חיים חדשים - תוכנית 337 - מובילי המהפכות, אז והיום
+תקציר השיחה
מובילי המהפכות - אז והיום | ||
האדם משנה את החברה מעת לעת כדי להרגיש חיים טובים יותר. זהו הטבע שלנו - כל מצב חדש נולד ממצב קודם. לעיתים זה מלווה במאבקים - הטבע מעורר בנו דחף לשינויים, ומזמין אותנו לקחת חלק בתהליך ההתפתחות - במהפכה יש אחד מוביל, סביבו קבוצת אנשים, וסביבם מעגלים נוספים המהפכה הבאה תהיה מיוחדת. לפני שינוי החברה, נצטרך לשנות את עצמנו. זו תהיה מהפכה חינוכית, שתכלול תהליך הסברתי כלל חברתי, עמוק ומקיף - מובילי המהפכה החדשה יהיו אנשי חינוך - המהפכה הבאה היא מהפכה פנימית, בתוך האדם. הבנה שאין את מי להאשים חוץ מטבע האדם, האגו - בכל אחד מאיתנו יושבת בפנים חיה שדואגת רק לעצמה ורומסת את כולם בדרכה - המהפכן הבא יהיה מורה דרך, מחנך. לא יסיט נגד אחרים, לא יעורר מרד או כוחניות |
||
+תמליל השיחה
אורן:אנחנו רוצים היום לדבר על מהפכות. התחלנו לדבר על זה בדיונים קודמים וראינו שבכל פעם שהחברה האנושית, המין האנושי רצה להתקדם לעבר מצב טוב יותר, השינויים הגדולים באמת עברו דרך מהפכות. מהפכות בתפיסה, מהפכות בצורת היחסים בין אנשים,במבניםהחברתיים, בסוגי המשטרים.המהפכות קידמו אותנו בכל פעם למצב הבא, ואחר כך כשהמצב הזה לא היה טוב, באה מהפכה אחרת וקידמה אותנו אל המצב הבא. וכך ההתפתחות שלנו נעה דרך מהפכות, דרך שינויים, דרך שדרוגים להיותנו בני אדם ולטיב היחסים בינינו.
בפעם הקודמת הסיכום שלנו היה, שהמהפכה הבאה שאנחנו עומדים בפניה,שהיא מחויבת המציאות, ותגיע בכל מצב, זו מהפכה בנקודה הכי פנימית שנמצאת בחיים שלנו, ביחסים בינינו לחיים חדשים. אלה חיים שבהם היחסים בינינו ישתנו מן הקצה אל הקצה, "מהפכת היחסים" כך אני קראתי לה, ממצב שבו אנחנו מרגישים זרים, רחוקים, מנוכרים אחד לשני, למצב שבו אנחנו מרגישים קרובים, מחוברים בחיים של הדדיות, בחיים של תמיכה, עזרה, כמו אחים, כמו במשפחה. מהפכה מאוד מאוד גדולה ביחס למצב שלנו היום.
בדיון שלנו היום נרצה להתמקד בהיבט מאוד מיוחד בתוך כל מהפכה, גם באלה שהיו ומן הסתם גם בזאת שתהיה,במובילי המהפכה. תמיד היו דמויות שעמדו בשפיץ של התהליך, שהניעו אותו וסחפו אחריהם את ההמונים."מובילי המהפכה - אז והיום" זה הנושא שלנו.
ניצה:אי אפשר לחשוב על המהפכה בלי לחשוב על המהפכן. אותו אדם, אותו איש שבסופו של דבר העז לומר בקול רם,באומץ את מה שהרבה מאוד אנשים חשבו ואולי לא העזו לומר,והוא היה מחולל השינוי בפועל. כשניסינו להתבונן על אותם מהפכנים ובחנו רק את המהפכנים במאה העשרים, כמו לנין, צ'ה גווארה, מרטין לותר קינג ונלסון מנדלה,ראינו שהיו קוים מאודדומים לדמותם ולאופיים של האנשים האלה. הם כולם קודם כל היו מאוד מאוד צעירים. אנשים משכילים, אנשים שהרגישו מאוד טוב את כל הרחשים שהתרחשו מתחת לפני השטח, הם הרגישו את העם, הם הרגישו את הסבל שלו, הם הזדהו איתו, הם הרגישו את העוול שנעשה, את חוסר הצדק. ומשם הם התחילו להבשיל לאט לאט והתחילו לגבש אג'נדה או אידיאולוגיה שהיתה מהפכנית, וההיסטוריה מראה שהם באמת חוללו שינוי מאוד מאוד גדול בחברה האנושית ובעולם כולו.
היום אנחנו רוצים להסתכל על אותם מובילי מהפכה שהיו במאה העשרים, לעומת מובילי המפכה הנוכחית, הקרובה והעתידה להגיע. איך אתה רואה את ההבדלים, אם בכלל יש.האם יכול להיות שאנחנו בעצם מחכים לאותו מנהיג שיקום וייקח את הדגל ויצעיד את האנושות למקום חדש?
קודם כל צריכים להבין שהמילה מהפכה יכולה להתפרש בכמה מובנים וזה אולי לא תמיד נכון. אלא אנחנו יודעים, שהאדם הוא בסך הכל רצון ליהנות, והוא חי כדי לספק את הרצון שלו, וכדי לספק לרצון שלו ליהנות הוא משנה את החברה שלו. מהמשפחה מגיעים לבניית הכפר, מהכפר לעיר, מהעיר למדינה ולקשר בין המדינות וכן הלאה.וכל זה כדי לספק את החיסרון של האדם, את הרצון של האדם שרוצה למלא את עצמו, להרגיש שטוב לו והאגואיזם הבריא הוא מה שמנהל את הדברים.
אנחנו מתפתחים מדור לדור ולכן אנחנו צריכים במשהו להשתנות כל פעם. אבל השינויים לא יכולים להתרחש ממש בכל רגע ורגע כמו שהאגו שלנו. אנחנו גם לא מודעים לזה שאנחנו מתפתחים כל כך מהר,שחוץ מהדור שלנו שכאן באמת השינויים מהירים יחסית, אבל בדורות הקודמים היו שינויים פעם בכמה מאות שנים, ולכן המהפכות היו כאלו שאנשים אפילו לא הרגישו אותן. או שהרגישו, אבל אנחנו היינו צריכים לשנות את היחסים החברתיים בהתאם להתפתחות הפנימית שלנו,פעם בכמה מאות שנים, אפילו פחות מזה.
צריכים גם להבין, שהמהפכות לא היו יחסית חדות מדי, לא עוצמתיות כל כך, כי סך הכל היינו מגיעים לאיזה מצב חדש, שהיה הולך ונולד כביכול מהמצב הקודם. ובכל זאת תמיד היו מאבקים,קרבות,דיונים, במעבר לעבדות, לחירות יחסית, לפיאודליזם ולקפיטליזם,ממש שינוייםגדולים. והשינוייםלא רק ביחסים בין בני האדם, זה היחס בין האדם לכוח העליון, זה היה שייך לאמונה, לתעשייה.כשאנחנו חושבים על המהפכההתעשייתית,המהפכה היא בזה, עד כמה שהיא שינתה בהכרח את היחסים בינינו, ואז מתוך זה עשינו שינויים ביחס בינינו שהיינו מוכרחים לשנות.
וודאי שתמיד היו גם אנשים שביטאו את הצפייה הכללית הכלל חברתית. גם תמיד היה יחס שונה לכל השינויים בין השכבות הנמוכות והעליונות ועודועוד. היו שם הרבה גורמים ושינויים,אבל זו היתה התאמה בין האדם,החברה, התנאים הכללים והטבע בכמה שאנחנו מתקדמים. והיינו מתקדמים בצורה, שהטבע מפתח בנו שינויים,ואנחנו לפי השינויים האלה מגיבים, קולטים, משתנים, ומתוך התגובה הזאת, היינו צריכיםבמשהו לעשות שינויים בעצמנו.
מעניין, שבמשך הדורות, משך כל זמן ההתפתחות, כמה שהשינויים בציר הזמן היויותר קרובים אלינו, כך הם היו יותר חדים, הם היו דורשים מהאנשים יותר הבנה, יותר הסכמה, יותר השתתפות.פעם נניח, השינוייםמהמצב הקדמוני לעבדות,היו ללאמלחמות ולא היו מהפכות, אלא פשוט זה היה כדאייחסית גם לאלהוגם לאלה. היה כדאי לאדם להיות עבד, ואחר כך זה נכנס כבר לתהליך החברתי שהפך להיות למשטר ולחוק ולשמירה על החוק הזה וזהו. אבל זה לא היה מתוך הבנה, התבוננות, אלא פשוט החיים בעצמם הזמינו את דרגת חיים החדשים.
אותו הדבר היה כשהגיע הזמן, והגיעההשפעת הטבע עלינו, ואנחנו מבינים שאנחנו כבר לא יכולים להיות בעבדות, כי זה לא כדאי מהרבה סיבות. גם בתעשייה במסחר וכן הלאה לא כדאי לנו, אנחנו צריכים שאותו עבד יהיה מעוניין במצבו, כי אז אנחנו יכוליםלקבל ממנו הרבה יותר רווח. ואז במקום שהוא יהיה עבד, אנחנו משחררים אותו ומקבלים ממנו הרבה יותר. וכך זהגם בתהליך שהואהופך במקום להיות עבד,להיות העובד, הפועל שלי.אחר כךהוא יהיה חופשי,ואם אני רוצה אני מחליף אותו למישהו אחר וכן הלאה. זאתאומרת,זה תהליך שלם, אבל הכל תלוי ברצון ליהנות, כמה שאני מסוגל ליהנות ממישהו זר וכמה הוא מסוגל ליהנות ממני וכן הלאה.
הטבע מזמין מאתנו שינויים בהתפתחות הפנימית שלנו,ומאתנו נדרש לעכל את השינויים האלה, להבין אותם, להרגיש אותם ולהסכים עם כל התהליך הזה, עם השינוי שלו, ההתאמה שלו וההטמנה שלו בתוך החברה האנושית. יש כאן איזה חלק בהשתתפות שלנו.
ניצה:אתה מדבר על הקשר בין אבולוציה לרבולוציה?
כן.
ניצה:זה בעצם הקשר?
כן, ואנחנו צריכים להיות כאן באמצע. אמנם הטבע מחייב אותנו להשתנות, אבל אנחנו נמצאים כאן באמצע בין מה שהטבע מזמין בנו שינויים, ובין השנויים שאנחנו צריכים בכל זאת לעשות אותם במשהו בעצמנו.
ניצה:שזה הרבולוציה, זה הרבולושיין, המהפכה?
כן.
ניצה: זאת אומרת, יש איזשהו תהליך פנימי שאנחנו עוברים כאנושות, תהליך אבולוציוני, ולצד זה יש תהליך יזום חברתי.
אנחנו קובעים יחסים חדשים בחברה. אמנם זה הכל מוזמן מהטבע, אבל צריכה להיות כאן הבנה,הכרה ומימוש שזה כבר עלינו.
אורן: איפה בתוך התהליך הזה של הבנה, הכרה ומימוש נמצא המקום של מובילי המהפכה? של המהפכן שמוביל, שסוחף את כולם בתהליך הזה?
תמיד נמצא אחדוסביבו קבוצה ועוד מעגלים ומעגלים, עד שזה מגיע למסות שהם די פסיביים, אבל הם משנים.
אורן:מה מייחד את המהפכן שהולך ראשון, מתוך המסות הפסיביות?
עד כמה שהוא יכול ל"הדליק" אותם, כי חיסרון יש גם בהם. רצון להשתנות לטובה יש גם בהם. הוא צריך לקנות אותם בזה שהוא מבטיח להם כך וכך. יכול להיות שהוא רואה את התועלת בצורה אחרת. בדרך כללהוא יותר מפותח, יותר מבין, יותר מרגיש, וגם יודע באיזה צורה הוא צריך לגשת אליהם ובאיזה צורה להגיש להם את הצורך למהפכה,לשינוי. מה זה מהפכה בעצם? שינוי, שינוי הסדר החברתי.
ואז יוצא שאם האדם מוצלח, עובד בזמן נכון, במצב הנכון, אז כך זהקורה. אנחנו רואים שבאמת תמיד הם היו אנשים משכילים,אנשים מבינים ומרגישים מה קורה בסך הכל, והם היו יכולים בעצמם, או לא הם, אלא היו להם אנשים שהם הפעילו אותם והם היו מדליקים את המסות הגדולות.
ניצה: הם היוכריזמטיים מאוד.
כן בוודאי מאוד כריזמטיים, וכך הםהיו מובילים את ההתפתחות.אני לא יודע אם לקרוא לזה "מהפכה", כי בסך הכל אין ספקשזה שינוי, אבל השינוי ממצב שהוא כבר נמצא בפנים, בתוך החברה וצריכים רק להוציא אותו החוצה, כאילו לפתוח אותו, אז זה מהפכה.אבל סך הכל מה שמבצעים זה הוצאה מהכוח לפועל.
המובילים בכל המהפכות תמיד היו אנשים אינטליגנטים, הם לא היו דווקא שייכים לעמךַ אלא לשכבה העליונה, אבל שיכולים היו גם להתקשר למסות ולהוביל אותם לשינויים. אף פעם זה לא היה קורה בדרגת האליטות בלבד, אלא משם זה היה מגיע לשכבות התחתונות, זה ברור. ואנחנו רואים את זה בכל הדורות אם אלה מהפכות מדורי דורות ועד היום.חוץ מהמהפכה שאנחנו עומדים עכשיו לפניה, שהיא צריכה להיות מהפכה מאוד מיוחדת.
גם כאן אנחנו מדברים כביכול על אותו תהליך, שהטבע עובד עלינו, שהטבע משנה אותנו, הטבע דוחף אותנו לשינויים, אבל השינויים האלה תלויים לא רק בזה שאנחנו כבר רוצים ורק הסביבה עדיין לא מסודרת לפי הרצון הפנימי שלנו, כמו שזה היה במעבר לקפיטליזם,או לכל פורמציה אחרת,אלא כאן אנחנו צריכים לשנות את עצמנו.
כאן לפני המהפכה שאנחנו נשנה בה את פני החברה שלנו, אנחנו צריכים קודם לשנות את האדם. יש כאן עבודה קודמת למהפכה וזה לא יסתדר אחרת. ולכן אנחנו צריכים כאן לצאת לעם או לרדת לעם,ולהתחיל ללמד אותו את החוקים החדשים, ליחסים החדשים שלפיהם אנחנו נחייה, מפני שזה מה שהטבע מזמין. זה מה שבעצם הטבע עכשיו מחדיר בנו.ולכן קודם כל צריכה להיות מהפכה חינוכית. ואנחנו צריכים עד כמה שאפשר לרדת ולהיכנס לתוך העם ולחנך אותו.
האמת שבחיצוניות בלבד,זה קצת דומה למה שלנין והבולשביקים רצו לעשות ברוסיה. גם הם התחילו לפזר כל מיני חומרים מודפסים והיו מדברים עם המון אנשים במפעלים, בבתי חרושת, בכל מיני מקומות, בכל פינות העיר. הם היו מסבירים להם מה הם צריכים לעשות. אמנם זה לא היה שינוי של האדם, אלא שינוי של החברה, אבל בכל זאת הם היו מסבירים, מה בעצם צריכים כאןלעשות.
ניצה: תהליך הסברתישקודם למהפכה בעצם.
כן. בתהליך הזה הם היו מתאימים את עצמם לעם ופונים לעמך, לעניים, לעם הפשוט מאוד. ברוסיה היה הבדלמאודגדול בין העם הפשוט ובין אותה קפיצה תעשייתית, שבעצם היו צריכים לעשות אותה, כדי לא להישאר כחלק חקלאי מאירופה, אלא להיות מדינה מתפתחת.
אורן:הבנתי שהמהפכה הבאה היא מהפכה חינוכית, שדורשת תהליך הסברה מקדים בקרב כל שכבות של האוכלוסייה בחברה. ואחרי התהליכים האלה החינוכיים, החברתיים, הסברתיים, רק אז הקרקע מוכנה למהפכה, ואתה מבדיל אותה גם בזה שאתה אומר,שמהות המהפכה פה זה בעצם שינוי האדם.
אחרי שאנחנו מבינים את התמונה הזאת, את הייחודיות של התהליך שבפניו אנחנו עומדים, מהם הקווים לדמותם של מובילי המהפכה הבאה?ראינו מובילי מהפכה בכל מיני וורסיות. מה יהיה פה?
כאן קודם כל יהיו המחנכים. צבא המחנכים שצריכים לצאת לעם, במיוחד דרך הרשתות הווירטואליות ודרך האינטרנט, ולהשתמש בזה כי העם היום זה כל העולם בכלל, ולהגיע לכולם זה לא כמו שפעם היה. לא צריך להדפיס חומר, ולא שאתה עושה את זה באיזה פינה בעיר הבירה ומזה אתה עושה מהפכה. כאן הגענו למצב אחר,המפכה היא פנימית קודם כל והיא קורית בתוך האדם. זה השלב הראשון, שלב א' של המהפכה.
ניצה: מה בדיוק מתחולל במהפכה הפנימית הזאת,מה קורה בתוך האדם?
האדם כמו בכל מהפכה אחרת, הוא צריך להיות מיואש מהמצב הנוכחי. רק שכאן הוא צריך להבין את הסיבות למצב, שהן לא תלויותלא בממשלה שלא עושה כלום,ולא באליטות של נוכלים שהורסים את הכל, ורק לעצמם דואגים. אלא הוא תולה את זה בטבע האדם. בעצם אף אחד כאן לא אשם. אנחנו לא הולכים להרביץ לאף אחד ולא להרוג אף אחד, ולא להחליף אף אחד למישהו אחר, כי האחר במקום הקודם יהיה אותו הדבר או יותר גרוע, ואנחנו רואים את זה. אלא אנחנו רואיםשהשונא שלנו, האויב שלנו, הוא הטבע שלנו.
אורן: הטבע האנושי?
הטבע האנושי.
אורן:מה הבעיה אתו?
הבעיה שהוא הנוכל שיושב בנו. האגו שלנו שחושב רק על עצמו. שיש בי ובכל אחד מאתנואיזה חיה, שהיא כל הזמן דואגת רק לעצמה. החיה הזאת מסתכלת על כל העולם מתוך האדם,וחושבת איך אני אהנה, איך אני אשתמש בכל דבר ודבר, בכל אחד ואחד לטובתי בלבד. איך אני אדרוס כל אחד ואחד, כי גם מזה אני נהנה.
אז קודם כל צריכה להיות מהפכה בתפיסת הסיבה לגורל שלי. שאני תלוי כל כולי בתוך אותה החיה שנמצאת בי. ואז אנחנו כולנו צריכים להגיע להסכמה, שאנחנו צריכים להקים מערכת תיקון פנימי שלנו.
מערכת התיקון הפנימי שלנו זה שלב אחד, שבו אנחנו לומדים מי אנחנו, מי החיה הזאת שנמצאת בנו, הטבע שלנו, האגו שלנו, היצר הרע שלנו, ועד כמה שהוא הורס לנו את הכל. וכמה שאין לנו עליו שום אפשרות להתגבר ולנהל אותו, אלא הוא תמיד מנהל אותנו. אעשה שמיניות, ובכל זאת אני נמצא תחתיו. כמה שאני מסוגל ורוצה לצאת ממנו, להיות למעלה ממנו, אני מגלה אחר כך שבכל זאת זה הוא שמתגלה בלבוש אחר, אולי בצורה אחרת, אבל הוא שמנהל אותי ואין לי טבע אחר חוץ מזה. כל התהליך הזה נקרא "הכרת הרע".
ניצה: הכרת הרע זה להכיר את אותה חיה פנימית שנמצאת בי?
כן. עד כמה שהיא רעה, עד כמה שהיא מתוחכמת, עד כמה שהיא שולטת עלי, ולי חוץ מזה אין שום דבר. רק דבר אחד יכול להציל אותי ממנה, זה שאני מתחבר עם האחרים, ואנחנו מוצאים בינינו את נקודת החיבור ופועלים מתוך נקודת החיבור הזו. ואם אנחנו פועליםמתוך הנקודה הזאת, אנחנו יכולים להגדיל את החיבור שלנו יותר ויותר, לדרוך, לזרוק ולהתרחק מהחיה הזאת, מהיצר הרע הזה של כל אחד ואחד. רק בצורה כזאת. אז כשאנחנו מתחילים לעבוד על זה, זה נקרא החינוך האינטגראלי או חכמת החיבור, לא חשוב איך לקרוא לזה. ואז אנחנו מגיעים לשלב א' של המהפכה.
ניצה: זאת אומרת שהמהפכן הבא, מה הוא ילמד אותנו?
המהפכן הבא זה מורה דרך.
ניצה: לאותה נקודת חיבור?
זה המורה בקיצור. זה המדריך. הוא לא הולך וקם נגד מישהו. לא מסיט חלק אחד של העם עלהחלק השני, מדינה אחת על מדינה שנייה. גם הבולשביקים רצו שתהיה מלחמה כדי שעל ידי זה האליטות יחלשו והם יוכלו לתפוס את השלטון וכולי וכולי. כאן אין דבר כזה, כאן אנחנו נמצאים מול האדם,וזה יכול להיות אדם שיושב שם וקוראים לו חיים, או המלך, זה לא חשוב מי ומה. מהגדול ביותר לקטן ביותר, כולם נמצאים באותה המחלה, כולם נמצאים בשליטת היצר הרע, בשליטת האגו.
ולכן בעצם כל אחד ואחד חייב לעבור כאן שינוי ולימוד. והלימוד זה איפה אנחנו נמצאים, לימוד התהליך וההתפתחות האנושית. לימוד המדרגה שאנחנו נמצאים בה ולאן אנחנו צריכים להגיע. ואחרי שאנחנו כבר מבינים, "חכם עיניו בראשו"[1], שהוא מבין ומרגיש, אז מתוכם ואחרי השינויים, לפי השינויים ובהתאם לשינויים הפנימיים, אנחנו נוכל להרכיב את השינויים בחברה.
כי אין כאן מרד, ואין כאן כוח, ואין ק.ג.ב, ואין "טרור אדום" או משהו אחר. אלה זה חייב להיות מבפנים לפי דרגת התיקון, לפי ההבנה, לפי ההכרה, לפי הרצון הפנימי של האדם. ולכן כאן יש בעצם רק מערכת הסברה, חינוך, שינוי של האדם, שליטת האדם על החברה עד כמה שהיא משנה אותו, לפי זה אנחנו יכולים להתקדם.
אורן:הבנתי שהמהפכן הבא הוא מורה דרך,שהוא בעצם מחנך, והמטרה שלו זה להביא את האדם הפרטי ואת כלל הציבור בכל השכבות, מהמעמד הכי גבוה עד המעמד הכי נמוך, להכרה פנימית שיש בתוכנו משהו שהוא בעצם מאמלל אותנו, הורס לנו את החיים, לא נותן לנו להתקשר בטוב לאחרים, והוא איזה שונא פנימי שנמצא בתוכנו. אז הציור שהצטייר לי, שהמהפכן, או קבוצת אנשים שמובילה את המהפכה הבאה זה מורי דרך, אנשי חינוך?
כן.
אורן: אין בהם שום אלמנט של כוחניות.
איןכאן בכלל כוחניות וכל המהפכה חייבת להיותדווקאבשוויון, כי בתוך החיבור אנחנו מוצאים את הכוח לשינוי שלנו,והחיבור יכול להיות רק בין שווים. זאת אומרת, המורה דרך הוא גדול, גבוה, יודע, חזק, זה נכון, אבל דווקא ביחס שלו לאחריםהוא פחות מכולם. הוא מחזיק אותם, מלמד אותם.זאת אומרת כאן אין אליטיסטיות חדשה שמתגלה.
ואחרי זה באים אנשים שהם יכולים לעבוד בשטח, אלה השליחים שלו. ואחרי השליחים, בהתאם לאנשים שמשתנים, באים אנשים שהם הסדרנים שמסדרים את החברה החדשה, הנכונה בהתאם למה שהחברים השתנו, כולם כל החברה. וזו מהפכה. המהפכה כאן היא מהפכה פנימית, ובהתאם לזה מבפנים היא גם תיתן לנו את הצורה החדשה של החברה.
[1]"החכם עיניו בראשו והכסיל בחושך הולך" (קוהלת ב', י"ד)