חיים חדשים - תוכנית 945 - משמעות החיים

+תקציר השיחה
משמעות החיים | ||
משמעות החיים המלאה מושגת בפסגת התפתחותנו מתוך גילוי הכוח העליון שבטבע. נושאים מרכזיים בתוכנית:
|
||
+תמליל השיחה
אורן: היום אנחנו רוצים לדבר עם הרב לייטמן על המשמעות בחיי היום יום שלנו, כך שנוכל להרגיש שאנחנו משמעותיים ושיש ערך למה שאנחנו עושים. לא ממש בסוף החיים, אלא בכל רגע ורגע, בכל יום ויום.
טל: אני חושבת שהנושא הזה של משמעות הוא הכי חשוב לנו, הכי נוגע בנו, בכל אחד מאיתנו. כל אחד מחפש אותה באיזשהו מקום, ויש לגביה כל מיני גישות, כל מיני תפיסות. בתכנית קודמת דיברנו קצת על המשמעות, על משהו באמת מאוד מאוד גבוה שמחכה לנו, שאפשר לגלות אותו. בדרך לשם רציתי לשאול, איך כל אחד מאיתנו מתחבר למשמעות? האם לכל אדם יש משמעות משלו, נתיב משלו, סגנון משלו למשמעות החיים, או שזה משהו אחד אוניברסלי? איך כל אחד ניגש למשמעות החיים?
שאלת הרבה שאלות. קודם כל אני יכול להגיד רק דבר אחד, לכולנו יש משמעות חיים אחת, והיא להשיג את פסגת ההתפתחות שלנו, של בני אנוש, בני אדם. משמעות החיים היא אחת לכולם, והיא להשיג את הכוח העליון שברא אותנו ומנהל אותנו, ואנחנו יכולים להתקרב אליו, להבין אותו, להשיג אותו ולהיות שותפים שלו. השגת הכוח העליון הזה, זו בעצם משמעות החיים שלנו. לפי מה שסודר לנו, אין משמעות אחרת.
העניין הוא שאנחנו לא בראנו את הטבע ולא את העולם ולא את עצמנו. לכן אני קיים בתוך מערכת חוקים, ולא אני קובע מה שיקרה בכל רגע ואיך אני אגיב על זה, שום דבר אני לא קובע. אני צריך להבין מה נשאר לי מכל אותה המערכת שאני נמצא בה כמו ברשת. אני ממש כמו דג שתפסו אותו ברשת ואין מה לעשות. אני נמצא במערכת כוחות שפועלים בכל מיני צורות, בכל מיני צורות התקשרות ביניהן, בכל הרמות שבי, דומם, צומח, חי, ואדם שבי, בכל מיני זמנים, עבר, הווה, עתיד, שאני קשור לכל הדורות שהיו, לדור הנוכחי, ולדורות שיהיו. אני לא מבין בזה, אבל אני מרגיש שאני שייך אליהם, אני בסך הכול נמצא אחד ממיליארדים ובתוך אלפי אלפי שנים.
לכן כשאני מסתכל על שאלת משמעות החיים, קודם כל אני עושה זום להיום, כשאני חי. בינתיים אני חי, איך אני יכול לקבוע עכשיו ברגע זה מהי משמעות החיים שלי? אז אני כבר חושב שאני לא יודע, כי אני יכול לברר את משמעות החיים בתנאי שאני מכיר את כול התהליך שאני עובר, שהטבע עובר, במה ששייך לי, במה שתלוי בי, וכן הלאה. זאת אומרת, אלה דברים מאוד מאוד גדולים, זה גדול על האדם הקטן, אבל בכל זאת מדברים על משמעות.
אם אני מסתפק במשמעות פחות מזה, אז אקים גבולות, אברר את המשמעות לחיים הקצרים שלי, ואז אני כבר לא אחשוב על הסיבות, על התוצאות מעבר לחיים ומוות, אלא בתוך החיים. ואנשים חיים בתוך זה. אני רוצה להיות מוצלח במשהו, אני רוצה להקים משפחה עם ילדים מוצלחים. אני רוצה כל החיים שלי כמה שיותר לטייל בכל העולם. אני רוצה להיות מדען, מוזיקאי. רוצה לבלות, או שהמטרה שלי מאין ברירה לעבוד, אבל לבוא הביתה ויש לי ספה וטלוויזיה, כל אחד ואחד מה שבא לו. זו משמעות החיים או לא?
טל: יש אפילו גישה בפסיכולוגיה שאומרת, שאם תספר לעצמך סיפור על עצמך שיִתן לך הרגשה טובה של משמעות, אפילו אם זה לא בדיוק אמיתי, אבל אם אתה מאמין בסיפור הזה, אולי זה בסדר גמור.
כן, ודאי. הכול בסדר אם אדם מסכים עם זה. הבעיה היא שאנחנו חיים לא לפי הבסדר שלנו או לא, אלא בטבע ישנו מנוע שמסובב אותנו, שמקדם אותנו בכל החושים, בתכונות, בהתפתחות מוחית, נפשית, פנימית, ואנחנו משתנים, ומה שהיה אתמול משמעותי, היום זה לא משמעותי. מה שרציתי בתור ילד זה רחוק מאוד ממני עכשיו.
אני מסתכל על הנכד שלי, כשהוא היה בן שלוש, הוא רצה להיות נהג אוטו זבל. זה בשבילו היה משהו.
טל: פסגת השאיפות.
כן. כי זה אוטו גדול ואדם יושב בו, והוא מנהל והוא מסובב, זה היה בשבילו משהו גדול. היום הוא כבר בן תשע, עשר, כבר אין לו את זה. זאת אומרת, כל הזמן המשמעות גדלה. האם האדם שנמצא בעולם הזה מבין מה היא משמעות החיים? מתוך רוב הבעיות והלחצים הוא כבר מסכים למה שיש, ולא אכפת לו, משמעות, לא משמעות, העיקר להרגיש בנוח וטוב. מתי שאפשר אני אשכב, מתי שאפשר אני אשב, אקרא משהו מעניין, אסתכל על איזה סרט יפה.
אני זוכר שהיה לנו מורה בבית ספר, וכששאלו אותו מה משמעות החיים, הוא אמר, משמעות החיים היא שהאדם יקרא ספר טוב, יראה איזה סרט. נדמה לי שעוד לא הייתה טלוויזיה. זה היה בשנים 55, 60, של המאה הקודמת.
טל: הגישה הרווחת היא שמשמעות החיים זה מה שאתה עושה מהמשמעות הזאת, מה שאתה נותן, המשמעות שאתה נותן.
שאני נותן למי? לְמה?
טל: לחיים שלך. אתה צריך לבחור את המשמעות, ליצור את המשמעות.
היה לי חבר שלמד על מלחמת שלושים השנים שהייתה באירופה. הוא לקח את זה כפרויקט, והיה שקוע בזה כמה שנים, ובאמת היה מומחה בזה, ועשה הרבה דברים. היום הוא היה מכניס את זה לאינטרנט אבל אז לא קיבלו את זה אפילו לספר, למרות שהוא כתב הרבה ומצא הרבה דברים, עשה סיכום מאוד יפה. הוא היה בגיל 14, 16, משהו כזה, בגילאים האלה הוא עסק בזה. משמעות החיים. אבל אחר כך זה עבר ודאי. אנחנו רואים שבמיוחד בגילאים האלה אנחנו מגיעים לזה שאנחנו רוצים כבר להיות בקשר מיני, אחר כך בקשר משפחתי אולי, אחר כך בעוד משהו, וכך כל אחד.
אבל באמת אם נשאל אנשים בעבודה היום יומית שלהם, בעיסוק שלהם, בחיים היום יומיים שלהם, אין להם משמעות לחיים. המשמעות היא לחיות. אני שומע את זה מבני אדם. בשביל מה חיים? חיים כי חיים, מה השאלה בשביל מה? אני לא בחרתי לחיות. ההורים הולידו אותי, לימדו אותי, עשו אותי כך וכך, אני ממשיך. בשביל מה אתה ממשיך? יש לי ברירה? לשם מה אני ממשיך? אף אחד לא יודע. וככה אנשים חיים, לגמרי ללא משמעות.
טל: יש גם קושי להכיר בזה שקיימת משמעות אחת, המשמעות. אלא כל אחד במה שהוא רואה.
כל אחד במה שהוא, כל אחד הישר בעיניו יעשה.
טל: כן.
אז עם מה אנחנו נשארים? כל אחד בוחר לא רק משמעות לעצמו, אלא יום יום בוחר משמעות, "מה אני רוצה מהיום", וזהו.
טל: האם באמת המשמעות היא מה שאנחנו מחליטים או כמו שאמרת קודם, זה משהו מעבר לזה, משהו שהוא מחוצה לנו?
אני לא רואה משמעות בתוך משהו שנגמר. זה חוסר משמעות. כמה שאני אתן ואתן לאחרים, גם הם מתים והכול נגמר ולכן המשמעות חייבת להיות רק נצחית. אם זה לא לנצח, אז חבל על הזמן, אני אז נשאר בחיים האלו, ואו שאני מבלבל את עצמי והולך להתעסק כמו החבר שלי ב"מלחמת שלושים השנה", או שאני חי [כנהנתן], היינו שיהיה לי טוב כל רגע ורגע כמה שיותר.
טל: מתי האדם מגיע לצורך הזה שאתה מתאר, שהוא כבר לא יכול להסתפק במשמעות שנגמרת?
זה תלוי מההתפתחות הפנימית ומהרבה ייסורים שמהם הוא סובל. הוא צריך לסבול מהחיים האלו שלא נותנים לו [להבין] את מהות החיים ולא מסבירים לו בשביל מה כדאי לחיות. ויכול להיות שהוא חי טוב מאוד, ממש כמו בן מלך ולא חסר לו כלום, חוץ מדבר אחד, [תשובה לשאלה], "בשביל מה אני חי?" יש לו כול מה שיש בעולם הזה, אבל זה לא ממלא אותו, וזה תלוי בחיסרון הפנימי.
טל: אמרת שאנחנו נמצאים בתוך מנגנון שמניע אותנו בכל רגע, ובכל רגע האדם צריך לגלות את המשמעות הגדולה הזאת. האם באמת יש לרגעים האלה משמעות בכל רגע ורגע, כשאנחנו חווים אירועים, שבעולם שלנו אנחנו לא מתייחסים אליהם?
אם את ממלאה אותם במשמעות אמיתית אז יש. אם לא, אז אין.
טל: אז איך לגלות את המשמעות האמיתית בכל רגע?
לפי חכמת הקבלה, אם אנחנו לא ממלאים את עצמנו עם משמעות נצחית אמיתית, אז אנחנו חיים בדרגת החי, זאת אומרת, חיים לקיום הגופני עד שמתים. אם אנחנו רוצים לעלות למשמעות האמיתית, אז אנחנו צריכים כל הזמן להיות קשורים לאותה המטרה, ששם אנחנו פותרים את הבעיה הזאת, ששם אנחנו מוצאים את המשמעות האמיתית.
טל: לאן אנחנו קשורים?
אנחנו צריכים להגיע לכוח העליון, לכוח הטבע העליון שהוא שורה, שולט, מנהל את כל המציאות, ואם אני מגיע אליו, רק אז אני מגיע למשמעות החיים.
טל: איך אדם שקשור לאותו כוח עליון, מפרש או מרגיש כל מיני אירועים, או אפילו רגעים קטנים ביום יום, כמשמעותיים?
מאותו כוח עליון שהוא קשור אליו, הוא מתחיל להבין ומתחיל לראות איך הכוח העליון הזה ברא את הכול וכל דבר במשמעות מיוחדת. ואם אדם שעכשיו קשור לאותה משמעות, נוגע באיזה ענף בעולם הזה במשהו, הוא יודע איך נכון להשתמש בו, כדי לתת משמעות למה שהוא עושה בעולם הזה.
טל: מהי אותה משמעות שהוא נותן?
להשתמש נכון בכל פריט ופריט בעולם הזה, כדי דרכו לקשור את הפריט למשמעות.
טל: מה זה נותן שהוא קושר את הדברים?
הוא מקדש את העולם הזה. הוא מחזיר אותו לשורש העליון, מאיפה שהעולם הזה התפשט.
טל: קצת קשה להבין מהי הפעולה.
הפעולה היא, שהוא משתמש נכון בעולם הזה.
טל: כשאנחנו מדברים על לתת משמעות, זה כל מיני מעשים, פעולות שאנשים עושים. וכאן אתה מדבר על פעולה שאנחנו כנראה לא מכירים אותה.
זו פעולה שלא רואים אותה, כי זה הכול תלוי בכוונת האדם ולא בידיים או ברגליים שלו, אלא אם כן הוא מלמד אנשים, הוא מסביר להם איך להגיע למשמעות.
אורן: יש היום גישה חילונית מאוד משמעותית שהולכת ומתפתחת, שאומרת שה"בעלות" על אגף חיפוש המשמעות בחיים והגדרת המשמעות בחיים, נלקחה לאורך ההיסטוריה על ידי דתות ואמונות, ובזמנים המודרנים על ידי כל מיני שיטות ניו אייג'יות, גישות "רוחניות" לכאורה או שלא לכאורה, תלוי בעיני המתבונן והמאמין בהן.
הגישה הזאת אומרת, שהגיע הזמן שאנשים עם תפיסת עולם חילונית ייצאו מהמסתור ומהמקום המדוכא שנשלט על ידי תפיסות דתיות, אמוניות, ניו אייג'יות, רוחניות, ויתחילו להגדיר, שאפשר גם בלי להמציא א-לוהים כזה, או דת כזו, או מצוות כאלה, מנהגים, או טכסים, ואפשר בהחלט ליצוק משמעות לתוך החיים כאן ועכשיו, על ידי זה שתשים ותקדש לא דמויות שמימיות ועולמות שא-לוהים יודע איפה הם מסתתרים או לא, אלא ערכים.
אם נתינה זה ערך חשוב, תשים אותו [בקדימות] והוא יהיה המשמעות של החיים שלך. אם עזרה לזולת זה ערך חשוב, תעסוק בה ותצא מהכבלים של הגישות ששלטו בעולם במאות השנים האחרונות, הגישות הדתיות בעיקר שאמרו לאנשים, "החיים שלכם הם זבל, ורק בדת שלנו, במסגדים שלנו, במנזרים שלנו, בבתי הכנסת שלנו, שם נמצאת המשמעות, שם תמצא את א-לוהים".
האם לתפיסת העולם שלך, המשמעות מחייבת את האדם להמציא לעצמו דמויות של אלים וכדומה, או שמדובר על כך, שעכשיו הוא מתחיל לפתח את עצמו כאדם, בעיקר את היחס שלו לזולת. לאן אתה שייך?
יחס לזולת זה דבר חשוב, אבל השאלה למען מה ובאיזו צורה. כולם מדברים על היחס היפה לזולת, במיוחד הדתות, האמונות למיניהן, מיסטיות יותר או מיסטיות פחות. אבל השאלה היא, איך הם מגדירים את זה, איך הם מממשים את זה, ובסופו של דבר, באמת למען מה זה קיים, כי במילים יפות אפשר להרוס, להרוג ולשרוף את כל העולם.
טל: הרבה מחקרים מראים, שאנשים שיש להם קשרים משמעותיים, מרגישים יותר משמעות בחיים, וגם אנשים שעוסקים בנתינה יש להם הרגשה של משמעות בחיים. מה הקשר בין חיים חברתיים ונתינה?
יכול להיות שהם פשוט משקרים לעצמם.
טל: למה?
כשאני רץ מפינה לפינה ועוזר בכל פינה לנזקקים, יכול להיות שזה טוב, אני לא אומר שלא. אבל האם זה עוזר לעולם? זה עוזר לאותם הנזקקים? זה באמת פועל לתיקון? זאת השאלה. האמת שהעולם נעשה יותר גרוע משנה לשנה ואיפה אנחנו לומדים את זה? דרך הארגונים, אינספור הארגונים שעוזרים לכולם.
טל: האם יש קשר בין קשרים חברתיים ונתינה, לבין המשמעות האמיתית שאתה מדבר עליה?
לא, אני לא ראיתי. מכל הארגונים והקשרים החברתיים וכל צורות הנתינה וההשפעה, אהבת הזולת, "תן לחיות", "הירוקים" [ודומיהם], אני לא ראיתי תועלת.
טל: האם משמעות זה משהו שהאדם מוצא לבד עם עצמו?
לא, צריכים להבין שהמשמעות באה מצד הטבע, ולפי זה אנחנו יכולים להתקרב לאמת. המשמעות שאנשים ממליצים, כל אחד לפי מה שבא לו, זה מביא רק לצרות. אם אנחנו רוצים לקבוע משמעות, אנחנו צריכים למצוא אמת, כוח עליון, שהוא יצר את היקום וכל מה שבו, ובסופו של דבר אותנו. אני לא מדבר על "א-לוהים", "א-דני", "אללה" וכל השמות האלה, אני מדבר על הכוח העליון שהוא נמצא למעלה מהטבע, שבו אנחנו קיימים ואותו אנחנו צריכים להבין, לחקור ואז אנחנו נשיג את משמעות החיים.
טל: וכל אחד משיג את המשמעות הזאת בצורה אינדיבידואלית, בצורה אישית?
כל אחד משיג בצורה אישית, אבל משיגים אותה משמעות, כי אנחנו מאותו השורש.
אורן: ואם אני לא מאמין שיש איזה כוח עליון מעל הטבע?
לא צריך להאמין, צריך לחקור.
אורן: מה לחקור?
לחקור את משמעות החיים.
אורן: באיזה כלים אני חוקר?
במה שיש לך בך. ברצון. הכלי המיוחד שיש לך, זה הרצון. אתה צריך לרצות להשיג את משמעות החיים, אתה צריך להשתדל לחקור את הרצון שלך מאיפה הוא ומה, כי חוץ מרצון אין לך שום דבר. המוח שלך, "דעת" מה שנקרא, זה רק כדי לחקור מאיפה הרצון. ועל ידי הרצון המתגבר, הגודל, אתה חוקר מאיפה הוא בא, עד שאתה מגיע לגילוי של הכוח שהוליד את הרצון. כוח שנמצא למעלה מרצון שמוליד אותו, נקרא "כוח עליון". את הכוח העליון אנחנו צריכים הלאה לחקור, בשביל מה הוליד אותנו, מה עשה איתנו, לאיזו מטרה, מה אנחנו עושים עם כל זה, ואז יש לנו תקווה, סיכוי להגיע לשאלות יותר עמוקות, ולמצוא תשובה על משמעות החיים שלנו.
משמעות החיים שלנו זה מטרת הבריאה, בשביל מה נוצרתי בסופו של דבר. הרי אני צריך לפנות למי שברא אותי.
אורן: שוב, אתה מדבר על קיומו של איזה בורא.
לא, לא דתי.
אורן: אתה אמרת עכשיו.
זה לא דתי.
אורן: אני לא מאמין באף אחד שברא אותי.
אני מדבר כמדען.
אורן: אני לא מאמין באף אחד שברא אותי. מישהו ברא את הא-לוהים הזה לפני אלפי שנים והמציא איזו דת.
אבא ואימא היו לך?
אורן: בוודאי.
אחרת איך אתה קיים?
אורן: נכון. אבא ואימא בראו אותי.
אז אני שואל, מאיפה הטבע?
אורן: מאיפה מה?
הטבע. לפני ארבעה עשר מיליארד שנה.
אורן: מאיפה אני יודע מאיפה הטבע?
תחקור.
אורן: איך אני אחקור בפיסיקה? בכימיה? בביולוגיה? במה בדיוק?
פיסיקה, כימיה, כל הדברים האלה, הם לא יכולים לתת תשובות.
אורן: אין להם עדיין תשובה לשאלה, מאיפה הטבע.
כן.
אורן: איך.
אם אנחנו מדברים על משמעות החיים, אנחנו צריכים להשיג את השורש מאיפה אנחנו. השורש מאיפה אנחנו, הוא לפני שהיקום שלנו התחיל להתפתח נניח לפני כארבעה עשר מיליארד שנה. מה היה לפני זה? המדע לא אומר. אני צריך מדע אחר.
חיפשתי את המדע הזה וגיליתי שישנו כזה מדע, הוא נקרא "חכמת הקבלה". ובחכמה הזאת כתוב, איך להשיג את השורש העליון הזה שקיים בצורה נצחית למעלה מזמן. הזמן התחיל עם היקום שלנו, לפני זה לא היה קיים מושג הזמן. איך אני משיג את השורש הזה העליון ליקום שלנו, לכל מה שהתפתח, ואחר כך כדור הארץ וכל מה שעל פני כדור הארץ התפתח, עד אלי. ואני עומד כאן על פני כדור הארץ אחרי ארבעה עשר מיליארד שנה, ואני רוצה לחקור אותו.
אם אני לא חוקר אותו, לא מוצא, לא תופס אותו, לא מבין אותו כלפיי, כלפי מה ששייך אלי, אז בשביל מה לי בכלל להתאמץ בחיים שלי. אני אחיה כמה שאחיה, כי אני לא רוצה לסבול, אז אני אעשה משהו רק כדי לא לסבול, ואגמור את החיים. תביא איזה סם שאני אולי אמות היום, או איכשהו גם כן טוב. זאת אומרת, אם אנחנו לא משיגים את משמעות החיים, החיים שלנו הם ללא משמעות.
טל: היום לילדים יש שאלות על משמעות החיים, ממש שאלות קיומיות כבר מגיל מאוד צעיר, אפילו מגיל ארבע חמש. האם צריך לספר להם על המשמעות הזאת שתיארת עכשיו, או לתת להם לבד לגלות את זה?
כן ודאי שאפשר לספר להם על משמעות החיים, אך לא לבד. לבד האדם הולך להשתיק את עצמו, כדי לא לסבול.
טל: מה מספרים לילד קטן על משמעות החיים? למה הוא חי? למה אנחנו חיים?
יש לי את הספר "הקוסם", שכתבתי. מזה מתחילים.
טל: לספר להם על כוח שברא אותנו, ושאנחנו יכולים לפגוש אותו, ולהכיר אותו.
כן, אבל בלי שום קשר לדת. זה משהו אחר לגמרי, זה מדע.
אורן: אז מה המסר לאדם.
להשיג את הכוח עליון הזה, לחקור אותו, להבין מה הוא רוצה מאתנו, ומה אנחנו אז על ידו יכולים להשיג, שזה את משמעות החיים. ובמשמעות החיים שלנו אנחנו מגלים, שזה בדיוק בהשגה שלו. כשאני משיג אותו זה הופך להיות למשמעות החיים, זה ממלא את החיים שלי, אחרת אני לא מקבל מילוי. אחרת אני הולך על איזו פשרה.
אורן: לא הבנתי משהו. אמרת שהמחקר של מה שקרה לפני יותר מארבעה עשר מיליארד שנה, הוא ייתן לי עכשיו, וברגע הבא, ובעוד רגע משמעות.
כן, ודאי. כי אני מתקשר לשורש העליון, אני מתקשר לכוח העליון שהוא מנהל את כול היקום ואותי.
אורן: עדיין?
ודאי. מה זה "עדיין"? עדיין אנחנו קיימים לפי חוקי הטבע, ורק בצורה כזאת אנחנו משיגים את משמעות החיים. אחרת גם בחיי היומיומיים שלנו יש רק חוסר משמעות.
אורן: צריכים לחשוב על מה שאתה אומר הרב לייטמן. תודה רבה בינתיים.
אבל יש תקווה, ויותר מזה ישנה הבטחה, שיכולים להשיג את משמעות החיים.