חיים חדשים - תוכנית 936 - שבע חכמות העולם

+תקציר השיחה
שבע חכמות העולם | ||
שבע החכמות נובעות משבע הספירות שקיימות בנשמה שאותה מפתחים מקובלים. נושאים מרכזיים בתכנית:
|
||
+תמליל השיחה
אורן: היום נרצה לדבר עם הרב לייטמן על חוכמות העולם. נהוג לחלק אותן לשבע חוכמות עולם. יש המון דברים מרתקים שנרצה להבין לגבי החוכמות האלה.
ניצה: בניגוד לבעלי החיים שבמהלך החיים שלהם פיתחו דרכים טובות יותר כדי לשרוד, בני האדם פיתחו הרבה מעבר לזה. הם פיתחו והשתמשו בחכמות שהלכו והשתכללו עם השנים.
כפי שאורן הזכיר נהוג היה לחלק עוד בתחילת הדרך את החכמות לשבעה סוגים. לדוגמא הגאון מווילנה חילק את החוכמות בצורה כזאת: חכמת החשבון והיכולת למדוד דברים, חכמת היצירה וההרכבה, חכמת הרפואה והצמיחה, חכמת ההיגיון, הדקדוק והמשפט, חכמת הנגינה והקדושה, חכמת התיקון והשילוב, וחכמת כוחות הנפש. כל שבע החכמות האלה כוללות בתוכן את כל סוגי המדעים והתחומים שאנחנו מכירים אותם היום, הנובעים בעצם על פי החלוקה הזאת.
מאוד מעניין אותנו לברר מהיכן מגיעות החכמות האלה, מה מקורן. אבל נתחיל קודם בשאלה הראשונה למה שבע, למה ישנה חלוקה מסוימת של שבעה סוגים של חכמות?
קודם כל אמרת קודם שגם לחיות יש איזו חכמה. לחיות אין חכמה, לחיות יש רק הרגשת טוב ורע, אין להן אמת ושקר, לכן הן רק נותנות יגיעה כדי לשרוד, אלה כל החיים שלהן, דומם, צומח וחי כך מתקיימים.
לבני האדם יש שתי דרגות, דרגת האנשים הרגילה, אלה מיליארדי בני האדם שרובם בנוסף לבעלי החיים מפתחים את החכמות האלו, שבע החכמות. זה נובע משבע הספירות שיש לנו, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, שכולן מתחברות במלכות. כתוצאה מהמבנה הרוחני שיש בנשמה, יש לנו תוצאה במבנה האגואיסטי שלנו, שמזה אנחנו מפתחים את החכמות האלה.
אורן: שבע חכמות בגלל שיש שבע ספירות, מה זה ספירות?
שבע הספירות אלה כוחות הנשמה שנמצאים באנשים, ששייכים לא לשבע החכמות האנושיות, אלא שייכים לשבע ספירות להשגת כוח הנשמה, אלה המקובלים. למקובלים ישנן ספירות והם משיגים בזה את הכוח העליון לפי חוק השתוות הצורה עימו, ולאנשים הרגילים יש שבע חכמות.
ההבדל הוא בזה שאלה שרוצים להשיג את הבורא, הם צריכים להגיע לתכונות אחרות חדשות שהן תכונות ההשפעה, לצאת מעצמם, מהאגו שלהם, מאהבה עצמית לאהבת הזולת. והאנשים שמתעסקים בשבע החכמות האנושיות, הם מתעסקים בזה במטרה למצוא חן בעיני בני האדם, עוסקים בזה בצורה אגואיסטית. זה בעצם ההבדל בין דרגת דומם, צומח, חי לבין דרגת האדם ודרגת המקובל.
ניצה: מעניין. יש אנשים שנמשכים לסוג מסוים של חכמה, למשל יש להם נטייה טבעית למתמטיקה, יש אנשים שיש להם נטייה למוסיקה, לאומנות. האם ישנו איזה קשר בין הספירות שהזכרת לסוגים מסוימים של אנשים?
זה נכון. לכל אחד יש שורש נשמה משלו עם נטיות כאלה או אחרות. האדם לא מכיר את הנשמה ולא יודע מה זה, אבל כתוצאה מזה יש לו בעולם שלנו משיכה לתחום מסוים.
ניצה: זאת אומרת, יש איזה קשר אבל לא ברור מה הוא כרגע.
הוא ברור אבל תלוי למי.
ניצה: זה תחום מסקרן ומעניין, אני מאמינה שיש באמת כאלה אנשים. יש ילדים שנולדו עם איזו יכולת שלא פיתחו בהם אותה, שממש נולדים עם היכולות האלה, למשל שמיעה מוסיקלית או נטייה לתחום מסוים של אומנות, או נטייה לחקירה של דברים מסוימים, את זה רואים ממש מקטנות. זה באמת דבר מאוד מעניין.
אני רוצה לדבר איתך על מה שנקרא "חכמת המספרים" או "חכמת המתמטיקה". מה מיוחד בחכמה הזאת, של יכולת חשיבה מתמטית מסוימת?
תלוי באיזו רמה. חכמת המתמטיקה היא הרגשת הכוח, יותר נכון הרגשת הקשר הפנימי שבטבע.
אורן: בין מה למה?
בין כל הפרטים שבטבע.
ניצה: בוא נבין את זה, זה מעניין.
לנו נראה שמתמטיקה היא סתם 1 + 1, או כל מיני מספרים, או נוסחאות למיניהן, אבל זה לא כך. מתמטיקה היא התקשורת נכונה בין כל חלקי הטבע שמקושרים ביניהם ברשת מסוימת ולרשת הזאת ישנן נוסחאות, היינו קשרים מיוחדים בין כל חלקי הרשת, וכל זה אפשר להגיד שזו פנימיות המתמטיקה.
ניצה: שהיא נובעת באמת מאיזו התקשרות של כוחות?
מתמטיקאי אמיתי מרגיש את הטבע בצורה פנימית, ומרגיש את צורות הקשר שיש בטבע.
אורן: מה מרגיש מתמטיקאי אמיתי?
אני מדבר על איש אמיתי שממש מקבל את התכונות האלה מלמעלה, לא מתמטיקאי שנמצא בבית הספר או באוניברסיטה. מדובר על נטייה לעבד את הקשרים שיש בטבע בנוסחאות קשר מיוחדות שאותן הוא מרגיש, הוא רואה אותן בראיה הפנימית שלו ולכן כך הוא מביע אותן. אלה דברים מאוד לא פשוטים, עמוקים. הוא רואה ממש בראיה הפנימית שלו איך הדברים קשורים יחד, בין הצמחים, בין האבנים, בין בני האדם, בין העננים, אבל הוא לא מרגיש, הוא מרגיש רק את הקשרים ביניהם.
אורן: ומה הוא לא מרגיש?
הוא לא מרגיש ריח, כל מיני דברים אחרים ששייכים לרגש. אצלו הכול שכל. איך קשורים כל חלקי המציאות בקשר ביניהם, והקשר הוא נוסחה. אלה לא מתמטיקאים פשוטים הם באמת גדולים מאוד.
ניצה: אלה כנראה שהמציאו שגילו את הנוסחאות.
כן.
ניצה: האם מתמטיקה ופיסיקה חופפים?
לא. אצלם זה לא חופף.
ניצה: מה יש בפיסיקה למשל, מה היכולת של פיסיקאי?
שוב תלוי איזה פיסיקאי. כי פיסיקאי כמו איינשטיין הוא גילה גם נוסחאות, אצלו הכול נוסחאות. פיסיקאים רגילים חוקרים רק תופעות מהטבע.
אלה דברים יותר פנימיים, קשה לבטא אותם אפילו במילים.
ניצה: אני רוצה לשאול לגבי מוסיקה.
אותו דבר במוסיקה. מוסיקה זו התקשרות בין הצלילים, ולנו זה נשמע כצלילים, אבל מוסיקאי גדול כמו באך למשל, הוא דוגמה של מוסיקאי, אצלו המוסיקה היא לא צלילים, אצלו מוסיקה היא תופעות הטבע השונות. ואת הנוסחאות שביניהן הוא הביע במערכת הקלידים שלו ואפשר להגיד ששם נמצאות נוסחאות כמו במתמטיקה, רק שהוא מביע אותן בצלילים. אבל בשבילו זה אותו דבר כמו נוסחאות.
הוא לא יכול לנגן בצורה אחרת, אלא הוא נכנס ואז ההרמוניה עצמה לוקחת אותו, כובשת אותו, וכך הוא צריך להביע את הקשרים שהוא מגלה בצלילים. וזה לא צלילים כמו שאנחנו מרגישים, אלא אצלם זה הטורים של הגילויים מהטבע שכך בעצם הטבע מתנהג. ואם אנחנו ניקח מה שכותב באך לעומת מה שכותב פיסיקאי, ומה שכותב איזה היסטוריון שהוא באמת מבין את הדברים איך שהם מתפתחים, ועוד כל מיני מדענים, אנחנו נראה, אם כך באמת היינו יכולים לחקור, שהם כותבים על אותן הנוסחאות, רק אחד בצלילים, השני במספרים, השלישי יכול להיות בחוקי הפיסיקה וכן הלאה. לכן כל זה הוא מדע, חכמה. זה מה שהמקובלים רוצים להגיד על שבע החכמות. אפילו בריקוד.
אורן: אמרת קודם על באך ש"הוא נכנס, ואז..", לאן הוא נכנס?
לתוך ים של צלילים. אנחנו לא מבינים אותו.
אורן: תסביר טיפה.
אני לא יכול להסביר. אין לי מילים, אין לי אפילו כמה מילים. זה איש שהרגיש את המוסיקה כמו שמקובל מרגיש ספירות.
אורן: מה הוא מרגיש באך, אמרת כשהוא נכנס הוא כביכול מחויב להוציא את היצירה דווקא כך ואין לו "שבעת אלפים" אופציות.
כן. בצלילים הוא מביע לך את הקשר בין התופעות, רק בצלילים, זה כמו שמתמטיקאי מביע לך את זה בנוסחאות, כמו שפיסיקאי אומר לך את זה בנוסחאות בפיסיקה.
אורן: מה לגבי הריקוד?
גם ריקוד הוא חכמה. אחת החכמות. למה ריקוד היא חכמה? איזו חכמה יש בריקוד? אתה הלכת פעם לרקוד?
אורן: אני רקדתי הרבה בחיי, "שרפתי הרבה רחבות" בעולם. אבל ניסיתי עכשיו להיזכר שכשהייתי ילד הייתי רואה זקנים תימנים רוקדים, אני לא יודע איך לתאר את זה. עכשיו אתה פשוט הכנסת אותי להרגשה, זו יצירה, אני לא יכול להסביר את זה אפילו.
כן, נכון, כי הם מביעים בזה את ההתפעלות הפנימית שלהם.
אורן: מה מיוחד בחכמת הריקוד, מה המאפיין המיוחד שלה?
היא מביעה את הנשמה, זו ההתפעלות של הנשמה מהחיים, מהיקום, אולי מההשגה, תלוי מי מביע את הריקוד. רק צריכים להבין שכל החכמות האלה הן בסך הכול ביטוי של חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, מלכות.
ניצה: שזה שבע הספירות והביטוי של ההתקשרויות ביניהן?
ביטוי של כתר, חכמה, בינה, שזה ראש הפרצוף הרוחני בכניסתו, במחשבה, בכוח ההשפעה ובכוח הקבלה. בכוח ההשפעה של בינה ובכוח הקבלה זה אור חסדים, אור חכמה, מחכמה לבינה לתוך שבע הספירות התחתונות. ולכן כך עובדת הנשמה, ולכן כך זה גם עובד אצלנו. זאת אומרת, כל החכמות האלה הן ביטוי של נשמת האדם. רק אנשים לא מבינים את זה, אפילו הגדולים ביותר.
ניצה: אם ניקח את תחום האמנות של הריקוד והמוסיקה לעומת המתמטיקה או הפיזיקה, תחום של נוסחאות, אז אנחנו רואים אנשים שאפילו לא קשורים באיזה אופן לזה, ואין להם את הידע, אבל אני צופה מהצד, וזה יכול להפעים אותי מאוד ולגרום לי להתפעלות לשמוע צלילים של מוסיקה שהם נעימים. וגם אם אני לא יודעת ליצור אותם אני נהנית מהם, זה יוצר בי משהו. לעומת זאת על נוסחה במתמטיקה אני מסתכלת ולא מבינה.
כן, כי זה שייך לחג"ת וזה שייך לנהי"מ.
ניצה: מה זאת אומרת?
זאת אומרת, שיש ספירות יותר עליונות, דברים יותר עליונים ויש יותר תחתונים. ממוסיקה נהנים הרבה אנשים, גם תלוי מאיזו מוסיקה. כי אותה ספירה ששייכת למוסיקה מתחלקת לשבע, ויש שם גם ורוק ופופ וכולי, וגם קלאסיקה והכול.
ניצה: זאת אומרת, כל תחום בעצמו גם נחלק לשבע רמות.
בטח. להרבה מאוד תת תת-רמות.
אורן: חכמת הרפואה היא גם אחת מהחכמות, מה המאפיין המיוחד שלה? להבדיל מחכמות קודמות שתיארת, כי דיברת עכשיו על שתי חכמות, הנגינה והריקוד והן נשמעו לי יותר בכיוון של אומנות, מה לגבי חכמת הרפואה?
רפואה זו גם אומנות. אנחנו צריכים לסדר את גוף האדם, ללמוד אותו, לרפא אותו כדי שהוא יהיה בהרמוניה עם כל החלקים, שיעבוד לפי הנוסחאות הנכונות כמו במוסיקה, כמו בריקוד, כמו במתמטיקה, שגם גוף האדם יתפקד כך בכול.
צריכים לראות בכל הדברים האלה הרמוניה, שכלפינו מתחלקת להרבה מאוד תחומים, אבל בעצם זה תחום אחד. ודאי שהרופאים האמיתיים, אם ישנם כאלה, מרגישים את ההרמוניה של הגוף ומה שחסר בהרמוניה הזאת, ומה להוסיף. ויכול להיות שהם יגידו לך להריח משהו או לישון על צד ימין או שמאל, או לעשות איזה חימום קירור או משהו, או ללחוץ על איזה חלקים בגוף. אבל זה מתוך הרגשת הליקוי שבהרמוניה הגופנית.
ניצה: אם הוא רופא כמו שאתה מגדיר, אז הוא רואה את הגוף של האדם כמערכת.
ודאי.
ניצה: ואז הוא מנתח מה לא עובד והוא מחזיר את ההרמוניה חזרה לגוף. האם הוא צריך להכיר ולהבין עוד משהו, להרגיש עוד משהו, או שהוא רואה את האדם כיחידה וזה מספיק?
כל הדברים האלה הם ללא סוף.
אורן: אמרת שרופא אמיתי מרגיש את ההרמוניה של הגוף ומתוך כך מבין מה חסר ומה להוסיף. יכול להיות שהוא ממליץ להריח משהו וכן הלאה. זאת אומרת, בחכמה הזאת של הריפוי, עושים קשר בין אני והגוף שלי, לבין אולי צמחי מרפא ויסודות כימיים?
בעולם הסובב או העולם הפנימי, במה אפשר להשלים את הליקוי, להשלים את החסר.
אורן: זאת אומרת, ההרמוניה של הגוף שלי יכול להיות שיצאה מאיזון?
כן, והרופא רואה לא רק שהיא יצאה מאיזון, אלא מאיזה סוג של אי איזון, ואיך אפשר על ידי כל מיני פעולות להשלים את האיזון. יכול להיות [שבפעולות] פנימיות, ויכול להיות חיצוניות, ויכול להיות שעל ידי דומם, צומח או חי.
אורן: הוא צריך להכיר לא רק את הרמוניית הגוף שלי, אלא גם את ההשלמות האלה שהוא יכול להביא מהדומם, הצומח והחי?
ודאי. אבל גם ברפואה אנחנו איכשהו משתמשים בזה. רופא נטורופת, הומיאופת או רופא צמחים, הם כולם צריכים להכיר את העולם הסובב. כי סך הכול הרפואה האמיתית שבאה אלינו, הקדמונית, היא כולה באה מהדומם הצומח והחי ואנחנו השתמשנו בזה כל הזמן, עד שהגענו לכימיה ואז אנחנו כבר שקועים באנטיביוטיקה.
אורן: עוד חכמה שאני רוצה שתתייחס אליה היא האסטרונומיה. מה יש בשמיים שכל כך מושך אנשים?
בשמיים יש הכול.
אורן: מה זה הכול?
בשמיים יש הכול. תסתכל על הפרצוף [הזורח] שלך עכשיו.
אורן: כן. השמיים בשבילי זה "סוף".
למה?
אורן: אני לא יודע, אני שואל אותך. אני רק מרגיש את זה.
קודם כל זה לא שמיים, זה "ספר השמיים".
אורן: מה כתוב בספר השמיים?
בספר השמיים כתוב הכול. מה שאנחנו לא יכולים לזהות בתוך האדם, ביחסים בין בני האדם על פני כדור הארץ הקטן שלנו, על העננים, על הים, אפילו על השמש והירח, במה שאנחנו תלויים ממש בצורה קרובה ישירה.
אם אנחנו יודעים אסטרונומיה, אנחנו יכולים לגלות את הכול, יותר מהשמש והירח שפועלים עלינו בצורה מאוד קרובה, ובכלל, על כוכבים, מזלות. זו חכמה גדולה מאוד שהיא לא רחוקה, אנחנו איבדנו אותה.
ניצה: אומרים שהיא הייתה המדע הכי עתיק, זאת אומרת דווקא משם התחילו החכמות.
כן, בוודאי. כשאנשים הבינו שאנחנו חלק אחד מכל הקוסמוס, מהיקום הגדול, ואנחנו תלויים בהם ואנחנו יכולים לראות את הדברים שמתרחשים שם ולפי זה לזהות את הגורל שלנו כאן, את מה שהולך להתרחש. וזה באמת הכול נכון, כי סך הכול, כל ההבדל בין הגישה לשבע החכמות והגישה לחיים של היום, זה שאנחנו התנתקנו מהטבע והפסקנו לראות את הטבע כמנגנון אחד ולכן אנחנו מפסידים הרבה.
אנחנו התחלנו להאמין בבן אדם שיודע לכופף את הכול לפי האגו שלו ואז יצליח. ואנחנו רואים שאנחנו לא מצליחים אלא ההיפך, ומדור לדור אנחנו ממש מצטערים יותר ויותר על החיים שלנו.
אז האסטרונומיה, חכמת הכוכבים, זה לא היה כמו שאנחנו חושבים היום, כשיש היום כל מיני אסטרולוגים. זו לא אסטרולוגיה זו אסטרונומיה. והאמת שגם באסטרולוגיה יש הרבה אמת, אם [כי] אין לזה היום מומחים כל כך. אבל דיברתי עם כמה מומחים כאלה, שאני לא יודע אם הם עדיין נשארו בעולמנו, כי זה היה לפני הרבה שנים, אבל זה באמת מדע. זו חכמה כמו שמרגישים את הצלילים, הציור והרפואה וכל דבר, כמו מוסיקה ומתמטיקה שמרגישים את ההרמוניה. וחוץ מזה האסטרונום האמיתי, הנכון, הוא לא רואה את הכוכבים בשמיים.
ניצה: מה הוא רואה?
הוא רואה קשר בין כל הכוכבים, באיזו צורה הם מתקשרים, מה קורה ביניהם, איזה יחסים יש ביניהם, כשלך נראה שהכוכבים כולם נמצאים כמו בשטח אחד. נגיד אני רואה כוכב אחד וכוכב שני, ושני הכוכבים נמצאים כאילו קרוב אחד לשני, אבל אחד נמצא עשרה מטר ממני והשני נמצא עשר פרסאות ממני ואני לא רואה את זה.
אורן: נכון, בשבילנו זו תמונה שטוחה.
יודע הכוכבים, קורא הכוכבים האמיתי, הוא מרגיש את המערכת הזאת, איך כל הכוכבים קשורים יחד, ואיך הם משפיעים זה על זה. והוא רואה בזה שפה, איך הם מדברים ביניהם, ומתוך זה הוא מגיע להרגשת השלמות של הטבע כולו. זה נקרא "ספר השמיים", הזוהר כך קורא לזה.
אורן: דיברנו על כל מיני חכמות, ואם אני בודק בכל מה שאמרת, שמעתי כמה מילים שחזרו על עצמן בוורסיות שונות. המילה המרכזית שהזכרת זה "קשר", קשר בין פרטים, ועכשיו סיימת עם המשפט, "להרגיש את השלמות של הטבע".
אבל זה כבר ניתן רק בחכמת הקבלה, שהיא למעלה מכל החכמות האלה.