חיים חדשים - תוכנית 859 - הפתרון לחרדות

+תקציר השיחה
הפתרון לחרדות | ||
כשנלמד להתקשר לאור העליון, חיינו יהיו בטוחים ומאושרים באופן מושלם.
|
||
+תמליל השיחה
אורן: היום אנחנו רוצים לדבר עם הרב לייטמן על פחדים. לכל אחד מאיתנו יש בחיים פחדים, נרצה להבין למה הם נמצאים, איך אנחנו יכולים להיפטר מהם ולהתקדם אל חיים יותר רגועים, טובים ויפים.
יעל: יש לנו באמת הרבה מאוד פחדים, בתוכנית היום אנחנו נרצה להבין קצת למה הם קיימים, איך הם נכנסים בכלל לתוך החיים שלנו? אני אתן קצת מחקרים שנעשו בעניין בארצות הברית, אנשים לא נולדים עם פחד מפני עכבישים ונחשים למשל, אלא לומדים זאת במהירות בילדות המוקדמת שלהם. לפי הגישה ההתנהגותית, אנחנו יודעים שפחד בא בעקבות התנסות שלילית כלשהי, אם ילד נוגע באש, אחר כך הוא לומד שאש זה דבר שורף והוא ניזהר מזה. חוסר פחד אצל ילדים, מסתבר שזה עניין גנטי ונוירולוגי, זאת אומרת, אין שום קשר לא לסוג ההורות ולא לאופי ההורות ולא לפחדים של ההורים לפני כן. ועוד משהו על פחדים, במדינה שלנו נרשם שיא באינטרנט בשיח על פחד ביום שבו מחבל דקר חיילת בתל אביב, ביום שבו היו פיגועים ברעננה ובירושלים, זאת אומרת, שאירועים דרמטיים חיצוניים גורמים להגברת השיח בנושא של פחד.
אנחנו מתעניינים בפחד בהיבט של חכמת הקבלה, האם פחד הוא דבר נרכש, שרוכשים אותו במהלך החיים שלנו, או שבן אדם נולד עם מין "פלאג" כזה של פחד מובנה בתוכו ואיתו הוא נוסע ככה במהלך חייו?
ודאי שאנחנו מתפעלים זה מזה, ואנחנו יכולים ללמוד ממה לפחד.
יעל: בתוכנית הזאת אתה אומר שאנחנו לומדים ממה לפחד ובתוכנית הקודמת דיברת על כך שיש גם איזה רכיב, מנגנון מובנה של כל נושא הפחד בתוך האדם.
אני לא מדבר על הפחד, אני מדבר על חוסר המילוי ברצון לקבל.
יעל: מה ההבדל בין זה לבין זה.
רצון לקבל זה הטבע שלנו, שזה רצון ליהנות, וחוסר מילוי ברצון ליהנות, מוריד אותי מגובה בו אני שמח, מלא, שבע, לפחות ופחות עד האפס, ואחר כך אני מרגיש כבר מינוס, שאין מילוי ולא יהיה וכולי. זאת אומרת, מילוי או חוסר מילוי בתוך הרצון לקבל שלי, שזה כל הטבע שלי, נותן לי הרגשת ביטחון או אי ביטחון, ובהתאם לזה, מה זה נקרא פחד? חוסר ביטחון, חוסר מילוי ברצון לקבל. ולא איכפת לי ממה ומאיפה ושום דבר אחר, אני מדבר בפרמטרים כמו בפיזיקה, ולכן לי זה קל, אני לא פסיכולוג כמוך.
יעל: אז אתה אומר שפחד יכול להירכש גם במהלך החיים.
הכול תלוי באור העליון שעומד מול הרצון לקבל ומתקרב או מתרחק. את תולה את זה בכל מיני אירועים ארציים, אני תולה את זה באור העליון.
יעל: אנחנו כהורים, איזו השפעה יש לנו על מידת הפחד של הילדים שלנו ועל סוגי הפחדים שלהם?
את זה את צריכה להגיד לי, אתם עושים כל מיני קורסים, טרנינגים למיניהם, איך שלא יפחדו ואיך שיהיה ככה ואחרת. אני אומר רק דבר אחד, שזה רק על ידי התקרבות למאורות האלו, למאור שצריך למלא את הרצון. ואם אני מתקרב אליו, אני מרגיש יותר טוב. איך אני יכול להתקרב? על ידי זה שאני אהיה דומה לאור הזה.
האור הוא כולו השפעה ואהבה. אם אני מבטא את זה נניח בקבוצה, מתקרב לאנשים שהם גם כאלה כמוני, ואנחנו יוצרים בינינו אווירה יפה, טובה, לא שאני לומד מאנשים, על ידי זה אני מקרב את המאור הזה אלי והוא מטפל בי וממלא אותי, לכן אני נעשה יותר רגוע, יותר בטוח וכן הלאה, לא מפני שאני מתקרב לאנשים, אלא על ידי זה שאני מתקרב לאנשים, אני מקרב את המאור.
יעל: זה תלוי בהורה או בילד הדבר הזה?
זה תלוי באלף ואחת סיבות שיכולות להביא את הילד או האדם הבוגר לקבוצה הנכונה.
יעל: הורה שהולך לקבוצה הנכונה, עד גיל מסוים יש לו השפעה על אותו ילד? זאת אומרת, הילד יקבל את זה באופן ישיר מההורה, או שהילד הוא יישות עצמאית שצריך לדאוג לעצמו ולגדל את זה בתוכו?
ודאי שהוא יכול לקבל את הכול מההורים, אבל הוא יצטרך להיכנס בכל זאת לכאלה פעולות שמקרבות אותו לבני האדם, כי על ידי זה הוא גם יתקרב לאותו המאור.
יעל: מה זה "להתקרב לאותו מאור?
להיות בהשפעה ואהבת הזולת כמה שאפשר, ואז ירגיש שהוא בהחלט נפטר מכל הבעיות של חרדה ופחד.
אורן: מה הקשר בין זה שבן אדם יפתח אהבה לזולת לבין זה שהוא יפטר מהרגשות של פחד וחרדה?
הקשר הוא פשוט, בגלל שכל ההרגשות של חרדות ופחדים אצלנו הן אך ורק מחוסר המילוי ברצון, ועל ידי זה שאני נמצא ביחסים יפים וטובים עם הסביבה, אני מקרב לעצמי את המאור והוא ממלא אותי.
אורן: זה קשור לדברים ספציפיים או שזה תהליך כללי? אם אני פוחד מ-X,Y,Z, אמרת באחת התוכניות שיש לבן אדם שמונה מאות סוגי פחדים, ואנחנו יודעים להבחין בין סוגי פחדים שונים.
המדענים הבחינו בזה.
אורן: סומך עליהם שיש שמונה מאות, מכיר חלק מהם באופן אישי. אז כשיש לי או לכל אדם אחר איזה סט מסוים של פחדים, ספציפי שלי, האם הנוסחה הזאת של, אם אתה תפתח אהבה לזולת אתה תיפטר מהרגשות הפחד והחרדה, היא נכונה לכל הסוגים? לכל השמונה מאות?
כן, נכון.
אורן: איך זה עובד?
יש לנו כאן נתון מאוד פשוט, פיזי, כמו בפיזיקה. יש לי רצון לקבל, רצון ליהנות, ויש כנגדו מקור המילוי. אם מקור המילוי מתקרב לרצון שלי ליהנות, אני מרגיש יותר בטוח, יותר טוב, כמו "פת בסלו", כשיש לי למשל במקרר מה לאכול, אז אני לא כל כך דואג, אני כאילו שבע, אמנם אני לא שבע אבל יש לי, עוד חצי שעה אני אפתח את המקרר.
יעל: זה לא מדאיג אותי.
כן. מה שאין כן כשאין. אז מה ההבדל? אתה יכול להגיד "בכל זאת, אתה רעב, אתה לא אכלת", נכון, אבל זה נותן לי ביטחון, זה כבר מאיר לי מתוך המקרר. אותה צלחת עם משהו כבר מאירה לי ואני מקבל ממנה איזה רוגע שיש לי. זה הכול. ככה אני מקרב את המאור אלי, הוא מאיר לי מרחוק ואז לפחות את החרדות והפחדים הוא לוקח ממני. אני לא נמצא בחרדה, לא בדאגה, אני נמצא בחיפוש, איך ואיפה אני אקבל מזון, איפה אני מקבל מילוי. אבל לא שאני בחרדה כזאת שזה לא יהיה, כי אני יודע שבסופו של דבר כן, זה נמצא כאן. המאור כאילו אומר לי, "יש לך כסף בכיס ויש כאן הרבה מסעדות, אתה יכול להיכנס ולהזמין ארוחה", ואז אני רגוע שאני אעשה את זה אם לא עכשיו, אז עוד חצי שעה.
יעל: אני הבנתי שיש כאן איזה מנגנון.
המנגנון הוא פשוט, למטה הולכים בני אדם על שתי רגליים, בכל אחד יש רצון ליהנות, למעלה יש מקור ההנאה, המילוי, המקור הזה כלפי כל אחד מאיתנו יותר קרוב או יותר רחוק, הכול תלוי איך אני מתייחס לסביבה, "ואהבת לרעך כמוך", הוא מפתח לקירוב המאורות.
יעל: הבנתי שלמטה הרצון שלי כל הזמן משתנה בהתאם למה שפועלים עליי מלמעלה, איך העניין הזה של "ואהבת לרעך כמוך" קשור כאן למנגנון הזה?
כי זה חוק השתוות הצורה, (Similarity), דברים דומים מתקרבים, ולכן אם אני עושה פעולות שדומות לאותו הכוח העליון שהוא אהבה והשפעה, אז הוא מתקרב אלי.
יעל: אם כך המנגנון הוא ככל שאני אעשה יותר פעולות של אהבה כלפי אנשים אחרים, בדיוק כמו אותו מקור המילוי האינסופי, כך הוא יתקרב אלי יותר ויותר ויותר ואז רמת המילוי שלי תעלה ורמת הפחד שלי תקטן?
נכון.
אורן: למה טיפוס מסוים הוא יותר חרדתי מאשר טיפוס אחר?
אנחנו יכולים להגיד רק בעניין הכללי, זה תלוי בשורש הנשמה. מה זה שורש נשמה? הסוג של הרצון ליהנות, לקבל מילוי שיש באדם, הוא שונה מאדם אחר לפי הכמות ולפי האיכות.
יעל: למה אדם אחד מפחד ממשהו מסוים והאחר מפחד ממשהו שונה?
אמרתי, זה לפי שורש הנשמה.
יעל: גם עוצמת הפחד שונה?
לפי כמות ולפי איכות.
אורן: מה זה אומר כמות ואיכות בפחדים?
יש הבדל בין הפחדים באיכות, תלוי ממה הוא מפחד. ויש הבדל בכמות, עד כמה הפחד הזה יותר והפחד הזה פחות.
אורן: יש הבדל בסוגים ובעוצמה?
כן.
אורן: שאלנו למה אחד חרדתי יותר ואחד פחות, למה לזה יש פחדים כאלה ולזה דווקא פחדים אחרים, ואתה אומר זה לא מקרי, זה תלוי בשורש הנשמה שלו. מה זה שורש נשמה?
שורש נשמה זה סוג הרצון שיש בתוך האדם. או סוג רצון ליהנות או סוג רצון להנות, זה אותו דבר, רק תלוי לאיזה כיוון הוא משתמש בו.
יעל: מה ההבדל בין פחד של ילדים לפחד של מבוגרים?
הייתי אומר שהפחדים של הילדים הם סטנדרטים כי הם עוזרים להם לגדול. הם חייבים לעבור את הפחדים האלה, כי בלי זה הם יכולים להזיק לעצמם.
יעל: זה פחד שמפתח את האישיות של הבן אדם?
ודאי.
אורן: ואצל מבוגרים?
אצל מבוגרים זה בדרך כלל מחוסר תפקוד נכון. הוא לא נמצא באינטראקציה הנכונה עם הסביבה, ההתקשרות שלו עם הסביבה היא לא טובה.
יעל: זאת אומרת כמבוגר כבר נופלת עליי האחריות להתחיל להיות חלק מאותו מנגנון שתיארת אותו קודם?
כן.
יעל: וכילד אני עדיין באיזה תהליך של התפתחות?
עדיין אין עליו חובה להתקשר לסביבה טובה ששם הוא יכול לפתח פעולות של השפעה ואהבה.
אורן: הבנתי שיש הבדל תהומי בין תקופת הילדות לבין אדם בוגר?
ודאי, אנחנו רואים את זה בחיים שלנו.
אורן: נכון. אני רוצה לדבר עכשיו על אדם מבוגר, האם יכול להיות שמשהו שהפחיד אותי לפני כמה שנים פתאום כבר לא מפחיד אותי, וההיפך, משהו שלא הפחיד אותי, כעבור כמה שנים פתאום כן מתחיל להפחיד אותי?
כן. כי אתה מתפתח. אתה מתפתח אך ורק על ידי כל מיני הרגשות של חיסרון, הרצון שלך חסר. כי מהות האדם זה רצון, רצון ריק, ולכן הוא מכוון את האדם לכל מיני מילויים, לכל מיני מצבים, מעשים. לכן אתה כל פעם נמצא בשינוי הרצון שלך ובהתאם לזה יש לך חרדות, פחדים, משיכה למקורות מילוי שונים.
יעל: מה קורה לאדם כשהוא מפחד?
הרגשת החיסרון שהוא מרגיש בתוך הרצון שלו מכוונת אותו לחפש איך להשלים את זה, זאת אומרת איך למלא את המקום החסר. אם הוא לא מוצא והחיסרון הזה גדל, אז הוא מוכן לעשות כל פעולה רק לא להרגיש את החיסרון הזה. אני יכול לקחת שתייה חריפה, להשתכר, אני יכול לקחת סם וכולי, או אפילו להתאבד.
יעל: דיברת על איזה תהליך של שינוי, החל מילד ועד למבוגר, האם לאורך האנושות הפחדים שלנו השתנו?
כן, לאורך החיים הפחדים שהיו לנו קודם בגלל חוסר אמצעי פשוט לקיום, זזים עכשיו יותר לכיוון של חוסר השגת מהות החיים. לכן הייאוש הכללי, שכביכול אין לו סיבה מוצדקת, הוא נפוץ היום יותר מכל בעיה אחרת. זאת אומרת ברצון ליהנות שלנו אנחנו מרגישים היום ייאוש במקום חרדות ופחדים. זה ההפך, זה לא פחד ולא כלום, אני פשוט מרגיש את עצמי בדיכאון. אני מדוכא וזה לא מעורר אותי לפעולות כמו חרדות ופחדים, אלא ההפך, זה מנתק אותי מהכול.
זה הפוך. הייאוש הוא כבר אחרי הפחדים ואחרי החרדות, אחרי הכול. זה כבר חסר אונים. לא אכפת לי, אין לי מה לעשות, מה שיהיה יהיה וכן הלאה. אני לא מחפש אחר המילוי ואת מקור המילוי, אני לא רוצה כלום, אני איבדתי תקווה. מה זה תקווה? איבדתי קשר עם אותו מקור המילוי שיכול להיות.
אורן: אם אני מבין נכון אז בתחילת התכנית אמרת שיש לך נוסחה אחת כללית שמתוכה אפשר להבין כל דבר, והגדרת אותה בזה שהאדם בנוי מרצון ליהנות. אם הרצון הזה מלא במילוי אז האדם מרגיש רגשות חיוביים, ואם הרצון הזה ריק ממילוי אז האדם מרגיש רגשות שליליים, אלף ואחד סוגים של רגשות. אמרת גם שהפחד הוא תוצאה מזה שאדם מרגיש חוסר מילוי, שהחרדות הן גם הרגשה מחוסר מילוי, גם הדיכאון הוא תוצאה מחוסר מילוי וגם הייאוש זו הרגשה מחוסר מילוי.
מה ההבדל בין הדברים השונים האלה, כי עכשיו מיקמת את הייאוש בקצה הסקאלה, אמרת שהוא מביא את האדם לחוסר אונים. איפה נמצא הפחד ביחס לייאוש ולחוסר האונים, איפה נמצאת תחושת ריקנות, מה קורה בעולם הזה הפנימי של האדם?
אני לא יכול להסביר את זה, לשם כך אנחנו צריכים לעבור למבנה של הרצון. הרצון מורכב מעשרה חלקים וכל אחד מהם מורכב מִעֶשֶׂר ועוד עשר, יש התקשרות מסוימת בין כל החלקים האלה. כל אדם ואדם כאילו מורכב מאותם חלקים, אבל ההתקשרות ביניהם היא מסוימת ואופיינית אליו. זה נקרא המבנה הפרטי של הנשמה.
כמו במחשב, לי, לה ולך יש אותו מחשב, אבל לכל אחד יש התקשרויות אחרות בין החלקים של המחשב. מה זאת אומרת התקשרויות אחרות? תכנה אחרת. תכנה זה פקודות כדי להתקשר בין כול חלקי המערכת, ואצל כל אחד היא אחרת.
אורן: זה מסביר למה אנשים שונים.
כן.
אורן: לא נשווה בין אנשים, ניקח בן אדם אחד ונשווה בין הרגשות השונים בתוכו. אם אני מבין נכון, כל הרגשות השליליים הם תוצאה מזה שהרצון שלו להרגיש טוב ולהתמלא, הוא לא מלא. הרצון שלו נשאר ריק וזה גורם לסדרת רגשות שליליים.
כן.
אורן: מתי הריקנות תהפוך לפחד?
אני יכול למלא את עצמי על ידי זה שאני חי כמו חיה במערה, בשדה, או בבית הפרטי שלי ואין לי שום קשר לאף אחד. אני יכול למלא את עצמי על ידי זה שאני מתקשר לאחרים, כמו נגיד האנשים לפני כמה אלפי שנים. אני יכול להיות מקושר עם האחרים על ידי צורות עוד יותר ועוד יותר מקושרות יחד, ואז אני יותר ויותר יכול לספק לעצמי את מה שאני רוצה, כמו שמסביר לנו ספר הזוהר, ב"ספרא דצניעותא".
כך אני מוצא לעצמי כל מיני מקורות אספקה, כמו שכתוב בתורה, "לכו ותתפרנסו זה מזה", [כלומר על ידי] התקשרות. שאני נותן לך ואתה נותן לי בצורה אגואיסטית וגם יכול להיות שאני גונב ממך או אתה מתנפל עליי ולוקח [ממני] בכוח וכן הלאה.
ההתפתחות שלנו מגיעה לזמן מיוחד, שאנחנו לא יכולים סתם לתת ולקחת, אלא אנחנו צריכים להגיע לדרגה עוד יותר מיוחדת בהתקשרות שלנו, שלא בגלל שחסר לך רהיטים ולי חסר צמחים, אז אני נותן לך צמחים ואתה נותן לי רהיטים, לא [כך] להתפרנס זה מזה. אלא כל אחד צריך להיות קשור אחד לשני בצורות עוד יותר נעלות, שאני נותן לך, בגלל שאני רוצה לתת ואתה נותן לי בגלל שאתה רוצה לתת. זה באמת "לכו ותתפרנסו זה מזה" בצורה הגבוהה ביותר ולדרגה הזאת אנחנו צריכים להגיע.
זאת אומרת, התחלנו את המין האנושי בזה שהתחלנו לתת זה לזה, זה לזה, וזה לזה תמורת כסף, תמורת כל מיני שירותים, היום אנחנו צריכים להגיע למצב שבלי כסף ובלי שירותים אנחנו נותנים זה לזה. בשביל מה? כדי להתקרב לאותו המאור, שממנו אנחנו רוצים לקבל מילוי. אז כך עברנו את כל האבולוציה והגענו למצב הזה.
אורן: אמרת שאנחנו צריכים להתפתח כבני אדם, לרמה שאנחנו נותנים אחד לשני לא בגלל שלך חסר זה ולי חסר זה ואנחנו עושים סוג של "ברטר", שכר חליפין, אלא בגלל שאני רוצה לתת ואתה רוצה לתת וכך אנחנו ממלאים אחד את השני.
למה אנחנו רוצים לתת, כי על ידי זה אני מרוויח את המאור. אני מתקרב אליו.
אורן: אז זה בדיוק העניין הלא ברור. אם אני רוצה לתת לך ואתה לי, ואנחנו ממלאים זה את זה, הכול יופי. אבל לא הבנתי מה שקורה בסוף התהליך.
בשביל מה אנחנו עושים את זה?
אורן: בשביל מה?
כי אנחנו מתחילים לזהות שלא הריהוט והצמחים שאנחנו מעבירים זה לזה [זה המילוי], אלא המילוי שלנו כבר מתחיל להיות יותר וירטואלי, כמו שהחיים שלנו. לפני מאה מאתיים שנה, חשבנו שאנחנו צריכים לבנות מפעלים גדולים, מכונות גדולות כדי לעשות כל הזמן [תוצרת]. היום מכונה קטנה עושה פי אלף, פי מיליארד יותר תוצרת ממה שקודם. מה ההבדל? הכול נעשה יותר אוורירי, יותר רוחני. אנחנו רוצים מילוי יותר ויותר ויותר רוחני, ואנחנו נמצאים בחוסר מילוי. מזה כל החרדות והפחדים שלנו שאנחנו לא יכולים לעלות עליהם.
אורן: תסביר את המשפט.
הגענו למצב, שיש לנו היום בעיה, ממה אנחנו נמלא את עצמנו, ממה נרגיע את החרדות, הפחדים ובכלל את כל החוסר, את כל הייאוש, חוסר האונים שישנו באנושות? וזה רק על ידי התקרבות של המאור העליון.
יעל: הגישה המקובלת היום, שאם יש לך פחד, תנסה להבין מה המקור של הפחד. האם זו גישה נכונה, או מהי הדרך להתמודד עם הפחדים שלנו היום, מה צריך לעשות?
זה מה שעכשיו אמרתי.
יעל: האם אני כן צריכה להתייחס לפחד ספציפי, שזו הגישה הקיימת. למשל, יש לי פחד מטיסה, מנחשים או ממקומות סגורים, ואני מנסה למצוא דרכים כדי להיפטר מאותו פחד.
[ואם תשוחחי על זה, אז מה?]
יעל: כך אני מנסה להיפטר מאותו פחד. השאלה האם זאת הדרך הנכונה בעיניך, אם יש בזה תועלת?
לא. כי בסופו של דבר, את אולי מחליפה במקרה הטוב פחד אחד לפחד שני. ריפוי באמת יכול להיות רק על ידי התקרבות לאור העליון, כי הוא בונה בך פחדים והוא גם ממלא אותם ומרגיע אותם.
יעל: יש בן אדם שלא מפחד, יש מצב כזה?
זה נקרא שנמצא באמונה שלמה.
יעל: שהגיע למצב שאין לו בכלל פחד?
לא יכול להיות שום פחד.
אורן: במה הוא מאמין?
אמונה שלמה, זה נקרא בהשפעה שלמה. באהבה שלמה.
אורן: מי שנמצא באהבה שלמה לא מפחד?
לא.
אורן: למה?
כי הוא קרוב לאור והאור ממלא אותו. אל תחפש תירוץ מהעולם הזה, ש"אם אני אוהב אנשים, אז אני כבר לא יכול להינזק, אני כבר לא יכול לפחד משום דבר". תיקח בחשבון רק את הכוח העליון, שמאיר על האדם, שמזמין בנו כל מיני שינויי החיסרון. ורק במילוי של החסרונות האלה על ידו אנחנו מגיעים לסיפוק.
אורן: ומי זה על ידו הזה? מי זה האור הזה, שאתה מדבר עליו כל הזמן, שהוא או מרגיע או מלחיץ אותנו?
זה הכוח העליון, שברא ומחזיק את החסרונות שלנו, הרצונות שלנו ויכול לתקן אותם בהתאם אליו ויכול למלא אותם במילוי שלו.
יעל: אותו אדם שעכשיו צופה בנו בטלוויזיה, שסובל מאוד מפחדים ורוצה להיפטר מכל העניין הזה, מה הוא צריך לעשות כרגע?
שום דבר. אני לא יכול להמליץ לו על שום דבר, כי שום דבר לא יעזור. שיבזבז כסף לפסיכולוגים, שיקבל תרופות הרגעה או ייקח סמים. אני לא יודע מה, זה עניינו. לי אין פתרון, אני לא פותח מכונים כדי למשוך אנשים כאלה ולתת להם שירות. אלא אני מקווה שזה יהיה בקרוב, מהתלמידים שלי. אני לא מיועד לזה. אני מיועד לאנשים שלא רוצים סתם להיפטר מפחדים וחרדות אלא שהם רוצים להשיג את אותו האור הגדול העליון.
יעל: אז יש, שתי אפשרויות כרגע, אחת זה להתפתח מהפחדים והחרדות ואפשרות שנייה זה להתפתח על ידי האור?
על ידי האור זה בשני המקרים. אלא אלה שמשתוקקים למאור הזה מגיעים אליי, ומי שמשתוקקים רק להיפטר מפחדים וחרדות, אין לי בינתיים תשובה בשבילם, אמנם אני יודע איך לארגן את זה ולעשות אבל זה כבר לא בכוחי, אני כבר זקן.
אורן: אמרנו שבן אדם יכול להרגיש פחד בלי קשר למה שיש לו או אין לו באמת. יכול להיות שאין לו כלום ואין לו פחדים, ויכול להיות שהוא מיליארדר ויש לו פחדים בטירוף, הוא לא יכול לישון בלילה עד שבסוף הוא מתאבד חס ושלום. זאת אומרת, זה לא קשור לעובדות החיים, לחומר, לדברים מוצקים. אי אפשר לקחת בן אדם, לשים עליו סרגל ולהגיד שבסיטואציה כזאת וכזאת ובנתונים כאלה וכאלה אתה צריך להיות מפוחד או לא מפוחד. זה ברמה אחרת, הרבה יותר עמוקה. ואם זאת המציאות שלנו, אז מהו הדבר שיכול להבטיח שהתחושה הזאת של הפחד תעלם מהבן אדם?
הקשר למקור האור העליון בלבד. שום דבר חוץ מזה. אתה צריך להיות מקושר אליו, אתה צריך לדעת איך אתה משפיע עליו. איך אתה מנהל אותו ואז אתה תהיה בטוח בחיים המאושרים שלך.
אורן: זאת אומרת, שהתחושות שלנו בחיים, הן לא נקבעות על ידי מה יש לי או אין לי, אלא על ידי כמה אור ממלא אותי או לא ממלא אותי?
כן. בדיוק.
אורן: וזו הנוסחה?
זה מה שהתורה צריכה לספק לנו.
אורן: כלומר?
כל התורה במקורה, חכמת הקבלה, היא שנותנת לנו ידע איך להיות קשור לאותו המאור.