חיים חדשים - תוכנית 371 - נשיות בעולם המקושר, חלק 2

+תקציר השיחה
נשיות בעולם המקושר (ב) |
||
בלידה אישה יוצרת חיים, מולידה גם את עצמה מחדש, מקבלת רגש ושכל נוספים - גבר יכול לראות דברים קדימה, אישה מפתחת ומולידה אותם - אישה שהפכה לאימא מבינה טוב יותר את החיים והעולם מאשר אישה שלא עברה זאת - בהחלטות רציניות, גורליות, כדאי לסמוך על נשים בעלות משפחה יותר מאשר על רווקות. ודאי שבשוק העסקי יש כיום דוגמאות אחרות, אך כוונתנו לחיים חדשים, מאוזנים - כיום העולם עובד נגד קשר הדדי, בעולם של מחר נעבוד לכיוון הדדיות מי תהיה ראש ממשלה טובה יותר, בעלת משפחה או רווקה? בעלת המשפחה - נשים פחות מושחתות מגברים, כי הגבר רואה בכסף ושחיתות משחק, והוא הרי ילד... - התפתחות מושלמת תהיה רק בשילוב נכון בין הכוח הנשי לכוח הגברי |
||
+תמליל השיחה
אורן: שלום לכם, תודה שאתם איתנו כאן ב"חיים חדשים", סידרת השיחות הלימודיות עם הרב ד"ר מיכאל לייטמן. שלום הרב לייטמן.
שלום לכולם.
אורן: שלום טל מנדלבאום.
טל: שלום.
אורן: חיים חדשים זה חיים יותר טובים, זה מה שאנחנו מנסים ללמוד כאן, איך לבנות את החיים שלנו טוב יותר בכל מקום שבו אנחנו נמצאים, בבית, בעבודה, עם חברים, עם מכרים, באזור שבו אנחנו חיים, בחברה בכלל.
טל: היום נדבר על הנשיות בעולם המקושר. בתכנית הקודמת דיברנו קצת על משמעות החיים בעולם מקושר, ואיך החיים שלנו ייראו בעתיד הלא רחוק. המציאות שלנו נעשית יותר מקושרת, אנחנו חיים היום בכפר גלובלי קטן ומושפעים מכל דבר שקורה, וגם אנחנו כאנשים צריכים להתאים את עצמנו למציאות הזאת ולהפוך להיות אנשים אינטגרליים יותר, מקושרים יותר כדי לבנות חיים טובים ומאושרים יותר. דיברנו על זה שהקריירות העתידניות שלנו גם הן יעסקו באותו חיזוק ובנייה של הקשר הטוב בינינו.
שנרגיש שהקריירה היא דווקא בזה.
טל: כן, בזה יהיה העיסוק שלנו. והזכרת שדווקא לנשים, יש תכונות שנותנות להן יתרון בעניין של הקשר, של האמפתיה. דיברתי עם אישה צעירה שילדה לאחרונה את התינוק הראשון שלה, והיא סיפרה שהיא עברה ממש מהפך תפיסתי. היא אומרת, שהיום כשהיא רואה כל יצור ואפילו חיה, ישר מתעוררים בה רגשות של אכפתיות ואמפתיה, ולפני שהיה לה תינוק לא היה לה את הרגישות הזאת, ופתאום נפתחה לה הרגשה חדשה.
אז מה היתרונות של אישה בעולם מקושר ואינטגרלי. מה יש בכל התהליך הזה של הריון ולידה, שהופך אותנו מותאמות יותר לעולם המקושר?
לאישה יש יתרון שאין לגבר, שהיא ממש מולידה את עצמה מחדש עם הלידה. ואישה, זאת אומרת הגוף שלה שנכנס להריון, הופך להיות למשהו עליון כלפי מישהו תחתון שמתפתח בה, בתוך הגוף שלה. ולכן כשהיא מולידה, היא מקבלת רגש ושכל נוספים, שזה כמו חלק של הכוח העליון, של הבורא. זה משהו שמוליד.
אנחנו אומרים שהטבע זה כמו אימא. ואז אישה כשהיא מולידה ומגדלת את הדור הבא, זה גם כמו הטבע, כמו אותו כוח שאין לגבר. ולכן כל ההתפתחות היא נכונה, טובה, ודווקא יכולה להיות טובה ונכונה אם היא יוצאת ועוברת דרך האישה. אמנם הגבר רואה דברים, אבל האישה מפתחת אותם ומולידה. זה כך בכל דרגה, בכל מצב, בדומם, צומח, בחי וגם במין המדבר.
זאת אומרת, בעניין הרעיונות והלאה, זה הכל בא מצד החיסרון, מצד "האישה" מה שנקרא. אז לכן אני חושב שבעולם החדש, אנחנו רואים יותר ויותר בהיסטוריה שלנו, שנשים יוצאות יותר מתוך הבית, כמתוך מנזר, כמתוך איזה טירה, כמו שפעם היה, תחת שליטת האבא ואחר כך תחת שליטת הבעל ואין יותר. מקומה היה בבית והיא לא יצאה מארבע הקירות. כאן אנחנו מדברים על אישה אחרת לגמרי, שתוך המאה העשרים יצאה מכל המוגבלות הזו ונכנסה לאוניברסיטאות, למשרות ומשרדים, במפעלים, לממשלה ולעסקים, ולכל מקום, וזה אומר הרבה על התפתחות העולם.
אני חושב, שלנשים יש כוח מיוחד לגרום לעולם שיבוא, שיהיה צורת עולם מקושר יותר מגבר. אנחנו רואים, שאם גבר נותן דחיפה, ואם לא אישה לוקחת את הדחיפה הזאת ומעבדת בתוכה ומולידה צורה חדשה, אלא זה ממשיך על ידי גבר, זה מביא להתפתחות לא טובה, בצורה אגרסיבית, ונוצרות בעיות ומלחמות. ואם זה דרך אישה, אז זו יכולה להיות לידה של המצבים חדשים, לידה רכה.
אורן: כשטל תיארה את הרגש שמתפתח בחברה שלה אחרי שהפכה בפעם הראשונה לאימא, היא אמרה שפתאום התפתחה לה רגישות ביחס לכל מה שנמצא מחוצה לה, רגישות ואמפתיה, שהיא לא זיהתה בתוכה קודם. כשאתה התייחסת לזה, אמרת שיש לאישה עדיפות על הגבר בעניין הזה, מכיוון שבאופן טבעי כשהיא נכנסת להריון ומגדלת בתוכה מישהו נוסף, אז יש מצב שבו היא כעליון כלפי משהו תחתון יותר שגדל בתוכה.
ננסה לעמוד על ההבדל לא בין אישה לבין גבר אותי מעניין להבין את הנקודה של השינוי. נומר שאני אישה צעירה, שעוד לא עברתי את התהליך של הריון ולידה, ויש לי חברה שהיא כבר עברה תהליך של הריון ולידה. מה הרגישות והיכולת לחוש את האחרים שיש בזו שכבר עברה תהליך של הריון ולידה, לעומת זאת שלא עברה תהליך כזה?
זאת שעברה תהליך הריון ולידה מסוגלת יותר להבין את העולם, לא להיות מבולבלת ותלויה בכל מיני רוחות ושטויות שיש בעולם. היא נמצאת יותר קרובה לטבע, ואני מתכוון במובן הטוב, לא יותר פרימיטיבית, אלא יותר בריאה, עם שורשים בתוך האדמה, ועליה אנחנו יכולים יותר לסמוך בקבלת החלטות, ולראות את העתיד בצורה יותר בסיסית ומיוצבת נכון.
אורן: למה?
כי יש לה כבר תפיסה, כוח של אימא, של הטבע.
אורן: אני לא בדיוק מבין.
היא כבר לא תחשוב על כל מיני שטויות. היא תחשוב עד כמה שזה טוב לילדים שלה, כך גם לכל האנושות. היא יותר מיושבת, היא כבר שלימה. שלימות של גבר היא יחסית, שלימות של גבר היא אם הוא נשוי עם ילדים, שהם קושרים ומייצבים אותו, כעוגן שתופס את הסירה ולא נותן לה לברוח מהמקום.
שלימות של אישה היא יותר בסיסית. היא לא צריכה עוגן, היא לא צריכה מישהו שיתפוס אותה. אלא הילדים שלה, הבית שלה, הגבר שלה, כל הדברים האלה זה תבנית שמתוכה היא רואה את העולם בצורה נכונה. כי זאת באמת הצורה הנכונה של העולם, של המשפחה. ואנחנו לא יכולים לברוח מזה, כי אנחנו בזה דומים לחיות, וכמה שאנחנו נלך נגד הטבע זה רק לרעתנו.
ואז אם אנחנו מבינים שאנחנו צריכים ללכת ולהתקדם בצורה ובהתאמה לטבע, אז אני ודאי שאתן לנשים שהן מבינות, חזקות, בריאות, נשים נשואות, אימהות לסדר את החברה האנושית ולא לאלו הצעירים שאין להם שום דבר חוץ מרוח ועצלות, ושום דבר חוץ מזה אין להם בראש, הם נמצאים באיזה טריפ, ברוח.
אורן: ולפני לידה?
לא לפני הלידה. כי לפני הנישואין, לפני הכניסה להריון והלידה, היא מה שנקרא "פלג גופא", הראש שלה לא מאוזן והגוף שלה לא מאוזן, וכך היא לא יכולה להחליט החלטות נכונות בשום דבר. אם אתה שואל אותי, איזה אישה לקבל לעבודה, הייתי מקבל לעבודה רק בתנאי שהיא עברה כבר תהליך לידה.
אורן: לפי התפיסה שלך, אישה אחרי שנעשתה לאימא, היא נעשית יצור חכם יותר?
בחכמת חיים.
אורן: יש לה יותר חכמת חיים?
כן. אתה יכול להגיד, אני אקח צעירונת, היא תעשה לי עבודה, היא תסתובב עשרים וארבע שעות, היא לא צריכה משפחה, וזה נכון. היא תעשה לך עבודות כמו מאוורר, תסתובב ותעשה מהר כל מיני דברים. אבל איפה שצריכים להגיע להחלטות רציניות, גורליות אפילו, שם אתה לא יכול לסמוך לא על גברים ולא על נשים שהם לא בנויים נכון בצורת משפחה.
אורן: לדעתי יש היום בשוק העסקי טעות. אני זוכר, שעבדתי באחד הארגונים הגדולים בארץ, אז אחת המנהלות הגדולות שהביאו, שהיתה מאוד מצליחה בשוק, היתה אישה רווקה, וגם עכשיו החליפו שם למנכ"לית אחרת שהיא גם נחשבת תותחית בשוק, היא גם רווקה. והן מקבלות החלטות ברמה של מיליארדים, באחד הארגונים הכי גדולים שיש בארץ. ואם אני אלך ואבדוק כמה נשים הגיעו לעמדות מפתח בעולם העסקי שהן אימהות, יש לי הרגשה, ולא בדקתי, שהן יהיו פחות. נכון?
טל: פחות מגברים זה בטוח.
ודאי.
אורן: אז איך זה מסתדר עם הפוטנציאל של קבלת החלטות איכותית?
אני מדבר לא על השוק שלנו, לא על החיים שלנו היום.
אורן: אז על מה אתה מדבר?
אני מדבר על החיים המאוזנים עם הטבע, החיים הנכונים, שהם לא באים בתחרות ובלכסח את כולם ולהצליח אלה על פני אלה. אני מדבר על העולם המקושר כמו שאתם דיברתם, אישה בעולם המקושר, נשיות בעולם המקושר. זה לפניי, כך אני רואה את התמונה. אני רואה את העולם המקושר, והנשים שם. אז בעולם המקושר אישה שהיא "פלג גופא" מה שנקרא, לא אימא, והאמת שגם גבר שהוא לא אבא, הם לא יכולים להשתתף בצורה נכונה, כי הצורה הנכונה של גבר, של אישה, של כל חיה בוא נגיד, היא להיות מסודרים בתוך משפחה. ומה שהעולם שלנו היום עובר, זה רק כדי להגיע להכרת הרע במצב הנוכחי.
אורן: נניח שהיום הייתי מקים איזה עסק שאני רוצה שהוא יצליח הכי הרבה שאפשר.
היום היית לוקח רק רווקים.
אורן: כן?
ודאי, אני הייתי לוקח רווקות והייתי דורש מהן.
אורן: לעבוד עד עשר בלילה. כן, ברור.
הן היו עובדות והיו מוצלחות מאוד.
אורן: אז איפה חכמת החיים של קבלת ההחלטות האיכותיות שאמרת?
כי היום אנחנו הולכים נגד הקשר בינתיים. היום העולם עדיין מתפתח בצורה קפיטליסטית, תחרותית, שמפר את כל הקשרים. ולכן אנחנו צריכים אישה שהיא לא תיכנס להריון, שהיא לא תתחתן. וגם הגבר, אנחנו צריכים שהם יהיו מכורים לעבודה כמו עבדים. ולעבדים היה מותר להתחתן, להיות במשפחה והכל. היום זה ההיפך, רוצים שהם יהיו קשורים עשרים וארבע שעות רק במחשבה אחת, איך להצליח בעבודה באיזה פתרון, באיזו עסקה, במשהו. בשביל זה לא צריכים לא בית ולא כלום. יש לך בית, יש לך מפתח, קח בדרך הביתה איזו פיצה, המבורגר, תאכל, תלך לישון, למחרת שוב תחזור.
אורן: נכון. אבל אמרת קודם שיש הבדל איכותי בין אישה שהיא אמא לבין אישה שהיא לא אמא, מבחינת היכולת שלה לקבל החלטות על דברים יותר מהותיים. מבחינת שעות עבודה, ודאי שמי שלא אמא, אפשר להעסיק אותה מתשע בבוקר עד עשר, אחת עשרה בלילה, אין בעיה. אבל אמרת שיש דברים שהם יותר עדינים שבהם היית סומך בקבלת ההחלטה על אישה שהיא אמא.
בעולם המקושר, לא בעולם של היום. גם בעולם של היום, ודאי שכדאי לסמוך על אישה שיש לה בתוכה דאגה למשפחה, לילדים, להכל, אם אנחנו מדברים על החלטות גורליות, החלטות ששייכות לעם, לאומה ולא בכמה מיליארדים בעסקים שלך.
אורן: אם הייתי רוצה למנות היום ראש ממשלה, אישה. כדאי לי לקחת אמא או לא אמא?
ודאי שאימא.
אורן: למה?
כי היא תחשוב יותר על הביטחון ועל המצב הטוב לכולם.
אורן: היא תהיה יותר חכמה, היא תהיה ראש ממשלה יותר חכם?
אתה אומר היום, והיום זאת קצת בעיה. אבל הייתי בכל זאת מעדיף נשים, יש נשים מיוחדות שהן יותר טובות מגברים.
אורן: אני לא שואל על אישה מול גבר. נניח ששתי נשים מתמודדות על ראשות הממשלה במדינה שבה אתה חי כאזרח, יש לך זכות להצביע בקלפי. שתי נשים מתמודדות על ראשות הממשלה, אחת אימא, אחת לא אימא. במי תבחר?
באימא, בטוח.
אורן: למה?
כי היא יודעת, יש לה הרגשה מה זה נקרא משפחה. כי כל העם, כל המדינה שלה זה משפחה.
אורן: מי ישמור טוב יותר מבחינה ביטחונית על המדינה שבה אתה חי?
ודאי שאימא.
אורן: למה? אולי השנייה כוחנית.
במה כוחנית?
אורן: לא יודע.
בלחץ?
טל: אתה מתכוון, יותר גברית.
אורן: גברית, כן.
לא, אנחנו לא צריכים כאן יותר גברית. אימא, בגלל הכוח שלה, בגלל הדחף שלה הפנימי, היא לא מבולבלת. היא כל הזמן נמצאת במחשבה על זה. זה החיים שלה. זה לא משהו לא טבעי, שהיום הוא יכול להיות בעסקים באיזו חברה גדולה ומחר הוא יכול להיות ראש ממשלה ומחרתיים הוא יכול להיות מנהל מפעל הפיס ואחר כך גם יושב בבית סוהר. כאן זה לא. בזה שהיא אימא כבר טבוע בה דאגה, היא יודעת מה זה לדאוג למשפחה. מזה היא כבר לא יוצאת, היא לא מחליפה את המקצוע הזה על פני המקצוע הזה. זה היא, וזה דבר מאוד חשוב. ולא לקחת מישהי שהיא לא נשואה ואין לה ילדים ואני לא יודע בכלל אם יש לה גבר או לא. או בכלל במקום גבר יש לה עוד אישה, חברה שלה וכן הלאה. לא. זה צריך להיות דווקא מישהי כזאת.
טל: אם אנחנו כבר בנושא הזה, אז מה שאנחנו רואים באמת בעמדות בכירות זה שנשים מסגלות לעצמן תכונות גבריות יותר. יותר כוחניות, יותר אסרטיביות, אפילו הקול נהיה יותר נמוך. הן מרגישות צורך להשתנות כדי להתאים את עצמן לציפיות.
כן, הן גם לבושות בז'קט והכל כך.
טל: אז כשאתה מסתכל על מנהיגות נשית אמיתית. האם הן באמת גבריות יותר או שאתה חושב שהן דווקא מעצימות את הנשיות שלהן.
לא. אישה, אימא, שהיא יכולה להחזיק את כל העם ממש לידה, כאילו תחת השמלה שלה. ממש כך. לשבת עליהם, שהם ישבו לידה, להחזיק אותם כולם יחד. המגמה הזאת חייבת להיות בה ברורה. ואז היא לא תפסיק, לפי התפקיד או לא לפי התפקיד לעבוד, היא תדאג לזה יום ולילה.
טל: גם בהיסטוריה של העם שלנו היו מנהיגות, שופטות, נשים שהובילו.
נכון.
טל: איך אצלן היה האיזון בין משפחה לקריירה, בין החיים כלפי חוץ, לבין החיים בתוך הבית?
זו בעיה בעולם שלנו בזמנים שונים, תלוי באיזה זמן. אבל אישה שעולה לדרגה כזאת של לדאוג במקום למשפחה, במקום אני אומר כי בכל זאת יכול להיות שזה על חשבון המשפחה, לכל העם, לאומה. זו צריכה להיות גבורה והתמודדות עם כל הכוחות שנגד.
אם אנחנו מדברים על גולדה מאיר, אז באמת היא הייתה הגבר היחידי בממשלה כמו שאומרים. וכך אנחנו רואים בכל העולם. קמות נשים שהן באמת חזקות. אבל שוב, כך זה בעולם שלנו שבינתיים הוא לא אינטגרלי, לא מקושר.
אבל אם אנחנו מדברים על העולם המקושר, שם כוח האישה ממש פורץ קדימה. אבל כוח האישה, לא זאת שמסתובבת לבד, שלא יודעת מה זה להיות אישה ואמא וסבתא וכן הלאה.
טל: האם כוח האישה הזה ישפיע וישנה במציאות המקושרת והאינטגרלית, האם זה משהו שמגיע באופן טבעי או שבכל זאת נשים צריכות לפתח את זה בעצמן, לעבוד על זה?
העולם שלנו התפתח אלפי שנים על ידי הגבר. זה היה תואם להתפתחות מלמעלה למטה.
אורן: תואם למה?
מלמעלה למטה, כאילו מצד הטבע אלינו. שהטבע היה מתפתח ומפתח אותנו, זה נקרא שהכוח הגברי היה שולט יותר. עכשיו העולם שלנו מתחיל להתפתח מלמטה למעלה, מצדנו, בהשתתפות שלנו, שאנחנו צריכים להגיע בהתאמה לטבע. והצורה הזאת מלמטה למעלה, מאיתנו כלפי הטבע, שאנחנו נקבל את הטבע כשולט, כעליון, ונרצה להידמות לו ולהתכלל בו, זו הצורה שתואמת לכוח הנשי, לא לכוח הגברי.
טל: זאת אומרת שעצם היותנו נשים שמולידות וכולי, זה יהפוך אותנו למותאמות לצורה החדשה או שבכל זאת כל אישה צריכה לעבור איזה תהליך?
נשים ירגישו הפעם את הצורך בהתפתחות החדשה, בהתאמה לטבע, בחיבור, יותר מגברים. למרות שאישה לפי האופי שלה, היא מאוד אינדיבידואליסטית. וכאן כאילו יש פרדוקס, אבל כך זה יהיה.
טל: דווקא בחיפוש משמעות ותהליכי מודעות רואים שנשים יותר מתקדמות מגברים. מוצאים אותן יותר בכל מיני קורסים של מודעות והתפתחות.
אישה יותר ויותר, בזמן האחרון, מתחילה להיות מעורבת בכל מיני דברים, עוברת יותר לימודים, מתעניינת ביותר דברים. הגברים מתחילים יותר להסתפק במועט, לעומת אישה. היא תופסת קורסים, הולכת לספורט, הולכת לכל מיני מכונים וממש יותר אקטיבית.
אורן: דיברת קודם לגבי שחיתות, למנהיגים מושחתים היום, לצערנו, יש כבר מסלול להצלחה שמסתיים בישיבה בבית סוהר. לא חקרתי את זה, אבל יש לי תחושת בטן. בטוח שאם אנחנו נבדוק גברים שהגיעו לעמדות שליטה גבוהות, מול נשים שהגיעו לעמדות שליטה מקבילות. אחוז השחיתות אצל הגברים ואחוז השחיתות אצל נשים, אני בטוח שהפער יהיה עצום. כמעט אני לא זוכר על דמויות נשיות שהגיעו לעמדות מפתח ומצאנו אותן בסוף המסלול בכלא על שחיתות. למה זה כך? למה הגברים בעמדות כוח חלקם הופכים להיות מושחתים ונשים הרבה פחות?
כי לאישה מלכתחילה, מצד הטבע, אין כל כך הרגשה לכוח הכסף כמו לגבר. אני מדבר על נשים ממש, לא המודרניות ששם אי אפשר להבחין בין גבר לבין אישה. אלא אצל נשים הערכים הם יותר לכיוון משפחה, בית, חום, נוחיות, שיהיו כולם מסודרים. זה לא משהו מעורפל כמו כסף, עוד מיליארדים, עוד מיליארדים. יאכטות, וילות, איזו אונייה, לקנות איזה אי, עוד משהו.
לא, אצלן הדברים, העיקר שיהיו יותר בסיסים, נוחים, טובים למשפחה, לילדים, לסדר הנכון. הן לא מתנתקות מהקרקע. הן יושבות וחיות על פני האדמה. אישה זה כמו הטבע, האדמה, שגם מולידה מתוכה את כל התבואה והפירות.
היא לא מנותקת מהמציאות כמו הגבר. עוד מיליארדים, בשביל מה? זה לא חשוב, בשבילו זה משחק. אישה לא משחקת. נשים לא משחקות כמו גברים. אין להן כדורגל, זה הכל סתם, מתוך בלבול הן משתתפות בזה, אבל באמת אין להן שום עניין בזה.
אורן: אז איך זה קשור לשחיתות וגניבה?
שחיתות וגניבות זה גם משחק. זה לשם משחק. תחרות, עוד לעשות, אולי כך, אולי כך. בלי זה הוא לא מרגיש טעם בחיים. רק לרמות ולנסות כך וכך. במקום ללכת בדרך הישר, הלכתי בדרך הפוכה. סידרתי מישהו, עשיתי משהו, זה מין משחק. במשחק אנחנו מסדרים מישהו ומתגברים על מישהו. ולנשים אין נטייה כזאת. היא רוצה לבנות משהו בסיסי, בטוח, לתמיד, שיהיה מתפקד נכון לטובת כולם.
אורן: התחלנו את הדיון מזה שכשאישה הפכה להיות אימא, מתגברת אצלה באופן טבעי הרגישות לכל מה שנמצא מחוצה לה, כי יש כבר עוד מישהו.
כן.
אורן: איך אישה יכולה להביא למקסימום את היכולת שלה להרגיש את מה שנמצא מחוצה לה כמו שהיא מרגישה.
רק יחד עם הגבר.
אורן: מה זאת אומרת?
דיברנו כל הזמן על אישה, אישה, אישה כאילו שהיא מסוגלת לבד. אבל כאן היא צריכה את הגבר. בשילוב נכון עם הכוח הגברי.
אורן: תסביר בבקשה.
אשה צריכה גם לדעת איך לעבוד עם גברים. שגבר רץ קדימה, היא מגבילה אותו, משתמשת בכוח שלו, כמו שהיא כובשת את הגבר ומולידה, בגלל זה ממנה יוצאים הצאצאים. להתקדם, להתפשט לרוחב, לאורך, בלי גבר היא לא יכולה. לכן ברא שניים.
טל: יש על זה בדיוק ציטוט יפה.
הרב קוק כותב ש"כל קלקולי החיים, או לפחות רובם, באים בגלל שהאיש רוצה להיות אישה והאישה רוצה להיות איש.. האיש רוצה לגדול מאליו כצמח בשדה, והאישה חפצה ללמוד ולכבוש. יבואו ימים ויכיר העולם את העיוות, ויחזור כל מין לטבעו, ואז יהיה לנו מין אנושי שיכלול את הטבע הנפשי הבריא והישר של האישה - ואת הרוח הפועלת והיוצרת של הגבר".
בדיוק, השילוב הנכון.
טל: כן, שילוב.
הזיווג הנכון. אנחנו צריכים ללמוד איך להגיע לזה. אבל העולם המקושר בטח יקום ואז לא תהיה לנו שאלה איפה מקום האישה, איפה מקום הגבר. כל אחד ידע את מקומו.
אורן: תודה רבה לך הרב לייטמן. תודה טל. תודה גם לכם שהייתם איתנו, מתקדמים לעולם טוב יותר. חיים חדשים, כל טוב, להתראות.