חיים חדשים - תוכנית 1007 - תורת הקבלה - מהסתר לגילוי

+תקציר השיחה
תורת הקבלה - מהסתר לגילוי | ||
מתוך הבנת הטבע וגילוי הכוח שנסתר בו, האר"י הבין שהגיע הזמן לגילוי חכמת הקבלה.
|
||
+תמליל השיחה
אורן: אנחנו מדברים כאן עם הרב לייטמן על החלק הנסתר שנמצא בתוך תורת ישראל, והיום נרצה להבין את המאבק הגדול שקיים כבר מאות שנים בעם שלנו, האם לגלות או להסתיר את החלק הנסתר שבתורת ישראל.
ניצה: הבנו שהיו תקופות מסוימות שבהן עם ישראל היה מודע לחלק הנסתר שבתורה, למטרת החיים, לתהליך ולשינויים שהוא צריך לעשות בעצמו. ובשלב מסוים אחרי חורבן בית שני והיציאה לגלות הוא למעשה מאבד לגמרי את החלק הנסתר של תורת ישראל ונצמד רק לתורה הכתובה.
אנחנו רואים שחולפות השנים ומגיעה תקופת האר"י הקדוש במאה ה-16, זו תקופה לאחר שעם ישראל כבר נמצא שנים בגלות, והאר"י יוצא בהצהרה מאוד גדולה.
מזהיר.
ניצה: הוא יוצא בהצהרה יוצאת דופן שהגיע הזמן לגלות את חכמת הקבלה, שזו ממש מצווה לגלות את חכמת הקבלה. איך מקובל כמו האר"י הקדוש פתאום מבין שהרגע הנכון הגיע?
התשובה הכי פשוטה היא שזה הכול מהשמיים. זה לא שהוא הבין אלא זה גלוי מהשמיים. זאת אומרת, הוא הרגיש מתוך הבנת הטבע שהגיע הזמן לגלות את הכוח הפנימי הנסתר שבטבע, שהוא כבר גילה אותו, למד אותו וכתב הרבה דברים עליו, וכל המקובלים שבזמנו כולל הרמ"ק, גדול המקובלים בדורו, כולם אמרו שהאר"י הוא גילוי מיוחד של הבורא דרך הנברא לכל העולם הזה. ולמרות שהוא ותלמידו הרב חיים ויטאל, שכתב את הכול והוציא לאור את כל כתבי האר"י וגם כתב בעצמו כמה ספרים והקדמות לספרי אר"י, היו בעד גילוי חכמת הקבלה לכולם, עדיין זה היה מאוד קשה.
ניצה: זאת אומרת, זה נתקל בהרבה התנגדויות?
באותם הזמנים לא היו כל כך התנגדויות ברורות כי זו היתה תקופה מיוחדת שלא היו ממש מתנגדים אלא אנשים היו פסיביים, ועסקו במה שהיו רגילים. ואחר כך, ממנו והלאה, כשקמה "תנועת החסידות" על ידי הבעל שם טוב, וכנגדה קמה תנועת המתנגדים על ידי הגר"א, המאבק נעשה סביב האם כן כדאי או לא כדאי לגלות וכן הלאה, עד כדי כך שהיה מאבק פיזי ממש, שהמתנגדים הלשינו על החסידים ועשו להם כל מיני בעיות, עד שהכניסו אותם לבתי סוהר.
ניצה: ממה הם פחדו בעצם? למה היה כזה חשש אם לגלות או לא לגלות, אם כן הגיע הזמן או לא הגיע הזמן?
אני לא יכול להגיד כי לא חקרתי את זה, ולכן הדעה שלי היא מאוד פרטית ואני לא מתעמק בזה. אלא צריכים להבין, שאם גם היום נשאל את הליטאים אם אסור או מותר לגלות את חכמת הקבלה, הם יגידו שאסור לגלות, וזה מה שהם החדירו לעם ישראל, חוץ מאשר בעדות המזרח שאצלם זה היה דבר רגיל לקרוא בספר הזוהר וללמוד את חכמת הקבלה.
ניצה: זאת אומרת, היתה שם יותר פתיחות כלפיה.
כן, כמו "בן איש חי" ואחרים שהיו ידועים, הייתה פתיחות יותר גדולה. מה שאין כן, אצל האשכנזים זה לא היה כך עד "הבעל שם טוב" שעשה מהפכה. הוא לימד את "תורת הבעל שם טוב" לכולם, שישנם עולמות, ספירות, ופרצופים, שהכוח העליון מלובש בספירות וכך הוא משפיע עלינו. לימדו את זה להמון האנשים, וחלק מהם הגיעו להשגת הא-לוהות. הבעל שם טוב בעצמו ייסד "חדר" שבו הוא קיבץ כמה עשרות בחורים טובים ולימד אותם ועשה מהם ראשים רוחניים של ישראל ושלח אותם לכל מיני מקומות. הם קראו לעצמם אדמו"רים והם פתחו כל מיני קהילות שבהן לימדו חוץ מהתורה הרגילה גם זוהר ואת כל תורת הבעל שם טוב.
ומאז התחילה חכמת הקבלה קצת להתגלות. זו הייתה תקופה מאוד טובה בעיקר בפולניה ובמערב רוסיה. וכך זה היה בערך עד המאה ה-19, במשך 200 עד 250 שנה, ואחר כך זה התחיל להיסגר.
ניצה: לדעוך שוב.
כן. גם מפני שהיו שם פוגרומים וכל מיני בעיות, שאז חכמת הקבלה שוב נכנסה להסתרה. ורק בסוף המאה ה-19, תחילת המאה ה-20 דרך הרב קוק ובעל הסולם, חכמת הקבלה התחדשה. הרב קוק כתב בסגנון שלו, שזה לא בדיוק הסגנון של הקבלה, אבל הוא בכל זאת כתב על שיטת גילוי הא-לוהות, למרות שזה לא כל כך ברור וגלוי. מה שאין כן "בעל הסולם" כתב בצורה מאוד ברורה, גלויה, הייתי אומר אפילו נחרצת, וממנו התחילו לקום קבוצות מקובלים בארץ ישראל והתחילו ללמוד. אנחנו כבר תוצאה מהבן הבכור שלו רבי ברוך שלום הלוי אשלג, שאני תלמידו, ואנחנו כבר לומדים לפי שיטת בעל הסולם בנוסף לפירוש של הרב"ש. וכך התורה הזאת מתחילה להתגלות, בפרט שאנחנו גם עוסקים בהפצה ומשתדלים למשוך לזה כל מי שאפשר.
ניצה: אתה למעשה מתאר כאן תקופה די ארוכה של כמעט 500 שנה, מהרגע שכבר לא רק שכדאי, אלא ממש צריך לגלות את החלק הנסתר הזה בתורת ישראל. אנחנו רואים שבמשך 500 שנה עד היום הזה עדיין יש כלפי זה הרבה מאוד התנגדויות, פולמוסים, כן צריך, לא צריך.
בעצם כמו שכותב הרב חיים ויטאל, התלמיד הראשון של האר"י, שמרגע שהאר"י נפטר והלאה מותר לגלות את חכמת הקבלה לכולם, שדווקא בזכות זה יבוא המשיח, זאת אומרת גילוי הבורא לכל הנבראים וכך נדע ונרגיש איפה אנחנו באמת קיימים. "יפתחו השמיים" מה שנקרא.
ניצה: הזכרת פה את עניין המשיח, וכשקראתי את ההשתלשלות ההיסטורית, לא יכולתי להתעלם מכך שבערך במאה ה-17, הגיע שבתאי צבי, שלימים הבינו שהוא היה משיח שקר, אבל עד אז הוא עשה תהליך שסובב סביבו הרבה מאוד אנשים, הרבה מאוד מאמינים, ורק בדיעבד התגלה כל השקר. האם אתה חושב שגם זה השפיע באיזה אופן על הדרך שבה היום אנחנו מתייחסים לזה, אולי חשש, אולי פחד?
אני שומע מכל מיני מתנגדי קבלה אמירות כאלה בקשר לשבתאי צבי, ואני הייתי עונה להם שזה ההיפך. אם חכמת הקבלה הייתה מגולה בכל הספרות שלה, בלימוד הנכון, לא היה מקום פה לשבתאי צבי, ההיפך. אלא דווקא בגלל שהסתירו את חכמת הקבלה, ועד היום הזה לא יודעים עליה כלום, לכן ההסתרה הזו גורמת לכל הצרות לעם ישראל, כפי שכל המקובלים כותבים.
ניצה: זאת אומרת, דווקא מפני שהחלק הנסתר הזה שכבר כל כך צריך להתגלות לא מתרחש, אז צצים כל מיני גורמים כאלה ואחרים שעושים שימוש רע בחכמה.
נכון.
ניצה: אם לדבר קצת על זמננו, הגענו לדור שכבר ישנם אנשים שאומרים, "אני רוצה ללמוד את חכמת הקבלה, אני רוצה ללמוד את החלק הנסתר שבתורת ישראל." עדיין אנחנו רואים שכשאנחנו מתחילים לקרוא זה לא ברור. זאת אומרת, הכתבים לא ברורים. הם כאילו נסתרים מהתלמיד, מהלומד.
זה נסתר לא מפני שזה נסתר מהתלמיד, אלא התלמיד בעצמו מסתיר את זה.
ניצה: מה זאת אומרת? זה מעניין.
כי התכונות של התלמיד עדיין לא מתאימות למה שהוא צריך לגלות. אם אנחנו מדברים על הילד, אז הילד רואה איזו תופעה. קודם כל, אם זה למעלה מהשכל שלו, הוא כמעט ולא רואה, הוא לא מזהה. אחר כך זה נכנס לשדה הראייה שלו. אם יש לו רצון, הוא מסתכל. ואם אין לו רצון, הוא לא רואה.
אנחנו זוכרים את זה על עצמנו. כשהייתי בגילאים 7, 8, 9, 10 נניח, לא הסתכלתי על בנות. פתאום בגילאים 12, 13, התחלתי להסתכל, לראות שיש בנות.
ניצה: כן, נכון.
לפני זה לא היו, עכשיו זה נמצא. זו דוגמה שמובנת לכולם.
ניצה: של מודעות, כן.
זאת אומרת, אם הרצון נמצא האדם רואה, אם הוא לא נמצא הוא לא רואה. לכן אנחנו עוברים בהתבגרות הרצון שלנו ליהנות מכל מיני תופעות, מרצון פרימיטיבי של כמעט בהמות, חיות ועד רצון שמתקדם ומתקדם. ואנחנו צריכים להתפתח, חייבים להגיע למצב כזה בהתפתחות שפתאום אני מגלה שאני רוצה.
אבל מי רוצה? מה רוצה? הבורא לא מגולה. זה לא כמו איזו ילדה שפתאום אני מסתכל עליה בגיל 11, 12. לא, אין דבר כזה. זאת אומרת, הרצון הזה צץ מבפנים. יש אנשים שבהם הרצון מתגלה יותר ואז הם מחפשים לפי הרצון הזה איפה הבורא, אני רוצה אותו. מבפנים אני רוצה, לא מבחוץ, מבפנים אני רוצה, אבל אני לא מזהה.
אם הייתי מזהה אותו, להבדיל כמו אותה הילדה, זה משהו אחר. אבל אני לא מזהה אותו, לכן אני מחפש איך אני מממש את הרצון הזה. אם כך חכמת הקבלה היא מימוש של הרצון, אם הוא מתגלה בתוך האדם. אם מתגלה.
וכאן כבר יש הרבה מאוד גישות, איך אני מפתח את הרצון שלי בצורה כזאת, לדרגה כזאת, באופן כזה שאני מגלה שהבורא נמצא לפנָי. זה שאני מגלה אותו, זאת אומרת הרצון ישנו, אבל חסרות לי עוד כמה תכונות. רצון לקבל כללי יש, אבל את מי אני מזהה? אולי הוא נמצא לפני, אבל אני בכלל לא מזהה, לא רואה אותו. יכול להיות שאני לא רואה, הוא נמצא כאן ואין לי אפשרות לתפוס אותו.
אם הוא נמצא בגלי ראייה, אני רואה. אבל אם הוא נמצא בגלים של רדיו, של אולטרה, אינפרה, כל מיני כאלה, אני לא מזהה. זה כמו בסרטים דמיוניים, שפתאום "בום!" ומתגלה לך מה שיש לפניך, כי אתה קולט אותם ברדאר החדש שלך. אז אותו רדאר חדש אני צריך לבנות. הוא נקרא צמצום, מסך, אור חוזר. בקיצור, להכין את כלי הקליטה לגילוי הבורא. זאת חכמת הקבלה, איך אנחנו צריכים לבנות את הרדאר הרוחני הזה.
ניצה: עכשיו בעצם נתת את התמצית של החלק הנסתר בתורת ישראל.
כן. וחוץ מזה אנחנו לא צריכים כלום. שום דבר חוץ מזה אנחנו לא צריכים. כי כל החיים שלנו כאן לפני זה, הם רק כדי שיתגלה יותר ויותר רצון, עד כדי כך שאני אגלה את הבורא.
ניצה: שאני ארצה לגלות.
שאני ארצה לגלות. אבל לא יותר מזה.
ניצה: למעשה התהליך הוא כזה, שצריך לעורר באדם או בקבוצת אנשים רצון מספיק חזק כדי באמת לגלות את הבורא, ואז הם מתחילים ללכת, בהתחלה בסוג של עלטה, כי גם אם האדם רוצה, עדיין אין לו את כלים, אין לו יכולת לגלות את הבורא, ואז הוא מתחיל לעבור תהליך, שכל הלימוד הוא בעצם חכמת הקבלה, שמלמד את האדם לאט לאט איך לרכוש עוד תכונה ועוד יכולת.
אורן: רציתי לשאול פה על היבט נוסף. אנחנו מדברים על החלק הנסתר בתורת ישראל, ולמעשה בכל כתב סתרים שתיקח, תמיד יש קוד שאם אתה מפצח אותו, אתה מבין איך לפענח את כתב הסתרים. זאת אומרת, יש את כתב הסתרים שהוא סתום, אתה לא יכול להבין מה יש שם, אתה יכול לקרוא, אבל אתה לא מבין מה הוא רוצה לומר לך.
חסר לך קוד.
אורן: בדיוק, חסר לך קוד. מהו הקוד שאני צריך להשיג כדי לפצח את הקידוד שבו כתוב החלק הנסתר שבתורת ישראל? מהו הקוד לפיצוח?
הקוד הזה זו תכונת ההשפעה שחסרה לך.
אורן: כלומר?
זאת אומרת, ספרי הקבלה כתובים והצורות הרוחניות נסתרות מפני שהם כולם נמצאים בצורת הנסתר, בצורת ההשפעה, ואנחנו קיימים בצורת הקבלה. אני מזהה רק מה שלטובתי או לרעתי. זאת אומרת, מכל העולם שיש בו מלא מלא דברים, שאתה לא מתאר לעצמך, יש כאן פי אלף ממה שאתה מזהה, אתה מזהה רק אחד מאלף.
למה? כי כל יתר הצורות לא שייכות לרצון האגואיסטי שלך, לא יכולים להיטיב לך או להרע לך. ולכן אתה לא מזהה אותן, אתה לא מסתכל. לא מסתכל, כמו ילד קטן שאומרים לו, "תסתכל, תיזהר", והוא לא רואה. עדיין השכל שלו, הרגש שלו לא תופסים.
אורן: איך זה קשור לקוד שעל ידו אני מפצח את הכתב הנסתר שבתורת ישראל?
כי אתה צריך לבנות את הקוד הזה בך. כך שאתה תרצה לקבל או לא לקבל צורות של השפעה, ולא צורות של קבלה.
אורן: מה אומרת המילה "השפעה"?
נתינה. אהבה.
אורן: זאת אומרת, אני מזהה עכשיו מה שלטובתי או לרעתי. במצב היותר מתקדם, אחרי שבניתי בתוכי את הקוד הזה, מה אני אתחיל לזהות? מעבר למה שלטובתי או לרעתי, מה עוד אני אזהה?
אתה תתחיל לזהות תכונות של השפעה ואהבה.
אורן: החשבון שלי יהיה מה לטובתי או לרעתי?
לא, זה עכשיו.
אורן: ומה אחר כך?
מה לטובת או לרעת הזולת, כדי לגרום לו רק טוב.
אורן: למי?
לזולת.
אורן: ואם אני אבנה בתוכי כזה מנגנון פנימי שאנחנו קוראים לו הקוד הפנימי הזה שאני צריך לבנות, פתאום אני אזהה דברים במציאות שעכשיו אני לא מזהה, כל אלף הפריטים שאמרת שיש עכשיו ואני לא מגלה אותם.
זה נקרא שאתה תגלה את העולם הנסתר.
אורן: הסברת לי עכשיו מהו הקוד שאני צריך כדי לפצח את כתב הסתרים, את החלק הנסתר בתורת ישראל. הבנתי שהקוד הזה הוא בעצם לבנות בתוכי גישה חדשה. לעצמי, לאחרים, בעיקר ליחסים שלי עם האחרים.
כן.
אורן: נאמר שאני אצליח בזה, ואבנה את הקוד הפנימי הזה. כשאני אגש אל כתב הסתרים, אל החלק הנסתר בתורת ישראל, מה אני אראה בו שעכשיו אני לא רואה?
מה שכתוב שם.
אורן: מה שכתוב שם אני יכול לראות גם עכשיו.
לא.
אורן: אני לוקח דף שכתובות בו מילים. עכשיו באתי בלי קוד, אני רואה פה מילים, קורא אותן.
אתה לא רואה את הפירוש, מה המחבר רוצה להגיד.
אורן: ואם יהיה לי את הקוד הפנימי הזה שאני עובר לחשבון יותר מתקדם, של מה לטובת הזולת, איך להיטיב לזולת, ואני הולך לאותו טקסט, מה אני אראה בו שקודם לא יכולתי לזהות?
מה הוא רוצה להגיד.
אורן: מה הוא רוצה להגיד?
מה שתראה.
אורן: ספר משהו על החשבון. מה לא.
אני לא יכול לספר לך.
אורן: למה?
כי אין לך חוש להבין מה שהוא כותב. לכן זה נקרא "נסתר".
אורן: ההסתרות פה הן בכמה שכבות. זה לא כל כך פשוט. זה לא כמו שהיה חלק נסתר בתורת ישראל, שבמשך הרבה זמן הסתירו אותו, רק יחידי סגולה, ה"שפיצים דשפיצים" עסקו בו מדור לדור והעבירו אותו, פתאום הגענו למאה ה-16, בא האר"י, עושה מהפכה בצפת, מחדש את תורת הקבלה, מאז באים אחריו עוד מקובלים, הרמח"ל, הבעל שם טוב, מתחילים אנשים לדבר על תורת הקבלה. זה עדיין לא מפצח את הקוד הפנימי הזה, זה עדיין לא לוקח אותי פנימה לתוך הדברים. זאת אומרת, זה שהנגישו לי את הטקסטים של החלק הנסתר בתורת ישראל, זה רק שלב א' של הגילוי. שלב ב' זה עלי בכלל, המשתמש.
בטח.
אורן: אני צריך לבנות את הקוד הפנימי הזה, ורק אחר כך החלק הזה נפתח לי.
כן.
אורן: מה יקח אותי מהמקום שבו אני נמצא עכשיו, מי ילמד אותי לבנות את הקוד הפנימי הזה שאיתו אני אגש לתוך הכתבים המוצפנים האלה? איפה מלמדים אותי את בניית הקוד הפנימי?
בארגון "בני ברוך" העולמי.
אורן: וזה מה? חכמי הקבלה של זמננו.
כן.
אורן: חכמי הקבלה היום מציעים למי שרוצה ללמוד איך לבנות בתוכו את החשבון החדש מה לטובת הזולת, ורק אחרי הבנייה הזאת בעצם אותם כתבים נפתחים לו.
כן.
אורן: למה הכול כל כך מסובך?
זה לא מסובך. צריכים לבנות בך עוד תוספת טבע. חוץ מהטבע הבהמי שיש לך, לבנות בך עוד תוספת טבע שנקראת "אדם", הדומה לבורא. ובמידה הזאת שהאדם הזה יגדל בך אתה תוכל לגלות אותו.
אורן: כשהטבע הבהמי כמו שאמרת קודם, זה אותו חשבון טבעי שיש לי, מה לטובתי, ומה לרעתי?
כן.
אורן: והטבע הא-לוהי זה מה לטובת הזולת ואיך להיטיב לזולת?
כן.
אורן: בעצם מדברים פה על שני כיוונים הפוכים.
זה לא סותר אחד את השני. את הטבע הבהמי תשאיר, ותבנה את הטבע הא-לוהי, הטבע הרוחני.
אורן: זה בעצם תהליך של התפתחות פנימית.
כן.
אורן: תהליך של התפתחות פנימית, רכישת תכונות חדשות, יחסים חדשים.
ודאי. לכן זה נקרא "תורת הנסתר".
אורן: למה?
וגם אף אחד לא רואה את מה שאתה עושה איתך.
אורן: למה הכוונה?
שאתה משתנה, אבל איפה רואים את השינוי?
אורן: הכוונה לאנשים אחרים?
כן, גם אפילו אתה בעצמך עוד לא יודע.
אורן: מה אני לא יודע?
איך אתה משתנה. אתה מתחיל ללמוד, אתה בא לשיעורים, מתחבר עם אנשים שלומדים את זה, ועדיין אתה לא מרגיש את השינוי שאתה עובר.
ניצה: זה גם מעניין, באמת מאוד מעניין. זאת אומרת בן אדם בדרך כלל אם הוא עושה שינוי, אז הוא בדרך כלל מרגיש את השינוי באיזו דרך. פה הוא אפילו לא מרגיש איזה שינויים עוברים עליו.
נכון.
ניצה: גם השינויים הם בקושי?
אחרת מה, הוא יתפוס אותם בצורה אגואיסטית.
ניצה: זאת הסיבה שהשנויים האלה בעצם בקושי.
אחת מהסיבות.
אורן: עכשיו אני רוצה רגע לסכם את התהליך.
סיכום. יש חלק נסתר בתורת ישראל. על מה הוא מדבר?
על שינוי האדם בהתאם לבורא.
אורן: ואיך נגדיר את השינוי הזה, מה מהותו?
אהבה והשפעה, דרך הזולת לבורא עצמו.
אורן: פיתוח של אהבה?
כן.
אורן: מצד האדם כלפי?
כלפי כל העולם ודרך כל העולם לבורא.
אורן: ואיך נגדיר במשפט אחד את הבורא הזה שאותו צריכים לגלות?
הכוח הטוב ומיטיב.
אורן: כלל הנבראים צריכים בסוף ההתפתחות שלהם לגלות את הבורא שלהם?
להגיע להשתוות הצורה עם הבורא.
אורן: כלומר?
שגם יהיה בהם רק רצון להיטיב לכולם.
אורן: זאת אומרת, בשיא האבולוציה האנושית, החלק שהיה נסתר בתוך תורת ישראל הופך להיות קוד החיים החדש של כל הנבראים באשר הם?
כן.
אורן: כשכולם מגיעים לרמה הכי גבוהה באבולוציה שלהם, ואיך נגדיר אותה?
"וכולם ידעו אותי למקטנם ועד גדלם".
אורן: ובלי פסוקים, מה זה אומר?
שכולם יגיעו לדרגת הבורא.
אורן: כלומר?
לטוב ומיטיב, כל אחד לכולם.
אורן: זה אפשרי?
זו חובה, זו מטרת הבריאה ואנחנו נצטרך להגיע לזה. השאלה היא רק או על ידי חכמת הקבלה בדרך הקצרה, והנוחה, או על ידי מכות ולא כל כך עוד פעולות נעימות, אבל נגיע ברוך הוא בטוח.