חיים חדשים - תוכנית 624 - בעל הסולם

+תקציר השיחה
בעל הסולם | ||
כשמתבוננים על חיי מקובל, צריך לחלק המבט לשתי רמות, בעולם הזה ובעולם העליון - כשבעל הסולם מצא אצל מורו את ספרו של האר"י, עץ חיים, הוא נדהם לגלות מה כתוב. כמה שנים אח"כ ארגן קבוצת משפחות לעלות לישראל, אך נידו אותו. לבסוף עלה לבד. הביא איתו ארצה מכונה לעיבוד עורות. סבר שאדם חייב לעבוד - כשגילו שהיה דיין בוורשה, מינו אותה להיות רבה של קריית שאול - בעל הסולם פנה לציבור החילוני, כיוון שמקובל שמשיג את המערכת הכללית חושב ודואג לכולם בעל הסולם הסביר איך נוכל להשתתף בצורה מודעת בתהליך ההתפתחות, שאנו מחויבים לעבור - מהות התיקון היא להפוך את טבענו האגואיסטי, את העוינות והשנאה, לאהבת הזולת - בעל הסולם רצה להחדיר את רעיונות הקבלה לשדרות העם, לכן נפגש עם בן גוריון ומנהיגי היישוב. חזה מראש את השואה. במלה"ע ה-2, בהיותו בישראל, עצר רוחנית את רומל וסטאלין - בעל הסולם כתב הרבה. נקרא בעל הסולם על שם פירוש הסולם שכתב לזוהר. סולם מדרגות התיקון - בסוף יום פיזר כספו, שלא תישאר לו פרוטה למחר. וזאת כדי לקרב לעם כוחות רוחניים - אבל למקובלים אף פעם לא הקשיבו. עלינו לפרסם שיטתו של בעל הסולם כדי לתקן מצב ישראל העולם - בכתבי הדור האחרון הסביר שבסופו של דבר עלינו להגיע לחיים של אהבת הזולת ושוויון - אין אדם חשוב מבעל הסולם לדורנו, כי הוא נותן לנו כלים להגיע לחיים עליונים, שלווים ונצחיים |
||
+תמליל השיחה
אורן: היום נדבר בתוכנית שלנו על איש מיוחד, הרב יהודה אשל"ג, שזכה לכינוי "בעל הסולם". ננסה להבין מה זה הכינוי הזה, מהו אותו סולם, מי היה האיש, מה פועלו, והכי חשוב איך הוא רלוונטי לחיים שלנו כאן ועכשיו בישראל.
טל: זו באמת תוכנית מיוחדת, נדבר על מישהו כל כך מיוחד ומשמעותי לכל אחד ואחד מאיתנו. מפליא שלא שמענו עליו דבר, למשל אני, כאדם חילוני, לא שמעתי עליו דבר במהלך כל שנות לימודיי. כמו חכמת הקבלה בעצמה, זה משהו שתמיד היה נסתר, יחד עם זאת היום ברור לי שזה חלק מאוד חשוב מההיסטוריה שלי כאדם יהודי, כישראלית ואני חושבת של כולנו. אז היינו רוצים היום קצת לשמוע על החלק הזה בזהות שלנו, על אדם שעשה כל כך הרבה ויש לומר שהוא דמות לא כל כך שגרתית שיוצאת קצת מהשטנץ של מה שאנחנו חושבים על רב או על אדם דתי. הוא היה איש עם אג'נדה חברתית מאוד מאוד רחבה ועשירה, והיה נפגש עם אנשי ציבור. בן גוריון ראש הממשלה דאז מספר שהוא היה נפגש איתו רבות, ובעוד שבן גוריון היה רוצה לשוחח איתו על קבלה, בעל הסולם היה רוצה לשוחח איתו דווקא על סוציאליזם. זאת אומרת, יש כאן הרבה מאוד דברים מעניינים שחשוב אולי שכולנו נדע ונכיר. והיינו רוצים לשאול אותך כאדם שמכיר לעומק את המהות של המקובל, מי היה בעל הסולם באמת ולמה כל כך חשוב שכולנו נכיר אותו?
אני תלמיד של הרב"ש, הרבי ברוך שלום הלוי אשלג, בנו הבכור של בעל הסולם. רב"ש ידע הרבה מאוד על כל המקובלים, על כל מיני אדמו"רים במזרח אירופה לדורי דורות ועד לפרטי פרטים, אבל היה קשה מאוד להוציא את זה ממנו. הוא אהב לדבר על כל מיני דברים, למשל הרבה שעות היינו בנסיעות, אז היינו מדברים קצת על העבודה הפנימית ועל כל מיני דברים מסביב, כמו על הסדר של הקבוצה שלנו. אבל כשאני הייתי שואל אותו על דברים מסוימים, למשל נתונים על החיים של המקובלים, הוא לא היה מתייחס לזה. במיוחד אם הייתי שואל אותו על בעל הסולם ועל עצמו, הוא לא כל כך רצה לדבר, כי מה זה חשוב.
מה שידוע ליזה מתוך כך שכתבו על זה הרבה וחוקרים את זה עד היום. אני לא היסטוריון, הוא בעצם לימד אותי לא להתייחס לאיש עצמו. כשאנחנו מדברים על יצירות, נניח מוזיקליות, ספרותיות או משהו, אז חשוב לנו לדעת מה קורה עם האיש בחיים שלו, באיזו סביבה הוא גדל, מי היו ההורים שלו, החברים שלו, איפה הוא למד, שאולי זה חשוב גם כאן, במקרה של בעל הסולם, ובכלל מה הסביבה, איזו תקופה וכולי וכולי. בחכמת הקבלה זה פחות חשוב מפני שהמקובל חי בעולם אחר, הוא חי בעולם העליון אפילו שבגופו הוא נמצא איתנו. לכן אנחנו לא נוכל לחקור את סדר החיים שלו, כי הוא נמצא ברמה שאנחנו לא שולטים בה ולא יכולים להגיד עליה דבר.
נחלק את חיי המקובל לשתי רמות, רמת העולם הזה ורמת העולם העליון. ברמת העולם הזה בעל הסולם נולד בסוף המאה התשע עשרה בשנת 1884, בוורשה שהיתה אז עיר מאוד יהודית, עם מילוני יהודים. הוא היה מאוד מיוחד בלימוד שלו, בגיל צעיר הוא כבר הגיע למקום של דיין בוורשה, מקום שהיה מאוד מכובד בזמנו כי וורשה היתה כל כולה מלאה ביהודים חרדים, ועוד כשהיה צעיר הוא הגיע להיות דיין ומורה ומגיד שיעור.
הוא התחתן בסביבות גיל 18 ובגיל 20-21 נולד הבן הבכור שלו שזה המורה שלי. לרב שאצלו למד בעל הסולם, קראו הרבי מפורסוב, זה היה מקום כזה קטן בפרברי וורשה. הרבי מפורסוב בעצמו למד את חכמת הקבלה, אבל לא לימד אותה אלא למד לעצמו. ולפי מה שסיפר לי רב"ש, כשבעל הסולם היה עדיין צעיר, הוא הגיע פעם לרבי שלו, לרב מפורסוב, כשהרב היה במקום אחר, ועד שהוא חזר, בזמן שהוא חיכה לו בחדר, הוא התחיל להסתכל על הספרייה.
ופתאום הוא רואה בספרייה ספר שהוא לא מכיר בכלל, זה היה ספר "עץ חיים" של האר"י, הוא לקח ופתח והתחיל לקרוא, והוא נדהם שמופיעות בספר השאלות שהוא שואל, ומדובר על זה בצורה כל כך פשוטה ויפה, כזאת שאפשר להבין. הוא התחיל לקרוא ושכח מהזמן, ופתאום נכנס הרב'ה מפורסוב וצעק עליו "למה אתה לוקח ספרים שלא שייכים לך? שים את זה מהר במקום", אבל הוא כבר ידע מה הוא צריך. שאל מה ששאל, קיבל תשובה מהרב שלו ונסע.
אחרי מאמצים גדולים הוא מצא את הספר והתחיל ללמוד, ואז מצא עוד ספרים בחכמת הקבלה, ואחר כך הגיע בחזרה לרבי מפורסוב ופתח לו את הלב, אמר שהוא לומד והוא לא יכול בלי זה, והוא מבקש מאוד שילמד עימו. רב"ש מספר שהוא היה קרוב לגיל 10 11, ופעם אחת אבא הגיע מהרב'ה מפורסוב אליו הוא היה נוסע כרגיל, נשכב על הספה, מהדרך הארוכה ואמר "זהו, אני צריך לחפש מורה אחר, המורה הזה כבר לא מספיק לי". ואז הוא החליט שהוא צריך להתארגן לנסיעה לארץ ישראל. אני חושב שזה היה בסביבות 1916-1917, משהו כזה.
הוא התחיל להתארגן, והתחיל לארגן עוד יהודים בוורשה שייסעו יחד עימו, אנשים שהיו קשורים אליו. בכלל הוא חשב שכל היהודים חייבים לעבור לארץ ישראל, למרות שזה היה בניגוד לדעה של הקהל החרדי. גם היום יש כאלה באמריקה שלא באים ואף פעם לא באים לארץ ישראל, אבל אז היו הרבה כאלו. הוא ארגן כשלוש מאות משפחות שרצו לעלות לארץ ישראל יחד איתו, והם אפילו הזמינו בתים טרומיים בסקנדינוויה. כשזה נודע לרבנים החרדים בוורשה, אמנם שהוא היה אחד מהם, עשו עליו חרם עד כדי כך שכמעט ולא היה יכול לצאת החוצה והוא ברח.
הוא נסע משם, ורצה לבוא עם המשפחה, עם כל הקהל שלו לארץ לישראל, אבל בסופו של דבר הוא נסע בלי המשפחה אלא רק עם הבן הבכור, עם המורה שלי. הם הגיעו דרך אלכסנדרייה, דרך מצרים לארץ ישראל, לירושלים ב-1922. כשהוא הגיע הוא אפילו הביא איתו מכונות לעיבוד עורות. עיבוד עור זה נקרא בורסקאי, זה עסק מאוד מאוד מלוכלך, מאוד מסריח, אף אחד לא רוצה לעבוד בזה, אבל הוא חשב שהוא יוכל לארגן חמישה, שישה תלמידים והם ביחד יעבדו ויתפרנסו. הוא חשב שאדם צריך להתפרנס ולא לחיות על "שנורר". לא לחכות שיבוא השנורר, מקבץ הנדבות ויביא לך את הכסף. כל ירושלים חיה כך במשך אלפי שנות הגלות. יהודים היו מתפללים ועבור זה מקבלים כסף מחו"ל. אני זוכר שלסבתא שלי היתה קופת צדקה כזאת על מסמר. לא קופת צדקה כמו היום אבל משהו כזה, והם היו זורקים לשם כסף, לפני שבת במיוחד. "זה לארץ ישרואל" כך היה נהוג אצלם.
בעל הסולם הגיע לארץ ישראל, ואחריו הגיעו המכונות. אבל עוד לפני שהמכונות הגיעו מהאונייה, הכירו בו בירושלים שהוא היה דיין בוורשה, היו כאן אנשים שהכירו בו וסיפרו עליו, והוא ראה שאי אפשר שהוא יתעסק בבורסקאי, זה ברור, זה לא לכבוד התורה והוא היה חייב להיכנס לרבנות והכל. אז הוא קודם כל נכנס לכולל שנקרא "חיי עולם". גם עכשיו הכולל הזה נמצא בכיכר השבת במאה שערים, אפשר לראות אותו, אם יוצאים לכיכר השבת ומסתכלים למעלה. שם כתוב "חיי עולם", וזה המקום שהוא למד בו. בזמן שהוא למד הכירו בו שהוא באמת עילוי ב"נגלה", ואז הוא קיבל משרה ונעשה הרב של גבעת שאול בירושלים. כולם ידעו שהוא מתעסק בחכמת הקבלה, הוא לא היה יכול להסתיר את זה, כי גם בכולל בזמן שלמד מה שמקובל ללמוד, הוא למד גם את חכמת הקבלה. וכך חי, היו חיים קשים.
הבן שלו, הרב"ש, המורה שלי התחתן בגיל 18, כך היה נהוג אז, הוא מיד התחיל לעבוד ועבד כל החיים שלו, לפי ציווי אביו, כך הוא חינך אותו. אבל בעל הסולם עבד בתור רב.
טל: יש הרבה רבנים ואדמו"רים שאנחנו יודעים עליהם, למה חשוב שגם כל הציבור החילוני יכיר דווקא את בעל הסולם, ידע עליו משהו. מה יש בו שהוא רלוונטי?
כי הוא חשב על הציבור החילוני, הוא חשב על כולם. מקובל הוא מי שמשיג את הכוח הכללי שמנהל את כל המציאות, הוא נכלל עם כל המערכת, ולכן הוא חושב על כולם, על הכל. כי אנחנו כולנו נמצאים בתוך המערכת הגדולה שמנהלת אותנו, משגיחה עלינו, ומביאה אותנו לאיזה תהליך. ואנחנו יכולים להשתתף בתהליך הזה בצורה, בהכרה, בהבנה, בהשתתפות עצמית, ועל ידי זה שאנחנו משתתפים בעצמנו בתהליך שאנחנו חייבים לעבור בין כה וכה, אנחנו בזה מרגישים את התהליך הזה כטוב, וכל שלבי ההתפתחות שלנו הם טובים לנו. אנחנו רוצים אותם, אנחנו מסכימים עם זה, וכך אנחנו מזרזים את התיקון שלנו. כמו חולה שמחלים ממחלה, אם הוא עוזר לתרופה במה שממליץ לו הרופא, אז הוא מחלים יותר מהר ויותר קל, ואותו דבר כאן.
ולכן יוצא שבעל הסולם הוא מאוד קרוב לנו, כי הוא כתב את רוב הספרים שלו, המון מאמרים, אגרות, הוא כתב לאנשים שרחוקים מחכמת הקבלה. אלא שהם הכירו מה היא החכמה הזאת, עד כמה שהיא יכולה להקל את החיים שלנו, במיוחד של עם ישראל ובכלל של כל האנושות, הוא כתב גם על זה. הוא פנה גם לעם ישראל וגם לאומות העולם, והסביר שהתכלית הכללית שצריכים להגיע אליה שייכת לכולם. רק יש הבדל שעם ישראל צריך קודם לעשות את התיקון ואחר כך כל העולם.
התיקון הוא שאת הטבע האגואיסטי שלנו, שאנחנו עוינים זה לזה, אנחנו נהפוך את הטבע הזה לטבע הטוב, במקום שנאת הזולת אהבת הזולת. וזו בעצם כל המהות של חכמת הקבלה. החכמה הזאת מסבירה לנו איך לעשות, איך לבצע בפועל את השינוי הזה בנו. אם אנחנו עושים זאת, אנחנו אז מתחברים "כאיש אחד בלב אחד", "כל ישראל חברים", "ואהבת לרעך כמוך", ואז אנחנו מגיעים בתוך החיבור בינינו לגילוי המציאות העליונה, "עולם העליון" כך זה נקרא.
אנחנו מגלים בנוסף לחיים שלנו את המערכת שמנהלת אותנו, משגיחה עלינו, מערכת ההשגחה וההנהגה, ואז אנחנו יודעים איך לסדר את החיים שלנו יותר טוב. זאת אומרת, בסופו של דבר זה לטובת האדם, בתנאי שהאדם מזדהה עם הכוח העליון. חכמת הקבלה מלמדת אותנו את החוק הכללי, איך אנחנו מתקרבים אליו, לכוח העליון שהוא אחד, אין עוד מלבדו, טוב ומטיב.
טל: מה בעל הסולם ניסה להשיג בזה שהוא נפגש עם בן גוריון, עם כל מיני דמויות מובילות?
הוא רצה להחדיר את חכמת הקבלה לשדרות העם. הוא גם כתב ספר קטן שנקרא "מתן תורה". עם הכתבים שלו שהוא רצה לכתוב וכתב אותם לעם, היו לו הרבה בעיות, כי לא כולם הסכימו שהוא כותב על זה. הלשינו עליו, הוא הוציא את עיתון "האומה" ומיד סגרו את העיתון. הפריעו לו כמה שאפשר. אבל הוא ממש עמד כנגד זה, כי ראה שאנחנו נמצאים לפני החלטות גורליות.
טל: הוא חזה את השואה, הוא ידע מה שהולך לקרות.
נכון. הוא ראה מראש את כל הדברים האלה. הוא כתב על השואה, כתב על היהודים ברוסיה. פעם הוא עשה משהו מיוחד נגד רומל ונגד סטלין. רומל התקרב לארץ ישראל, וסטלין היה ברוסיה נגד היהודים. מסופר שהוא עשה פעולות כאלו, שרומל הפסיד כאן ועזב את המקום, וסטלין מת. כך ארץ ישראל ניצלה מהכיבוש הגרמני, הנאצי, והיהודים ברוסיה ניצלו מהשמדה. סטלין רצה כבר לשלוח אותם לסיביר ולגמור אותם שם.
טל: הוא הצליח לעשות את זה בכוחות הרוחניים שלו?
כן. כל העולם שלנו הוא מנוהל על ידי כוחות רוחניים. מפעל החיים שלו הוא רחב מאוד, הוא כתב הרבה ספרים שלא גמר אותם, והמשיך לכתוב ספרים אחרים. יש לו ספר לימודי על האצילות, הוא כתב את "פי חכם". הפירוש הראשון והמיוחד שלו היה על כתבי האר"י, הוא העיקרי שבספרי הקבלה שלנו, זה נקרא "פנים מאירות ומסבירות". אחר כך הוא כתב את "תלמוד עשר הספירות", ואת הפירוש על הזוהר. לכן הוא קיבל את השם "בעל הסולם" כי לפירוש שלו על הזוהר הוא קרא "הסולם".
טל: למה הסולם?
מפני שהפירוש כתוב בצורה כזאת שאם אדם לומד אותו, הוא יכול על ידו לעלות מהשגת העולם הזה בלבד להשגת העולם העליון, ולכן קרא לזה כך. כי סך כל התיקונים שלנו הם כמו עליה בסולם של 125 מדרגות.
הוא היה אדם מאוד מיוחד, הוא נפגש עם הרבה, הוא היה מעורב עם מה שקורה בישראל. הוא עבר לגור מירושלים ליפו, מיפו לבני ברק, ובתל אביב החליף הרבה מקומות. לא הייתה לו דירה משלו, תמיד חי מאוד בצניעות, היה מפזר את כל הכסף שהיה לו עד כדי כך שלא השאיר לבוקר אף פרוטה בכיס.
טל: זה אדם שחי כל כולו לטובת האחרים?
לא לטובת אחרים, אלא כדי לקרב לעם ישראל כוחות עליונים. זה לא סתם שנתן את הכסף שלו לצדקה, אלא על ידי זה הוא רצה לעשות תיקון גדול בעם. זה מניע הרבה יותר גבוה ממה שאפשר לחשוב.
טל: מה היה אם כן היו מקשיבים לו אז, בסיטואציה המאוד לא פשוטה שהייתה לעם ישראל לפני השואה?
למקובלים אף פעם לא הקשיבו. גם לרבי שמעון שאנחנו כל כך מכבדים אותו היום, גם איתו ונגדו היו בעיות וכן הלאה. ובכלל, אנחנו רואים במשך כל ההיסטוריה, מה היה עוד לפני הכניסה לארץ ישראל עם כל הצרות והבעיות, מאברהם והלאה.
טל: לכן אני שואלת, היה אדם כזה שחי בתקופתנו פחות או יותר, שידע כל כך הרבה ויכול היה לעזור לנו לשנות את המציאות לגמרי, ולא הצליחו לשמוע אותו. מה היה קורה אם כן היינו שומעים, איך הייתה נראית היום ישראל, האם הייתה נראית אחרת?
על זה אני אפילו לא רוצה לחשוב, אנחנו לא מתעסקים בהשערות.
טל: אפשר לתקן במשהו את זה שלא שמענו אז?
לא לתקן, להמשיך את השיטה שלו ולהשתדל היום להביא אותה לעם ישראל. זו בסך הכל העבודה שלנו. הבן שלו הכין הכל כדי שאנחנו כן נוכל לממש את זה.
אורן: אם לסכם במשפט או שניים, מה הייתה התרומה שלו לעולם?
בעל הסולם פתח לנו את חכמת הקבלה בצורה שאנחנו יכולים להשתמש בה כדי להביא את התיקון לעולם, ולהעלות את העולם שלנו לעולם העליון, לדרגה יותר עליונה.
אורן: וכשהוא חלם על עולם מתוקן, על מה הוא מדבר, מה הוא רואה?
הוא כותב את זה בספר שלו שנקרא "הדור האחרון", שצורת החיים היא אחידה לכולם, "ואהבת לרעך כמוך" בכל העולם, "איש את רעהו יעזורו", אין שום הבדל בין בני האדם. כולם נמצאים ממש בקומונה יפה, טובה, כל אחד נמצא בהשגת החיים הנצחיים שלו, לנצח, לא מוגבל בחיים הגשמיים האלו בלבד של החיות בגוף, אלא חי חיי הנשמה. שם כולנו חיים יחד בהשלמה הדדית זה לזה ללא שום הגבלה. זה מה שאנחנו יכולים להשיג על ידי שיטתו.
שיטתו היא אותה שיטה כמו כל יתר המקובלים, רק הוא סיכם והכין לנו את זה בפועל, כדי שאנחנו נוכל להשתמש ולהצליח. במיוחד אחרי שבנו הבכור רב"ש המשיך עוד אחריו, ועשה כניסה רכה, חלקה, מבעל הסולם אלינו לדורנו.
אורן: אם היינו יכולים היום לומר בתודעה הציבורית הישראלית או אפילו העולמית "בעל הסולם", מה היה צריך לקפוץ לי בראש?
שאין לנו אדם יותר חשוב לדורנו אלא הוא. הוא החשוב ביותר. כי הוא נותן לנו כלים להגיע לחיים עליונים, נצחיים, שלווים, גם בעולם הזה ובכל המציאות, בכל מה שאפשר. לסלק את כל ההפרעות, כל הבעיות, לאחד אותנו, להביא אותנו לביטחון, לשגשוג. לא רק את עם ישראל אלא את כל העולם. הוא עיבד את כל חכמת הקבלה מאדם הראשון ועד אליו, דרך כל המקובלים, דרך האבות, משה, דרך כל החכמים ובמיוחד מהאר"י והלאה, עם עבודת הבעל שם טוב. הוא ריכז הכל והביא לנו בצורה שאנחנו יכולים להבין, להיאחז בה, והיא יכולה להיות שימושית לכל נפש.
הוא נפטר בירושלים, נקבר בירושלים בהר המנוחות, וביום פטירתו מגיעים לשם הרבה מאוד אנשים. משנה לשנה הוא מתחיל להיות יותר ויותר מכובד, ידוע, מה שלא היה לפני מספר שנים.