מה קרה למיכל מאז שבוטלה נסיעתה לחו"ל?

מאת: ד"ר בנציון גרץ

תושב: פתח תקוה

הטלפון צלצל, מיד זיהיתי את קולה של בת דודתי מיכל, אבל משהו בגוון הקול שלה נשמע לי קצת אחר, מדוכדך ושקט. היא סיפרה לי כי הטיול המשפחתי שתוכנן מבעוד מועד לקראת חופשת הפסח, החופשה לה היא ציפתה בקוצר רוח מבוטלת. בהיותה אשת קריירה מצליחה ועסוקה חשוב לה לצאת לחופשה איכותית עם הילדים בזמנה הפנוי. ליבי יצא אליה.

"אני מאוכזבת קשות", אמרה והוסיפה בתימהון: "איך יכול להיות שנגיף אחד קטן כמו הקורונה משבש לי ולכל העולם את התכניות?! זה ממש הזוי! "
מיכל נחושה בדעתה לבטל את הטיול עקב הסיכון הרב הכרוך בו, אך לכל אחד מבני משפחתה רצון ודעה משלו. בעלה רוצה לטוס בכל מחיר, הילדים טוענים שהווירוס יחלוף בקרוב ואין צורך לבטל את החופשה. כל אחד מהם מתקשה להאמין שהחופשה לה ציפו כל השנה לא תצא לפועל. המשפחה כמרקחה, אי שקט וכעס רב ממלא את האוויר. נדרשת בדחיפות מחשבה מחודשת על דרכי ההתמודדות עם המצב שנוצר.

הטיסה כאמצעי

לא עצרתי את שטף דיבורה של מיכל, ולפתע היא אמרה בטון מהורהר: "הבנתי משהו פתאום, בעצם, אני לא כל כך אוהבת לטוס, ופתאום טיסה לחו"ל הפכה למשאת נפשי. מאיפה בא הרצון הזה שלי? רק משום שכל החברות שלי מדברות על החופשה הבאה ועל הבגדים המהודרים שהן רכשו בפריז או בברצלונה אני צריכה לטוס? מתי הפכתי להיות כזאת, האם פתאום טיסה לחו"ל הפכה באמת למטרה כל כך חשובה עבורי? כאילו נשכח ממני שכל הכוונה הייתה בעצם לבלות זמן איכות עם בעלי והילדים, והטיסה, היא רק אמצעי שנכפה עלי. ובזכות הקורונה משפחתי ואני קיבלנו מתנה יקרה מפז, זמן פנוי להיות יחד בלי עבודה, בלי לימודים, בלי עיסוקים וריצות מיותרות, ובמקום לנצל זאת כדי להתקרב וליהנות ביחד, אנחנו מנהלים ויכוחים ומשא ומתן מיותר."

השתרר שקט, מחשבותינו נדדו. לפתע מיכל שברה את השתיקה: "מהי בעצם המטרה שלנו בכל החיים האלה?". "את יודעת", חשבתי בקול, "זו שאלה עמוקה ומהותית שחכמי העולם שאלו לא פעם. אריסטו למשל, אמר שאושר הוא המטרה העליונה שהאדם שואף להשיגה בחייו. הפסיכואנליטיקאי אריך פרום טען שאדם מאושר הוא אדם שמצא תשובה לשאלת הקיום". במילים פשוטות יותר, אדם מאושר הוא אדם שהשלים את התפתחות ה"אני" שלו והשיג בכך הרמוניה עם הטבע כולו. בחכמת הקבלה הטבע הוא גם אלוהים. (המילה "הטבע" שוות ערך בגימטריה למילה "אלהים", שתיהן בגימטריה 86).

חשבתי על דבריה של מיכל, על כך שהתעוררה בה ציפיה לקשרים מסוג אחר עם משפחתה, צורך חזק לחיבור פנימי יותר, כמיהה להתעוררות של רגשות עמוקים, מחודשים. הזדמנות נדירה להתבונן במערכות היחסים ביניהם ולחקור אותם. האמת שגם בי התעוררה אותה ציפייה בדיוק בנוגע למשפחתי.

פסק הזמן בחיי השגרה הוליד בנו הרבה שאלות שאולי לא טרחנו לחשוב עליהן: מהו הטעם בחיים, מהי הנאה והיכן היא חבויה? האם צריך לנסוע לחו"ל כדי למצוא הנאה? מה מקור האושר שלנו בחיים, היתכן שאחת התוצאות הבלתי צפויות מנגיף הקורונה היא שיפור מערכות היחסים בינינו?

הורגלנו לרצות חיי מותרות ולנסות להשיגם בכל מחיר, לרכוש מוצרים חדשים, לעסוק בעיקר בחיצוניות. תוך כדי המרדף לא נתנו את דעתנו באופן מספק למערכות היחסים הפנימיים שלנו במשפחה ובכל תחומי החיים.

חשיבה חינוכית

כחברה עלינו להציב ביחד מטרות חדשות לחיים בהתאם למה שהשיגו חכמי האמת, לתכנן כיצד המטרות החדשות יביאו אותנו לחיים מהנים ומאוזנים יותר, ויגרמו להפסקת המירוץ הבלתי נלאה אחר הנאות חולפות.

עלינו ללמוד מהי הדרך להגיע להנאות חדשות, מתחדשות ובלתי נגמרות. "עידן הקורונה" מחייב אותנו לשנות את סדרי העדיפויות שלנו, ולהציב בראשן את מערכות היחסים ואת החיבור הנכון והאיכותי בינינו.

חשוב שניצור קשר הדדי טוב יותר שיגלה לנו משמעויות חדשות לחיים. יש צורך בחשיבה חינוכית מחודשת שתתמקד בשאלה כיצד לבנות מערכות יחסים איכותיות ועמוקות הרבה יותר. בהתאם לכך נוכל להנות כולנו גם באופן אישי וגם כחברה מהרמוניה, רווחה כלכלית, אושר, אהבה והגשמת משאלות!

אהבת? רוצה לשתף?

השאר תגובה