אנושות במבחן: מגפה עולמית מחייבת שותפות עולמית

מומחים רבים ברחבי העולם כבר מזהירים מפני גל שני ושלישי של הקורונה, מצביעים על מוטציות חדשות של הנגיף, ואף חוזים מכות טבע חדשות. היערכות מקומית לא תעזור יותר. לכן מעתה עלינו לפתח מערכת גלובלית ויחד להיערך. נכון שישנם ארגונים בינלאומיים רבים, אבל החידוש הוא במיקוד שלהם, או ביסוד החדש שעליהם לבסס את חזונם המשותף.

הראייה החדשה של הממשלה העולמית צריכה לנבוע מהמכה הגלובלית האחרונה שחטפנו. הקורונה שינתה סדרים, ומתוכם יש לצאת לסדר עולמי חדש. אם מפענחים את המכה הזאת, אז היא אומרת ישר ולעניין: כולכם כאחד מקושרים ביניכם, כולכם כאחד שייכים למערכת אינטגרלית, לטבע האחד והשלם. אני לא מבדילה ביניכם, אומרת הקורונה, לא אכפת לי מי מכם צודק ומי שוגה, מי חשוב יותר ומי חשוב פחות, מי התייחס יפה לאקולוגיה ומי זלזל בה, מי מאושר יותר ומי מאושר פחות, מי עשיר ומי עני, מי תורם הון ומי אוכל מן היד אל הפה – כולכם שווים בעיניי, וכך גם עליכם להביט על החיים.

המכה הזאת פועלת כמו אב חזק שמגיע הביתה בסוף יום עבודה קשה, וילדיו הקטנים מתווכחים ורבים: "תראה מה הוא עשה לי", "לא, זה הוא התחיל!", והאב שסובל מהצרחות מחרישות האוזניים מכה בהם בשווה, בלי לדון ובלי לשפוט את המצב. שניהם שווים בפניו בעת שמכה. ייתכן ואין כאן יחס צודק, אבל להבא האחים יחשבו אם משתלם להם להיכנס ביניהם לעימות. המכה לבטח נצרבה בהם, ואם הם הפיקו לקח נכון ועיניהם בראשם, אז הם יחזיקו את עצמם, יבלמו את ההתפרצות – גם את ההתפרצות של האחר. גם האח שבטוח בצדקו ירכין ראש, ואולי גם האח השלישי שלא היה מעורב בקטטה, ילמד מסבל אחיו, ויידע לקחת צעד אחד לאחור.

מדינות ואומות גדולות הן כמו אחים במשפחה. אם הן ישכילו להתיישב יחד ולאזן את היחסים הבינלאומיים ביניהן, מה טוב. אם כל ארצות תבל יבינו שהן תלויות זו בזו, ויפעלו בתלות הדדית נכונה, אז כל אחת תזכה לחיים טובים ומאושרים. ואם לא, וכל מדינה תמשיך להתבצר בגבולה ולירות חיצים על שכנתה, אז "אבא" יבוא ויחנך אותה.

הטבע הוא בעל הבית. הוא רואה בנו אחד. הוא אינו מתחשב בעובדה שהתחלקנו לעמים ולמדינות מטעמי אגואיזם, כתוצאה מממשל ומשליטה באחר. גם לא רק אנחנו גרים כאן, אלא הטבע האינטגרלי כולל את כל בעלי החיים, הצמחים והדומם העצום. התהליך הגלובלי שידעה האנושות עם הקורונה בא להראות לנו איזה סוג גלובליזציה צריך להיות. כי גלובלי זה כלל-עולמי, מקיף, חובק עולם, וכך עלינו לנהוג – עגולים כמו כדור הארץ. שווים, תומכים ונתמכים, דואגים לאחר ולא מרוויחים על חשבונו, פועלים בתחרות של מי ישפיע לזולת יותר ולא מי ידפוק קודם את האחר. מערכת יחסים אחרת לחלוטין.

לכן חובה על הממשלה העולמית, באשר תהיה, להקים מערך חינוך שיעשה שימוש בכל אמצעי ההסברה החדישים כדי להורות לאן עלינו להתקדם כחברה אנושית. להסביר מהם הכוחות שפועלים במציאות ואיך נעזרים בהם. לפתח שיעורים ומערכים שלמים שילמדו כל אדם וחברה איך עלינו להתחשב זה בזה ולחדד רגש אינטגרלי. לחנך שכולנו משפחה אחת ועלינו לדאוג לכולם בלי יוצא מן הכלל. לגבש חברת מופת שתעודד התנדבות ופעולה למען מטרה, שתביא לאיכות חיים ולשגשוג. לבנות תשתית חברתית חדשה.

נרצה או לא, אנחנו מתקרבים לבניית החברה העתידית, המכונה במקורות "הדור האחרון" – אנושות גלובלית-אינטגרלית, שכולם נמשכים להיות שווים בה, פועלים בתמיכה הדדית איש לרעהו. בחברה כזאת כולם חושבים איך להתעלות מעל התפיסה האגואיסטית שעוצרת אותנו מלהתנהג יפה לאחר, יחס שהיינו רוצים בעצמנו לזכות בו. בחברה כזאת, שמושתתת על הכלל "ואהבת לרעך כמוך", ההתפתחות הרוחנית, הפנימית, היא העיקר. יחד מתפתחים לראות את המציאות כולה במבט אחד. יוצאים מהטבע הצר שלנו לטבע רחב שימלא את החיים בהרגשה עוצמתית. רק יחד.

תמונה: Unsplash ,Fas Khan

אהבת? שתפו

השאר תגובה

עוד בנושא