חיים חדשים - תוכנית 866 - תיקון העולם
+תקציר השיחה
תיקון העולם | ||
חכמת הקבלה מתארת את יסוד העולם, את עומק הטבע, מפני שכדי להבין מה צריך לתקן יש לדעת קודם מה מקולקל. נושאים מרכזיים בתכנית:
|
||
+תמליל השיחה
אורן: אנחנו רוצים להבין אחת ולתמיד למה הרב לייטמן מתכוון כשהוא מדבר על תיקון העולם.
יעל: מושג "תיקון עולם" מקובל בהרבה מאוד סקטורים. אם אני מקריאה את ההגדרה של תיקון העולם מוויקיפדיה, אז תיקון העולם הוא "ההגנה והטיפוח על אורחות החיים של האנושות", ובעברית חדשה "תמורה ואף מהפכה בחיי האנושות. תיקון העולם שיש בו מרכיב של הבאת גאולה, הפך למושג מקובל במשנותיהם של הוגים מהפכנים ומדינאים ברחבי העולם בעת החדשה".
יש הרבה מאוד גישות לתיקון עולם וכולנו מרגישים שזה משהו מאוד גדול, משהו שמביא חידוש מאוד משמעותי בחיים שלנו וכנראה חידוש לעד. זה בעצם סוג של מטרה נעלה שנמצאת מעל הראש של כולנו. הגישה הדתית מדברת בסופו של דבר על ביאת המשיח ובדרך לשם כולם יהיו בעצם יהיו דתיים. הגישה של הירוקים אומרת אם נשפר את כדור הארץ ואת ההרמוניה בטבע אז יהיו לנו כאן חיים הרבה יותר טובים, ואילו הגישה שמדברת על ההיבט החברתי אומרת, אם אנחנו נשפר את מי שאנחנו בתור בני אדם ונתייחס יפה אחד לשני, אז יהיה לנו הרבה יותר טוב. יש עוד גישות. הרשות הבריטית הממשלתית לשימור הסביבה כינסה מומחים שיחליטו מהן חמישים הפעולות הדחופות והנחוצות ביותר כדי להציל את העולם, נאמרו שם כמה דברים, כמו לשפר באופן דרמטי את יעילות האנרגיה של מוצרים חשמליים, לעודד את השימוש באנרגיה סולרית בעולם כולו, לעודד את הציבור לצרוך פחות מוצרים בלתי חיוניים, לשפר את התחבור הציבורית, זה פחות או יותר כמו הכיוון של הירוקים. אבל אנחנו רוצים שמוע מה אומרת חכמת הקבלה ומזה זה לתקן את העולם?
חכמת הקבלה שאני בעצם מציג אותה כאן היא חכמה עמוקה מאוד ונוגעת ביסודו של עולם, בעומקו של הטבע, ולכן אם אנחנו מדברים על תיקון העולם אז אנחנו קודם כל צריכים לקבוע מהו קלקול העולם. ובכלל, האם אנחנו קובעים את קלקול העולם לפי מה שנראה לנו, כי אם נשאל אנשים אז כל אחד יגיד שאנחנו צריכים לתקן משהו, כמו תחבורה ציבורית, חשמל ועוד. הרי כל אחד, אפילו האדם הקטן רוצה לשפר את החיים שלנו, אם נשאל תינוק או זקן, זקנה, גבר, אישה, אדם נשוי או רווק, תמיד נקבל משהו שונה. לכן אנחנו קודם כל צריכים להבין האם העולם שלנו הוא באמת מקולקל, מהו הקלקול, והאם קלקול העולם תלוי באדם או לא, ואם כן אז אני צריך לתקן האדם ולא את העולם.
זאת אומרת אם אני מדבר מצד חכמת הקבלה אז אנחנו אומרים שהעולם מקולקל מפני שהוא נברא מקולקל, כך העולם נברא. האמת שהעולם נברא מתוקן והאדם שבו מתוקן, אבל אחר כך הוא התקלקל. הרי כולנו יודעים את הסיפור שיש בתורה, אדם וחווה חיו בגן עדן והכול היה בסדר עד שהם עברו על התנאי של עץ הדעת וחטאו ואז נעשה משהו בעולם, הנחש התחיל לשלוט בכל העולם. זאת אומרת האגו שלנו התחיל לשלוט, האגו שלנו זה נחש, ומאז אנחנו רוצים להמית זה את זה, לגרום רע זה לזה, כמו קין והבל וכן הלאה. משם מתחיל כל הסיפור התנ"כי ועד היום הזה אנחנו רואים שכך זה קיים באמת.
כלומר מה שהיה קודם לכן זה יכול להיות אגדה, אבל עד היום הזה אנחנו רואים שהעולם יכול היה להיות הרבה יותר טוב אם אדם לא היה חוטא. אבל נעזוב את החטא, כי אפילו אם אדם היה עם אופי טוב יותר, יפה יותר זה לזה, אז ודאי שהעולם שלנו היה טוב יותר, הרי העולם זה החברה שלנו, ואז החברה הייתה טובה יותר.
אם אנחנו מדברים על האופי הכללי של העולם, על הדומם צומח וחי ובמיוחד על עולם החי, אז גם שם כל אחד אוכל את השני כי מזה הוא בעצם מתקיים, זאת אומרת כנראה שגם שם צריכים לתקן את הכול. אם נדבר עם טבעונים, עם אנשים שלומדים את הטבע אז הם יגידו שאין דבר כזה שמין מסוים קיים בפני עצמו, זה תמיד על חשבון הזולת, גם בתוך כל מין ומין זה קורה כך ומכל שכן בבני אדם, כי כל אחד בונה את עצמו על חשבון הזולת.
אם כך מה זה נקרא לתקן עולם, האם זה לתקן את הטבע הכללי? חכמת קבלה אומרת כן, לתקן את הטבע הכללי, כמו שכתוב בתורה, אם אנחנו מתקנים את האדם אז אנחנו מגיעים למצב שכולנו נהייה מחוברים באגודה אחת, גם הכבשים והזאבים, וילד קטן ינהל אותם וכן הלאה.
יעל: אתה מדבר על תיקון האדם.
על טבע האדם.
יעל: אמרת שהעולם מקולקל מטבעו, שהעולם נברא מקולקל, למה?
כדי שנתקן אותו. כי בעבודת התיקון אנחנו נכנסים לתוך העולם, אנחנו יכולים לחקור אותו, להבין איך הוא בנוי ואיך הוא צריך לעבוד לעומת הקלקול, זאת אומרת אנחנו נכנסים לכל הפנימיות שלו.
יעל: אולי במקום כל התהליך הזה היה עדיף שנקבל את הכול כבר מתוקן?
לא, זה לגמרי לא נכון. כי אם אני מקבל איזה מכשיר מתוקן אז אני יודע רק ללחוץ על הכפתור ולקבל ממנו את מה שאני רוצה. אבל אם המכשיר הזה מקולקל אז אני נכנס לתוכו ורואה איך הוא בנוי וכתוצאה ממה קורה הקלקול ולמה, וכשאני מתקן אותו, כמו שהוא צריך להיות כשהוא מתוקן אז אני מכיר את כל המערכת. ובמידה שאני מתקן את המערכת, אבל ממש מתקן אותה, מא' ועד ת' אז אני נעשה בעל המערכת.
יעל: בשביל מה לי להיות בעל המערכת, למה זה טוב?
כדי שאני אהיה שליט בעולם, כדי שהאדם ממש יבין וירגיש וישלוט בכל המציאות.
יעל: מה תיתן השליטה בכל העולם, בשביל מה הבן אדם צריך לשלוט?
כנראה שזה ייתן לי לא רק הרגשה והבנה אלא באמת שליטה. מה הכוונה שאני מתקן את העולם? אני מתקן את האדם, כלומר האדם מתקן, אני מתקן את עצמי ואז אני יודע מי אני, מה אני. כאילו הבורא קלקל אותי ואני מתקן אותי, ובזה אני לומד מה עשה הבורא וגם לומד איך אני צריך להיות בצורה הנכונה. זאת אומרת כלפי העבודה שהוא עשה אני נעשה שווה לו, הוא קלקל ואני תיקנתי, ובזה אני מגיע למצב שאני מעלה את עצמי לדרגת הבורא.
יעל: האם בסופו של דבר כל התהליך של הקלקול והתיקון הוא בשביל להעלות את האדם למדרגה יותר גבוהה של החיים?
נכון.
יעל: תיכף נגיע לזה בצורה יותר מעמיקה, אבל לפני כן אני רוצה להבין קצת מה מהות הקלקול, מה מקולקל בעולם?
מה שמקולקל בעולם זה הרצון של העולם. בכל חלקי הטבע פועל רצון, באבנים הרצון קטן ובבני אדם הוא גדול, בכל נברא זה בצורה אחרת, יותר רצון או פחות רצון, וגם באופנים שונים. כלומר כל הרצונות שבכל היצורים הם כולם רצונות לקבל, כולם רצונות ליהנות על חשבון הזולת, אחרת הם לא יכולים להתקיים. זו בעצם מהות החיים בינתיים.
יעל: כלומר אין אפשרות להתקיים היום בעולם הזה בלי שזה יהיה על חשבון מישהו אחר?
ודאי.
יעל: זה בנוי כך מראש?
זה אחרי הקלקול, יכול להיות שלפני זה היה אחרת, כמו שהתורה מספרת.
יעל: אני מבינה ממך שהחיים הרגילים שלנו בעולם הזה שאנחנו מכירים, הם אחרי הקלקול, ולכן אין שום אפשרות לבן אדם לחיות בעולם הזה אלא אם כן הוא חי רק על חשבון מישהו אחר. האם כך זה בנוי?
כן, רק כך.
יעל: אם זה הקלקול אז מה בעצם צריך לתקן?
את טבע האדם, שלא יחיה על חשבון הזולת אלא ייתן מעצמו חיים לזולת.
יעל: אתה יכול לפרט, איך נותנים חיים לזולת?
כשכל אחד דואג לשני ולא לעצמו.
יעל: זה נשמע מאוד מוזר, ולמה בכלל זה קשור לבן האדם הפשוט, כי כשאנחנו מסתכלים על הקלקולים סביבנו כולנו נסכים שיש כאן הרבה מאוד שחיתויות, חוסר הגינות וחוסר חלוקה שווה של המשאבים בין עניים ועשירים. הדברים האלה מאוד מקלקלים את היכולת של כל בן אדם לחיות בצורה טובה. הרי יש לנו אנשים שמשפיעים יותר, מה רוצים מהבן האדם הפשוט, בואו נתקן את האנשים שיש להם יכולת השפעה בעולם והם אלה שיתקנו לנו את המערכות וכך החיים שלנו יהיו יותר טובים.
לא, האדם הפשוט רק סובל, ,הוא אפילו לא יודע ממה הוא אפילו לא יכול לענות על השאלה מה יסוד הסבל שלו. אבל העניין שכולנו נצטרך לתקן את עצמנו, כל אחד יצטרך לתקן את עצמו בהתאם לכמה שהוא נשלט ברצון האגואיסטי שלו.
יעל: איך זה ישפיע על העולם כולו, ולמה לא לתקן רק את אלה שהם באמת הבעיה?
הם לא הבעיה, הם תוצאה מאיתנו. אם אנחנו נחליף כמה ראשים אז במקומם יהיו ראשים רעים אחרים. עלינו לתקן את כל החברה האנושית כמו שכתוב בתורה, ואז הדרגות של החי הצומח והדומם גם יתוקנו, כי הם תלויים כולם באדם.
יעל: קשה לי להבין למה האדם הוא הדבר היחידי שיש לתקן בעולם בעוד שאנחנו רואים שיש כל כך הרבה קלקולים מסביב, גם הטבע מקולקל, גם מזג האוויר מקולקל, גם ההתנהלות של הממשלות, התאגידים, הטייקונים, הכול שחיתות.
כולם בני אדם.
יעל: אז נעשה חוקים, נשנה את החוקים החברתיים, נעשה איזה שינוי.
זה לא יעזור, אנחנו לא יכולים, כי אנחנו לא תיקנו את הטבע שלנו. מה יעזור לי לכתוב יפה? אם את נכנסת לאיזה חוקי מדינה, כל מדינה ומדינה, את רואה שהם הצדיקים הכי גדולים בעולם. קחי איזו מדינה כמו זימבבואה או ארגנטינה או מי שאת רוצה, כל אחד מצדיק את עצמו וחושב שהוא הצודק והצדיק.
יעל: אני עדיין מנסה להבין מה יש באדם שהוא זה שהורס את הכל. ובכל אחד מאיתנו אתה אומר, זו לא רק איזו קבוצה.
הרצון לבנות את עצמו על חשבון הזולת.
יעל: אתה יכול לתת לי דוגמאות מהחיים המאוד פשוטים שלנו, כי בסך הכל יש איזו הרגשה שדווקא אנחנו כן מנסים ללכת אחד לקראת השני, וכן מנסים לעזור אחד לשני ושהדברים הם באמת לא כאלה חי על חשבון הזולת. זאת ההרגשה שיש באויר.
כן. נכון.
יעל: במיוחד אצלנו במדינה, יש עמותות בלי סוף. אני באמת חושבת שלא תראה מישהו שממש רעב ללחם, יש איזו דאגה אחד לשני וכן מנסים שהדברים יסתדרו טוב.
אבל העניין כאן שאת שופטת לפי מה שנראה לך.
יעל: נכון.
ואת אומרת, האם אנחנו לא עושים דברים טובים, מתייחסים יפה לזה לזה, אז למה בכל זאת העולם כל כך רע?
יעל: נכון. ממש ככה.
כנראה שאנחנו לא יודעים מה זה נקרא לעשות טוב ומה הטבע דורש מאיתנו. אנחנו לא מייחסים לטבע, לחברה האנושית לא מייחסים לה איזו מן עצמאות, שאנחנו צריכים לבנות את החברה האנושית לא לפי מה שאנחנו חושבים, אלא לפי איזה תנאים יותר עליונים, למעלה מהשכל ורגש שלנו, למעלה מהפילוסופיה שלנו ש"ככה נראה לי". כי אם אנחנו נדבר עם ילדים הם יגידו שצריכים לבנות בצורה אחרת, עם כל אדם שנדבר תמיד נראה שהוא חושב אחרת איך צריכה להיראות חברה אנושית. זאת אומרת אנחנו קודם כל צריכים למצוא את הפורמט, את התפיסה, את צורת החברה האנושית הנכונה מהי.
יעל: מהי באמת? וזה המקום שאתה אומר שייתן מענה לכל אחד ולצרכים שלו.
וודאי. כן. מהי?
יעל: מה זה העולם המתוקן הזה? כי נראה לי מהשיחה שלי איתך שאנחנו בכלל לא מבינים גם מה שנראה לנו שזה כביכול טוב, זה לא אותו טוב, אותו תיקון שאתה מדבר עליו.
בטח. לכן אנחנו כל הזמן מתווכחים, נכנסים למלחמות, לבעיות, וכל אחד חושב שהוא צודק ובתי משפט מלאים אנשים שמתווכחים מי מהם צודק וכל אחד באמת יכול לחשוב בתום לב. אז מי ייתן לנו הגדרה נכונה, מי יראה לנו צורה נכונה של העולם הנכון ומה זה יהיה נכון? לא לפי מה שאני חושב ולא לפי מה שאת חושבת, כי אנחנו אגואיסטים, מקולקלים, לימדו אותנו בכל מיני צורות, אף אחד מאיתנו לא חופשי מדעות קדומות וכן הלאה.
יעל: אז כל אחד רוצה לתקן בעצם את מה שמפריע לו, אבל אתה אומר שהוא לא חושב אפילו לתקן את העולם.
אפילו בתת הכרה, הוא לא מודע לזה.
יעל: הוא לא חושב על אחרים.
כן. ולכן אנחנו צריכים קודם כל לאתר לעצמנו צורה אובייקטיבית הנכונה לעולם.
יעל: שהיא?
איך אנחנו מגיעים לזה?
יעל: זו שאלה מצוינת. אם כל אחד חושב רק על עצמו ועל איך הוא משפר את הדברים שמפריעים לו.
אנחנו רואים לפי הסקר הזה שאתם ראיתם יחד איתי. זאת אומרת, אם אנחנו לא נגדיר בדיוק מהו העולם האמיתי שצריך להיות, ושאנחנו באמת צריכים את זה, ולהגיע לזה, וזה עומד לפנינו, ואנחנו חייבים להגיע לזה, זו צורה מחייבת ומחויבת, אז אם אנחנו לא נעשה כך אנחנו נמשיך ונמשיך בעצם לסבול.
יעל: אז במשפט מסכם, מהו אותו מקום אליו אנחנו חותרים, אותו מקום אובייקטיבי שבו באמת הדברים יהיו טובים לכולם?
אז כאן אנחנו צריכים לפנות לחכמת הקבלה, לפי דעתי, אני לא קובע לאף אחד, אני מצאתי את הפירוש הנכון, את צורת העולם הנכונה בחכמת הקבלה. שם מוסבר מהו הכוח העליון והטבע, היינו שהוא כוח עליון, ואיך אנחנו יכולים להגיע למצב של השתוות הצורה, להידמות לכוח העליון, ורק אז אנחנו נגיע לחיים טובים. למה? כי הכוח העליון ששולט במציאות הוא עליון, אני לא יכול לשנות אותו, אלא מה אני יכול, אני יכול להשתנות בעצמי בהתאם אליו, ובכמה שאני דומה לו אז החיים שלי יהיו יותר טובים. זה בעצם כל המשפט המסכם. ולכן תיקון העולם זה תיקון האדם בהתאם לאותו כוח עליון, שהאדם יתקרב אליו.
יעל: תיקון העולם זה תיקון האדם בהתאם לאותו כוח עליון, שהאדם יתקרב אליו.
כן. שאנחנו נהייה דומים לו, קרובים אליו זאת אומרת, לפי האופי, לפי ההתנהגות, ולפי זה אנחנו נכנסים למצבים יותר טובים.
יעל: אז מה המטרה?
המטרה לגמרי להידמות לאותו כוח העליון ואז אנחנו מגיעים לעולם שכולו טוב.
יעל: ולמה זה התיקון? למה זה הדבר האובייקטיבי שייתן מענה לכל אחד ואחד ובסופו כולם יהיו מבסוטים?
מפני שאנחנו כולנו כתוצאה מאותו כוח עליון שברא אותנו וקלקל אותנו בכוונה שאנחנו נגיע להידמות לו.
יעל: למה דווקא ההידמות לאותו כוח עליון היא התשובה, כי יש הרבה מאוד פתרונות שכל אחד מציע, למה בעינייך דווקא זאת התשובה?
לא, אנחנו לא מציעים שום דבר. חכמת הקבלה לא מציעה שום דבר, היא רק חוקרת את הטבע ונותנת לנו מתוך זה סיכום המחקר. ולכן היא כך אומרת, שאם אנחנו באמת רוצים להגיע לעולם הטוב אז אנחנו צריכים לתקן את עצמנו בהתאם לכוח העליון.
יעל: כשאתה אומר מחקר, מי חקר?
מקובלים. אנשים שהם עסקו בזה. כמה? כבר ששת אלפים שנה עוד מעט.
יעל: זה ניסוי שכבר נעשה בעבר, אתה מדבר כאן על מחקר זאת אומרת שיש כאן איזה סוג של תהליך.
וודאי שהם ניסו לעשות את זה בכל מיני חברות, בכל מיני זמנים והגיעו או לאנשים בודדים, או לחברות קטנות, או לאומה כולה, הם הגיעו לזה ומתוך זה כתבו וחקרו והשאירו לנו את כל החכמה.
אורן: יש הרבה אנשים שאני מכיר שבטוחים שכל הרע שיש בעולם זה כתוצאה מהמושג הזה שהזכרת קודם, כוח העליון. יש מאמינים בדת כזאת, יש מאמינים בדת כזאת, יש מאמינים בדת כזאת, לכל אחת יש לה כוח עליון משלה ותפיסה משלה מה זה עולם מתוקן. כתוצאה מהתפיסה שלי אני יוצא ומזיק לה והיא יוצאת ומזיקה לך ואתה יוצא ומזיק לי, וכך העולם שלנו הרוס בגלל אותו כוח עליון שכל אחד מפנטז לו ומאמין שזה מה שהוא רוצה שיהיה. אתה תולה את תיקון העולם גם במשהו שקשור בכוח העליון, אז תסביר לי אולי קצת יותר על מה אתה מדבר כי אולי לא הבנתי.
אני לא יודע על מה אתם חושבים.
אורן: כוח עליון?
כן. והאמת, סליחה על הביטוי הגס, אני לא רוצה לדעת את זה בכלל. כי כל אחד לא יודע מאיפה יש לו את הדעות האלה וכל פעם הדעות מתחלפות בכל אחד ואחד, אז לחקור את הדעות שלכם ולקחת אותם בחשבון זה סתם עסק ביש מלכתחילה.
אורן: לדוגמה נגיד דעא"ש היום בשם הכוח העליון הם הורסים את העולם.
אף ארגון הטוב ביותר, כביכול, והרע ביותר, כביכול, לא אכפת לי מה הוא חושב, אכפת לי רק דבר אחד.
אורן: מה?
האם אנחנו יכולים לחקור את הכוח העליון מתוך הניסיון ולקבוע מה באמת החיים הטובים שלנו, ואיך להגיע אליהם.
אורן: ואם אנחנו לא מאמינים בכוח עליון?
לא צריכים להאמין. איזו מילה זאת "אמונה"? אין בי כזאת מילה במילון שלי מילת אמונה. רק במחקר.
יעל: מה זה אומר, מה ההבדל בין מחקר לאמונה?
אמונה זה בדת ומחקר זה במדע. "אין לדיין אלא מה שעיניו רואות" זה מה שאנחנו צריכים, רק על זה להסתמך.
יעל: תגדיר מה זה כוח עליון בעינייך. מה זה בשבילך כוח עליון? כשאנחנו אמורים בסופו של דבר להשתוות לאותו כוח עליון, מה זה אומר, לאיזה סוג של כוח, מה זה הכוח הזה?
כוח עליון זה נקרא הכוח העליון הכולל בתוכו את כל המציאות כולה.
יעל: מה מרגיש אדם שמשתווה בסופו של דבר לכוח עליון? מה זה הפעולה הזאת בכלל?
אם הוא משתווה לכוח עליון זו כבר דרגה מאוד גדולה של התפתחות ותיקון האדם, אז הוא מתחיל להרגיש את הכול העולם כמו שהכוח העליון הזה רואה אותו.
יעל: במה זה שונה ממה שאנחנו מרגישים היום?
בינתיים אני לא יכול להסביר את זה, לזה צריכים באמת הסבר עמוק ורחב.
אני רציתי כאן להגיד רק דבר אחד, ישנו כוח עליון, הוא הסיבה והשורש לכל העולם ואנחנו צריכים כמה שאפשר לחקור אותו, להכיר אותו, ומתוך זה שאנחנו מכירים אותו ומבינים אותו, מתוך זה אנחנו יכולים להכיר ולהבין איך לבנות את החיים שלנו בצורה יותר טובה.