוקה לשורש וארבע הבחנות. בכל דבר ודבר, בכל מה שניקח, יש חלוקה בסיסית, זה בדם ובאיברים שלנו, בפסיכולוגיה ובתפקוד, בכל דבר. וזה פועל עד הפרט האחרון באטום הבודד. ולכן אין לנו כאן שום אפשרות בעולם שלנו לעשות איזו השתוות, השוואה, חיבור, אם לא נתעלה מעל זה לדרגה שנקראת ה"שורש" שלהם. ההבדלים נשארים למטה, אבל אם אנחנו נמצאים בדרגת השורש אנחנו לא מקבלים את ההבדלים האלה כמהותיים, כי בשורש, שם כולנו שווים. כמו אימא נניח שיש לה ארבעה ילדים, בדיוק בצבעים האלה, אז ודאי שהיא לא יכולה לעשות שום חשבונות כאלה מילד לילד, לא חשוב באיזה צבע הוא, כי בשבילה כולם שלה, היא הולידה אותם. אז אנחנו צריכים לעלות לדרגה כזאת ורק אז תיפסק הגזענות.
אורן: כשאדם לבן מסתכל על אדם שחור, מה הוא מרגיש?
הוא מרגיש שהוא שונה. ושינוי יהיה רק על ידי חינוך מיוחד שהוא יקבל, ועל ידי החינוך הזה הוא לא סתם יתחנך כמו במישור העולם הזה. ראינו, איך האמריקאים השקיעו מיליארדים כדי לחנך את העם שלהם שכולם שווים ואין שום עדיפות ללבן על שחור, אתה יכול לבדוק לפי הסטטיסטיקה, היום זה כבר לא כך, אבל לפני כשלושים שנה, אפרו אמריקאים עבדו בעבודות מיוחדות, באוניברסיטאות, בכל מיני מקומות, קיבלו וקידמו אותם ממש בכל מקום, ואנחנו רואים שאחר כך הכל קרס, כי לא טיפלו בשורש.
אורן: זה מה שאני שואל, כשאדם לבן מסתכל על אדם שחור מה הוא מרגיש בתוכו?
הוא מרגיש שהוא שונה. זה הטבע, כך אנחנו מרגישים, אם משהו לא כמונו, אנחנו מרגישים דחייה ממנו.
אורן: אז הוא מרגיש שהוא שונה והוא מרגיש דחייה.
כן, בגלל השוני.
אורן: האדם הלבן מרגיש נעלה או נחות מהאדם השחור?
כן או לא, אבל שונה.
אורן: אתה אומר "כן או לא", לא תמיד האדם הלבן מרגיש שהוא נעלה?
אם אני נמצא באפריקה בין כל השחורים, ולא חשוב אם הם טובים או רעים אליי, אני מרגיש את עצמי פחוּת בכל מקרה. מה זה פחוּת? באיזה צבע אז הייתי רוצה להיות? בצבע שחור, אז אני פחוּת. או אם אני נמצא באירופה ואני שחור, אז אני מרגיש את עצמי פחוּת, אני רוצה להיות בצבע לבן כמו כולם. תשאל את האדם, מה היית מעדיף עכשיו, במקרה המסוים הזה, לפי זה תבין.
אורן: נניח בארצות הברית, אדם לבן מתבונן על אדם שחור, יש להם נשיא שחור, אני לא מדבר על נשיא או על בעלי תפקידים או על דברים פורמאליים עם סטטיסטיקות או כמה השקיעו וכן הלאה, אני רוצה לקחת אדם טיפוסי לבן מתבונן על אדם טיפוסי שחור, מה מרגיש הלבן לדעתך בארצות הברית, מה מרגיש השחור? בוא נתחיל מהלבן, זה יותר מעניין אותי.
אני לא יכול להגיד לכם כלל כזה כי זה תלוי בחינוך.
אורן: באדם עצמו.
כן, ודאי. תלוי איזה חינוך הוא עבר.
אורן: אבל אמרת שהחלוקה לארבעה צבעים, לבן, שחור, אדום וצהוב ממש מושרשת בטבע, מלכתחילה.
לראות את ההבדל זה מושרש בטבע. אבל לא שההבדל הזה אחר כך מוליד דחייה זה מזה. יכול להיות להיפך, שארצה לדלג על הדחייה ולהיות יחד עימו.
אורן: לפני הדילוג על הדחייה, אני רוצה להבין, האם האדם הלבן, בפנים, לפני העטיפות, מרגיש שהוא יותר מהאדם השחור?
הכל תלוי פחות או יותר בחינוך, זה תלוי גם איפה הוא נמצא. שוב אני אומר, אם אני נמצא באפריקה אני רוצה להיות שחור ולא לבן.
אורן: בוא נשאל על מקום אחר, נקפוץ לצד אחר של העולם, לרוסיה. הייתי ברוסיה כמה פעמים, רוב האוכלוסייה שם, גם במוסקבה, בכל מקום לבנה, יש מיעוט קטן של שחורים. אדם לבן ברוסיה מרגיש שהוא יותר מאדם שחור?
בדרך כלל כן.
אורן: בוא נתעמק בהבחנה הזאת, למה הוא מרגיש שהוא יותר ממנו, זה מושרש בטבע?
זה מושרש בטבע כי גם בתורה כתוב "כעבדים תהיו".
אורן: לא הבנתי.
אתה לא זוכר מה כתוב בתורה לגבי אדם בצבע שחור.
אורן: לא, מה כתוב? אני זוכר שאשתו של משה הייתה אישה כושית.
כושית זה משהו אחר.
אורן: אז אני לא מבין על מה.
כתוב בתורה, בפרשה הראשונה, באדם הראשון. "עבד תהיה".
יעל: זאת אומרת, בחלוקה הטבעית הזאת של ארבעה צבעים יש מראש חלוקה של מי יותר טוב ומי פחות טוב? יש רמות?
בואו נגיד כך, בהתפתחות האנושית כלפי מטרת הבריאה, יש סדר מיוחד שעובר בצורה מאוד ברורה לפי התור, קודם עם ישראל, שהוא לגמרי לא שייך לכל הצבעים האלה ולא לכלום. זה משהו נפרד שיצא מבבל, הבבלים כולם הם כביכול הסיבה לכל האנושות, ומאלה שהתפזרו אז, נעשו אנשים מסוגים שונים, שהם לבן, שחור, אדום וצהוב. וכשאנחנו מדברים על התפתחות חינוכית, תרבותית, טכנולוגית וכו', שנקראת אצלנו מודרנית, אז ודאי שלכל אחד, לכל אומה, לכל שבט או לכל עם יש התפתחות משלו. אבל אם נדבר על ההתפתחות האגואיסטית, שדוחפת להתפתחות האומה בטכנולוגיה, בטכניקה, בתרבות ובחינוך, אנחנו רואים שהאגו התפתח הכי הרבה אצל לבנים.
יעל: זה היה מתוכנן מראש?
כן, ודאי. ואחר כך אצל הצהובים.
אורן: צהובים בסין?
צהובים זה לא רק סין, אלא כל המזרח. ואחר כך אנחנו רואים איך זה התפתח באפריקה, זאת אומרת בשחורים ובאדומים.
אורן: אדומים אלה דרום אמריקאים?
כן, דרום אמריקאים, אינדיאנים. העם של ילידי אמריקה. ואחר כך הכושים.
אורן: אז הם אחרונים בתור?
הם האחרונים בתור ובאמת השתמשו בהם כעבדים בכל המקומות.
אורן: אז הגורל שלהם זה להיות כעבדים או נחותים לצורך העניין בגרסה המודרנית?
זו לא בגרסה המודרנית, אנחנו רואים שכך ההיסטוריה מתרחשת.
אורן: נכון, לכן אני שואל, האם זה הגורל שלהם, מהטבע?
מהלבן לצהוב, לאדום ולשחור.
אורן: אז הם האחרונים בתור.
בהתפתחות, אם אפשר להגיד שההתפתחות הזאת טובה, את זה אנחנו אומרים. השאלה היא, האם ההתפתחות הזאת היא בכלל משהו טוב, אבל איך שלא יהיה, בתוצאה הזאת שכל העולם מתפתח, בוא נגיד משתנה, הם האחרונים לשינוי.
אורן: אז יוצא לפי ההסבר שלך, כמו שיש אבולוציה שבה התפתחו מינים וזנים והדומם והצומח והחי והמדבר, יש גם סדר להתפתחות המין האנושי. הלבנים מובילים, אחר כך צהובים, אחר כך אדומים, ואחרונים השחורים?
כן. זה לא אומר מי יותר טוב ומי פחות טוב. כי לדוגמה דומם, צומח, חי ומדבר, האדם הוא אחרי כולם.
אורן: אז הוא המובחר כבר.
הוא המובחר.
אורן: "נזר הבריאה".
כן. אז אתה לא יכול להגיד הראשון יותר טוב והאחרון יותר גרוע.
אורן: אבל ככה אנחנו תופסים את זה.
זה משהו אחר. אם נדבר בצורה האגואיסטית שלנו ונקבל בצורה כזאת את כל האנושות לתוך החברה האנושית הכללית, אז אנחנו כן מתייחסים בצורה כזאת, שהכי מפותח הוא הלבן, מתגאה ושולט וכולי, וכך באמת לפי ההיסטוריה הם שלטו על כל הדברים, הגיעו לכל המקומות וכבשו. אחר כך הצהוב, אחריו האדום ואחר כך השחור.
אורן: אם כך, מה רוצים היום מהאדם לבן? אדם לבן שמסתכל על אדם שחור, מרגיש שהוא עליון ממנו, ואתה אומר בצדק.
אל תשאל אותי על זה, אני לא שייך לזה. אני שייך לתיקון ולא כמו התיקון שרצו לעשות בארצות הברית ואחר כך ראו ששום דבר לא קרה, כל ההשקעה ובתי הספר המעורבים ושום דבר לא יצא מזה, אני שייך לתיקון אחר, לא לכזה שמלמד את האדם כל מיני צורות חינוך, אלא לטכניקה שמעלה את האדם למעלה מכל ההבדלים, למעלה מהגוף שלו, למעלה אפילו מהמוח שלו, מהלב שלו, לרמה כזאת שהוא יוצא כביכול מכל ההבחנות "הארציות" שיש לו, שנמצאות בעולם שלנו. הוא מעלה את עצמו ומקבל שכל ורגש חדשים, ושם אין הבדל בין אף אחד לאף אחד, כולם שווים, כולם מחוברים, כולם אהובים וזהו. ורק בצורה כזאת אם אתה רוצה להיפטר מהגזענות, גזענות שחורה, לבנה, לא חשוב איזו. דיברתי באמריקה עם אפרו-אמריקאי שאמר, "לבנים? הם נראים כמו חזירים". ממש כך, ואמר זאת בצורה כזאת שהרגשתי בו זלזול לצבע הזה.
אורן: אמרת שהטכנולוגיה שבה אתה עוסק מרוממת את האדם מעל הבדלי הצבעים?
כן.
אורן: למה, לאן נעלמים ההבדלים, אני כבר לא רואה שהאדם הוא שחור, אדום, צהוב או לבן?
לא, אני עולה למצב שבשבילי נעלמות כל ההבחנות האלה, אני מפסיק להרגיש את כל ההבחנות הארציות.
יעל: איפה האינסטינקט הזה?
אני מקבל תפיסה חדשה, והיא מדכאה את התפיסה הקודמת. ואז התפיסה הקודמת נעלמת, אני מסתכל על האדם לפי התכונות הרוחניות שלו, שהן בשבילי העיקר. נניח שהיה לידי חבר שהוא מאוד יקר לי ואני תלוי בו, ואנחנו יחד עובדים על דבר מאוד חשוב ורוצים להצליח, וכל החיים שלי תלויים בו ואנחנו מחוברים יחד ממש באלף שרשראות בינינו, אז אני חושב שבמצב כזה לא תהיה לי שום טענה לגוף שלו, לצבע שלו, למשהו.
יעל: היום יש מגמה של נישואי תערובת וערבוב של כל הצבעים האלה.
כל זה שטויות, זמני וחולף. שום דבר לא ייצא מזה, רק יביא לבעיות וצרות גדולות. אנחנו צריכים לחנך את האדם, להעלות אותו לדרגה הזאת היכן שאין הבדלים. וכך זה לא תיקון.
אורן: אתה מתכוון שהוא באמת לא רואה הבדלים, ולא שהוא רוצה להיראות מנומס, מתורבת. הוא באמת מפסיק להרגיש את ההבדלים?
כן.
אורן: אז מה היא "המעלית" הזאת שמעלה ומשדרגת כך את התפיסה של האדם, את היחס שלו לעצמו, לאחרים סביבו, מה הקסם הזה?
הקסם הוא, שאתה מתחיל לקבל ערכים חדשים.
אורן: אילו ערכים?
ערך של האדם וערך של החברה, שהוא לפי השפעה ולא לפי הקבלה.
אורן: כלומר?
לפי התכונות החדשות. אתה עובד עכשיו בעל מנת להשפיע לזולת, לצאת מעצמך. ואז בשבילך כל איש ואיש שנמצא מחוצה לך הופך להיות חלק מהנשמה שלך, ואתה נמצא איתו בעבודה מיוחדת כזאת, שעל ידה אתה משיג את הנשמה.
אורן: מה הקשר בין "ואהבת לרעך כמוך" לבין גזענות?
"ואהבת לרעך כמוך" זה הדבר היחידי שמבטל לגמרי את הגזענות.
אורן: למה?
כי אתה לא יכול לשנוא את עצמך. מדובר על כך שאתה מגיע ל"ואהבת לרעך כמוך", אתה אוהב אותו כמו את עצמך. האם השחור שונא את עצמו מפני שהוא שחור? או הלבן שונא את עצמו מפני שהוא לבן? זאת אומרת, אם אתה מגיע למצב שאתה אוהב את השני כמו את עצמך, אז גמרנו, אין שום הבדל. זה הפתרון היחידי, כל היתר נדון לכישלון במוקדם או במאוחר. ועוד נראה את זה.
אורן: תודה הרב לייטמן, יש לנו עוד הרבה שאלות, נשמח לשוחח איתך עוד בנושא. זה היה מרתק. תודה יעל, תודה גם לכם שהייתם איתנו. עד הפעם הבאה שיהיה לנו כל טוב, חיים חדשים. להתראות.