פרק: ארבע עשר

רפואה מונעת

תוכן עניינים:

ספר קול – לחצו להאזנה:

הגישה האגואיסטית של המערכת הרפואית

בעבר הייתה רפואה מונעת. לפני אלף או אלפיים שנים, אדם לא בריא התקשה להשיג מזון, להגן על עצמו ולשרוד, הוא היווה סכנה לעצמו ולסביבה הקרובה שלו. לכן היה חשוב לשמור על בריאותם של כל הסובבים והמגמה הייתה למנוע מחלות, ככל שהתאפשר לבני האדם באמצעים הדלים שעמדו לרשותם. כך התקיימה הרפואה עד שהפכה לעסק, שבו הרווח הכספי הוא העיקר.

החברה המערבית פיתחה מאוד את הרפואה, אבל אינה עוסקת ברפואה מונעת מפני שזו לא משתלמת למערכת. היום, ככל שרופא מטפל ביותר אנשים במרפאתו, כך הוא מרוויח יותר, ככל שהמנתח מבצע יותר ניתוחים, כך הוא מרוויח יותר וכן הלאה. משרד הבריאות מקבל תקציב בהתאם לצורכי המערכת, בהתאם לסטטיסטיקה של מקרי התחלואה במדינה. ככל שיש יותר חולים, כך גם יש יותר רופאים, העסק כולו מתנפח וגדל והאדם נעשה חולה יותר ויותר. כתוצאה מכך שלא עוסקים בטיפול וברפואה מונעת, מתגלות מחלות חדשות ובעיות בריאותיות אחרות.

רפואה מונעת מקיפה את כל הסביבה שלנו, את כל תחומי החיים. היא מתייחסת להרגלי החיים, התזונה, השינה, תנאי התעסוקה של האדם, סדר היום שלו ויחסיו עם האחרים. עליה להתייחס לכל מה שיכול להוות גורם אפשרי למחלה עתידית. משרד הבריאות חייב לקחת אחריות על כל הגורמים האלה. באחריותו להגדיר מה טוב ומה מזיק לבריאות, כך עליו להתנהל אם הוא מונע מדאגה אמיתית לבריאות האדם.

התחום היחידי בו ארגון הבריאות העולמי הגדיר סכנה לבריאות האדם, הוא העישון. והפעולה הזו אכן זוכה לשבח, אף כי ביסוד הפעולה היו גם מניעים כלכליים. אם הרפואה המונעת הייתה מתפתחת כמו הטכנולוגיה, הרי שלא היה צורך לפתח כל כך הרבה מכשור רפואי ותרופות, ולא היו מגלים כל כך הרבה מחלות ובעיות חדשות.

הגישה של המערכת כלפי האדם היא גישה אגואיסטית, כושלת ומזלזלת, והתוצאה שלה היא חולי. משרד הבריאות מוכרח לשנות את הגישה. במקום לרפא חולים, עליו לדאוג לכך שלא יהיו חולים. הבעיה היא שיש כאן חשבון אגואיסטי, כי יש כאן רווח כספי רב מתרופות וניתוחים שונים. המערכת הרפואית הפכה להיות "עסק" מאוד גדול, שבו מעורבים בעלי אינטרסים רבים. כל עוד לא נטפל באגו הכללי של האנושות ממש מהיסוד, לא נשנה את היחס לבריאות האדם.

מערכת הבריאות

עלינו לבדוק את הסביבה

עלינו לבדוק מה באמת גורם לאדם להיות חולה, מה גורם לאדם שנולד בריא להפוך בהמשך לחולה? עלינו לבדוק את הסביבה, ולא אף גורם אחר. אין סיבה שסתם כך פתאום תתפתח מחלה. אמנם יש מחלות שאנחנו לא יודעים כיצד ומדוע הן מתפתחות, משום שעדיין איננו מכירים אותן, הן בהתפתחות, אך רוב בני האדם נולדים בריאים ואמורים לחיות בבריאות טובה. אין סיבה שתתפתח באדם בריא מחלה. ישנו אחוז מסוים של מחלות תורשתיות שעלולות להתפרץ, אבל אין בכך הסבר לכלל הבעיות הרפואיות.

רופאים מדווחים על חולים הצורכים באופן קבוע כמה סוגי כדורים לטיפול בבעיות שונות שהם סובלים מהן, והרופאים מגדירים את המצב הזה כנורמלי. מי קובע שזה נורמלי לחיות כך? יצרן התרופות שמרוויח מכך יראה זאת כנורמלי, מערכת הבריאות הנדרשת לתחזק את עצמה יכולה להגדיר את המצב הזה כנורמלי, אבל אם אנחנו מסתכלים על האדם כמערכת שאמורה להיות מושלמת, אז בוודאי שזה לא נורמלי. אפילו אם נניח שהרופאים נותנים תרופות נכונות כדי לטפל בבעיות של חוסר איזון בגוף, השאלה הנשאלת היא מאיפה נובע כל חוסר האיזון. עלינו להגיע לגורמים לבעיה ולנטרל אותם.

בעולם העתיק שילמו לרופא כל עוד האדם היה בריא, ואם הוא היה חולה, הרופא לא קיבל תשלום. כך היה בסין העתיקה, הרופא היה עובר מדלת לדלת, אם היה מטבע קטן ליד הדלת הוא היה לוקח אותו וממשיך ללכת הלאה, זה היה סימן שהאדם בריא. אבל ברגע שלא היה מטבע, זה היה סימן שמעבר לדלת יש חולה והוא חייב להיכנס ולטפל בו. כל עוד האדם היה חולה, הוא לא היה חייב לשלם לרופא שכר.

אדם החי בצורה רגועה בטבע, מתחבר לאיזון שבטבע. כדי שהאדם בחברה המודרנית יהיה בריא, יש לאזן אותו בכל המערכות, והמערכת הגבוהה ביותר היא היחסים בינו לבין הסביבה, כי היא משפיעה על הכול, גם על מערכת העצבים. עלינו להיפטר מהרגשות השליליים, לא לסבול ממתח, מפחדים, מחרדות, מחוסר ביטחון.

כדי שנוכל לעשות זאת, יש לדאוג לתנאים שיאפשרו לנו להיפטר מהגורמים ללחץ שהסביבה מייצרת לנו. כלי התקשורת יכולים לסייע לחינוך ולהנחלת תרבות שתעודד אורח חיים בריא יותר. בכוחה של הממשלה לפעול לכך, דרושה רק החלטה בעניין. על הרפואה המונעת להקיף גם את הנושאים הללו. כפי שמשרד הבריאות אוסר על עישון במקומות ציבוריים, כך בכוחו לאסור על קיומם של דברים מזיקים אחרים כמו צפירות בכביש. באותה מידה ניתן ליזום על פי חוק דברים המועילים לבריאות כמו תכניות עם תרגילי התעמלות בטלוויזיה, תכניות שיעסקו בתזונה נכונה, למנוע תנועה של רכבים רועשים מדי או מזהמי אוויר, או להפסיק לחלוטין את תנועת הרכבים בתוך הערים ולפתח תרבות רכיבה על אופניים.

מלבד זאת, ניתן להקרין בטלוויזיה תכניות שמחות במקום תכניות אימה עם רצח ואלימות. לארגן פעילות גופנית במקומות העבודה, ולחנך את האוכלוסייה לפעילות ספורטיבית בריאה, כמו שחייה, הליכה וכדומה. פעילות ספורטיבית משפרת את ההקשבה לגוף, וביכולתינו לקלוט מה הוא מאותת לנו. ניתן לארגן פעילויות שילמדו את האדם לשמוח, לצחוק. למשל להשמיע ברמקול עשר דקות של צחוק בזמן העבודה כדי שהאדם יצחק. הצחוק משחרר מלחצים ומסייע לבריאות. זה עשוי להיתפס כמעשה הזוי, אבל הוא טבעי ומשפיע עלינו. אפשר גם לארגן סדנאות ליחסים טובים, לאדיבות. יש אין-ספור אפשרויות כדי להקיף את האדם בסביבה טובה.

גורמים ללחץ קיימים גם במערכת החינוך. הילדים בבתי הספר מצויים במלחמות, בבעיות, וגם כשהם חוזרים הביתה הם נתונים ללחץ. תכניות הטלוויזיה והתכנים שלהם הם חשופים באינטרנט, הם מקור לדאגה, מקור להתפרצויות ולאלימות. האדם אינו יכול להגן על עצמו מפני זה. לכן הוא ניכנס לחדר שלו ומסתגר, צופה בטלוויזיה, גולש באינטרנט, הולך למועדון עם חברים, הכול כדי להיפטר מהלחצים, הוא אינו יכול לשאת אותם. הלחץ של הילדים מוקרן גם להורים. אם האדם רוצה להיות בריא, עליו לנטרל את כל הגורמים האלה ולתקן אותם.

בריאות

משחק והרגל

כדי למנוע בעיות רפואיות יש לנטרל את המקור שלהן. האדם הוא "מכונה" אגואיסטית, לכן אפשר להראות לו עד כמה יחסים טובים מועילים לבריאותו ולהיפך, באמצעות משחק והרגל, משום ש"הרגל נעשה טבע שני".

ניתן לבצע זאת באמצעות סדנאות, שיחות ותרגילים. עלינו לתת פתרון לכל בעיה המזיקה לבריאותנו. לדוגמה, יש אלפי מכוניות בדרכים, ולרוב יושב בכל מכונית אדם אחד בלבד. זו תופעה הגורמת לזיהום אוויר מיותר, ולבעיות רבות כתוצאה מכך. ניתן למצוא פתרונות ודרכים להתמודד עם הבעיה, כפי שנעשה עם הסיגריות. כך גם לגבי המזון, עלינו לחייב את היצרנים לשווק מזון בריא.

היופי האמיתי

אנחנו כאגואיסטים מעריכים את האדם לפי הצורה החיצונית, לפי הסטנדרטים שקיבלנו, ולא לפי הערך הפנימי שלו. אנחנו לא רואים, לא קולטים ולא קוראים את האדם מבפנים. ערכים של יופי מועברים לנו דרך כלי התקשורת, אבל אין קשר בינם לבין התפיסה הטבעית של היופי. אנחנו מסתכלים זה על זה דרך משקפיים שהסביבה משפיעה עלינו להסתכל דרכם. למשל, התופעה של פיתוח שרירים רווחת היום יותר מבעבר. גברים שריריים טוענים שהם עושים זאת עבור הנשים. והנשים אוהבות זאת כי הסביבה משפיעה עליהן להאמין שזה דבר חשוב.

אם נתייחס ליופי חיצוני, אז לכל אחד יש יופי משלו. יופי הוא דבר אישי מאוד. אם נתייחס ליופי בכללות, נראה שלכל אומה יש קנה מידה ליופי משלה, לפי הטבע שלה, לפי האופי הפנימי והמנטלי שלה. אך אנחנו לא רואים את האדם, אנחנו רואים אותו דרך המשקפיים שכלי התקשורת מראים לנו, דרך הסביבה.

אם נרגיל אדם להתנהלות בריאה יותר, לתזונה נכונה ולהליכה של שעה כל יום, ואחר כך נזמין אותו לסדנה, שם הוא ילמד להסתדר, לבנות יחסים טובים עם אנשים אחרים, הוא ימצא את הצורה היפה ביותר שלו בחברה האנושית. יסתכלו עליו כעל אדם יפה, הוא יהיה בריא, יקרין יחסים טובים ויסתדר עם כולם, נראה אותו כאדם טוב.

אהבתם את הפרק? שתפו אותנו בתגובות

אהבתם? שתפו ברשתות

הגרסה הדיגיטלית