למה הכסף לא גדל על עצים?

מאת: אורן לוי

תושב: פתח תקוה

כלכלת ישראל התכווצה בשליש כמעט במהירות הבזק, והחרדות מתגברות. בשיקאגו, שמצטיינת בפערים בין עשירים ועניים, המון זועם פרץ לאזורי היוקרה ובזז חנויות. יש כאוס ברחובות, והעשירים שמנסים להימלט מהעיר לא מצליחים למכור את הדירות. מה כדאי לעשות היום, כדי שלא נגיע מחר לכאלה התפרצויות?

הכי חשוב זה לא לחיות באשליות שכאשר נגיע לחיסון, ייפתרו כל הבעיות. אנחנו נמצאים בתחילתו של תהליך אבולוציוני שעומד לשנות מהקצה אל הקצה את המציאות הכלכלית והחברתית. הטבע הוא לא בור בלי תחתית, והכסף לא גדל על עצים, במיוחד לא שכורתים אותם ללא צורך חיוני.

הרחבת התעשייה עד בלי די, בשאיפה להגדיל רווחים, היא שיגעון שהתחיל במאה ה-20 ועשה אותנו לכל הטבע הפוכים. אין עוד מין בטבע, שלוקח מהמערכת הרבה מעבר למה שהוא זקוק לקיום החיים. רק האדם עושה זאת, כדי להכניס לבנק עוד כמה אפסים.

אז הנה, כנראה שחצינו איזה קו אדום מערכתי, והטבע נתן לנו מכה סיבובית. במסווה של מגפה בריאותית, הקורונה ממוטטת את בועת הכלכלה המלאכותית. מכאן ואילך, נצטרך להגדיר שמה שמופרז הוא פשוט מזיק. הטבע מכניס אותנו לדיאטה, ואם הקורונה לא תספיק כרמז ראשון, עלולות לבוא אחריה מכות גלובליות נוספות.

אבל בלב העניין זו לא בעיה אקולוגית, אלא בעיה חברתית-חינוכית. תרבות המרוץ למיליון עשתה אותנו אגואיסטים בטרוף, ואנשים לא רואים ממטר. הכול מותר בדרך לפסגה. האלימות משתוללת בכל פינה בחברה, מגני הילדים דרך הכבישים ועד לחוף הים או הבריכה.

וכאן מתחברים האקולוגיה, הכלכלה והחברה, בקריאה אחת גדולה: עמוד דום!

הפתרון למשבר הכלכלי הוא לא הזרמת עוד כספים למשק, כי כשהם ייגמרו מה בדיוק נעשה? נדפיס עוד כסף? ומה הוא יהיה שווה? ביום שכיכר לחם תהיה יקרה מדי עבור הציבור, הוא יצא לקחת אותה בכוח, כאמור.

האבולוציה של הכלכלה דורשת חיבור בין אנשים, במקום תחרות הורסת. הרציונל הכלכלי של מחר חייב לקחת בחשבון הנחת יסוד – חובה לספק לכל אדם ומשפחה צרכי קיום סבירים. הכלכלה המתקדמת לא תעבוד כדי לעשות אנשים עשירים על גבם של אחרים, אלא תחפש דרכים להבטיח קודם כל שכולם חיים.

כדי לבנות את התשתית, דרושה מהפכה חינוכית-חברתית לשינוי טבע האדם. לא יעזרו לנו תיקונים קוסמטיים קלים, כמו חקיקה אקולוגית או הגדלת מיסוי על רווחים. האדם יזדקק לשדרוג מבפנים. שדרוג יחסים.

העתיד הוא בהרחבת אופקים, בהפנמה שכולנו על פני כדור אחד חיים, והקשרים בינינו צריכים להיות בונים ולא הורסים. התחשבות, השלמה, רגישות, כמו שיש לכל אימא לילדים, הם שירכיבו את קוד החיים החדשים. לא כי אלה ערכים יפים, אלא כי בלעדיהם לא יתאפשרו לאף אחד חיים שלווים. וכשנרגיש יותר קרובים, פתאום נראה שאפשר לחסוך המון משאבים, ולארגן אחרת את כל צורת החיים.

אז למה הכסף לא גדל על עצים? כי בינינו נמצאים המשאבים הכי גדולים. ואם הלבבות יהיו מחוברים, נהיה כולנו עשירים. פשוט, טבע הדברים.

> נכתב בהשראת דברי הרב ד"ר מיכאל לייטמן

אהבת? רוצה לשתף?

השאר תגובה