חיים חדשים - תוכנית 919 - חכמת האמת

+תקציר השיחה
חכמת האמת | ||
חכמת הקבלה נקראת חכמת האמת משום שהיא מביאה את האדם לגילוי הבורא, שהוא נקרא אמת. נושאים מרכזיים בתכנית:
|
||
+תמליל השיחה
אורן: היום אנחנו רוצים לדבר עם הרב לייטמן על החיים שלנו, שאם בוחנים אותם לעומק, רואים שהם נעים בין שקר לבין אמת. אנחנו מרגישים שאנשים סביבנו לא תמיד אומרים לנו את כל מה שהיינו באמת רוצים לשמוע. לפעמים גם אנחנו מתייחסים כך ביחס לאחרים. נרצה להבין מה בין שקר לבין אמת. נרצה להבין את החכמה הזאת שהרב לייטמן עוסק בה, ומלמד אותה, "חכמת הקבלה" שמכונה גם "חכמת האמת".
ניצה: אני אפתח פה בסיפור אישי. לפני כשתיים עשרה שנה התחלתי להרגיש צורך מאוד עמוק לחפש את דרך האמת. אותה הדרך שכתבו עליה המון ספרים לאורך השנים, לאורך כל ההיסטוריה, ובשנים האחרונות מאוד מדובר העניין הזה של חיפוש אחר האמת בכל מיני דרכים, אנשים נוסעים לכל מיני מקומות בעולם, ומתנסים בכל מיני שיטות, ובכל מיני חוויות.
זכור לי שאני בעצמי קראתי הרבה חומרים, כי עניינו אותי תרבויות מסוימות שדיברו על אמת ונעלמו, כמו תרבות ה"מאיה". אחר כך העניין של בודהיזם, איך היא רואה את האמת. עברתי מסלול מאוד ארוך משך כמה שנים, ובסופו של דבר אני זוכרת שכשהגעתי לחכמת הקבלה ואמרו לי שחכמת הקבלה היא חכמת האמת, פתאום הרגשתי שהגעתי הביתה לאיזה סוג של אמת שלא ידעתי להסביר אותה, כי בראש אין לי הסבר, אבל הלב מרגיש שיש פה איזו אמת שמונחת ממש מתחת לאף. זאת אומרת, לא צריך ללכת לחפש כל כך רחוק, זה כאן.
היום הייתי רוצה להבין ממך, מה זאת אותה האמת שמרגישים אותה ולא יודעים להסביר אותה, שיש בחכמת הקבלה? ולמה חכמת הקבלה מכונה "חכמת האמת"?
זה תלוי למי. ישנם אנשים שיכולים להרגיש אפילו שאין להם שום היכר עם חכמת הקבלה, שום היכרות, אבל הם מרגישים מתוך חוש פנימי שנקרא "חוש שישי", "נקודה שבלב" מה שנקרא, שכן בחכמה הזאת יש משהו, יש אמת. וישנם אנשים שהם לא מרגישים את זה, ועוברים דרכה. דווקא באים, ואפילו לומדים לפעמים כמה שנים, ואחר כך רואים שזה לא בשבילי, אני לא רואה בזה שום אמת, דווקא היא השקר, והולכים ומחפשים משהו, ונכנסים לכאלה שיטות שקשה להגיד עליהם שהן משהו, אבל הם מוצאים את עצמם שם. כל אחד לפי ההתפתחות שלו הפנימית.
חכמת הקבלה מסבירה לנו שזה חיסרון שבתוך האדם שמחפש את משמעות החיים, והחיסרון הזה יש בו כל מיני דרגות, רמות, ובגודל שונה זה מזה, ובהתאם לכך הוא עושה את האנשים, בונה, פונה, מפנה את האנשים לכל מיני שיטות אחרות. לכן הם ממציאים כל מיני שיטות, וככה הם מתעסקים בזה. לכן אמת יש לכל אחד אמת משלו.
חכמת הקבלה נקראת "חכמת האמת", מפני שהיא מגלה את הבורא. הוא, נקרא "אמת". למה הוא נקרא אמת הכוח העליון? מפני שהוא מחזיק את כל הבריאה, וכל מה שהוא קבע בבריאה, שהוא בעצמו זה הבריאה נקרא "אמת", מפני שזה קיים ולפי זה אנחנו קיימים, ולפי זה אנחנו בנויים וברואים. זאת אומרת, אם היינו יכולים להגיד, אם היה בורא אותנו בורא אחר בצורה אחרת, מה אז הייתה האמת? הייתה אמת לפי אותו בורא שהיה בורא אותו לפי מה שהיה מציג. זאת אומרת, כי אין לנו שכל אחר להבין מה זה אמת ומה זה שקר, אלא הכול לפי איך שאנחנו בנויים.
ניצה: זה קצת מורכב.
זה קצת מורכב, נעזוב את זה. זה מחוץ למסגרת שלנו.
אורן: אנחנו מדברים על האמת, והמון אנשים שאני מכיר מרגישים, שכל אחד והדרך שלו, והאמת שלו, והתהליך שהוא עובר בחיים, ומאוד לא נעים לשמוע על "הַ"אמת. כי האמת, זה אומר שיש רק אמת אחת. אם אני מחזיק בה, אז אתה לא באמת האמִתית. ואת לא בְּהַאמת האמִתית. האמת שלי היא האמת. כשחכמת הקבלה "טוענת לכתר" ואומרת, אני חכמת האמת, היא מְיַתרת כל דבר אחר, או אפילו קצת מזלזלת, וזה לא כל כך נעים. איך אתה מתייחס לזה?
אני מתייחס לזה רגוע מאוד. מה אכפת לי אם זה נעים או לא נעים, אני רוצה אמת. כשהייתי מדען מתחיל, גם אז הייתי רוצה את האמת. טוב, רע, עד כמה שזה קרוב אליי, רחוק ממני, אבל לאמת יש ערך אבסולוטי, הוא אמת, הוא קיים, ואתה לא יכול לסתור את זה. אתה יכול להגיד, לא נעים לי, אני לא רוצה שזה יהיה ככה. כמו ילדים קטנים שסוגרים את העיניים, לא, אין, לא רוצה, אבל זה לא עוזר.
אורן: יופי, אהבתי את הדימוי. אתה אומר, יש אמת אחת אבסולוטית. נניח שהיא נמצאת פה האמת האבסולוטית. עכשיו אנחנו שלושה, כל אחד מסתכל עליה, או מפנטז אותה או מדמיין אותה.
כל אחד מפנטז בצורה אחרת.
אורן: בדיוק, ואז הפנטזיה שלי לגבי האמת האבסולוטית שהיא נסתרת, היא מסוימת. ולה יש פנטזיה משלה, ולך יש פנטזיה משלך.
כן, ודאי.
אורן: ואנחנו באים ומתווכחים בינינו, של מי היא האמת המפונטזת. האמת האבסולוטית היא בכלל לא בידי אף אחד מאתנו, היא אחת, כמו שאתה אומר.
בדיוק. זה בדיוק מאמר ב"שמעתי", "עניין ההשגה הרוחנית".
אורן: אז מה תשובתך?
כל אחד משיג לפי הכלים שלו, לפי היכולת שלו, כך זה מוסבר בחכמת הקבלה ממש בתחילתה, ולכן אין לנו על מה להתווכח. כל אחד לפי מידת ההתפתחות שלו הוא מקבל את האמת, מגלה את האמת, רואה אותה באיזו צורה, באיזו הרגשה ממוח ובלב, ומגלה בצורה אחרת. כל אחד גם מגלה את הבורא, אך מגלה בצורה אחרת לגמרי. כמה פירושים יש לנו על התורה?
ניצה: כל אחד באמת מגלה בצורה אחרת?
כן, בוודאי. ואיך אנחנו יכולים להגיד כך או כך? כשאת מגלה ואני מגלה?
ניצה: איך אפשר?
כל אחד לפי הכלים שלו.
ניצה: לפי היכולות הפנימיות.
כן.
ניצה: זאת הסיבה שבגללה זה נראה שיש נגיד איזו אמת במרכז?
הדעות לא שונות. ההתרשמות יכולה להיות שונה, אבל הבנה היא שאנחנו מדברים על עניין אחד. אבל כל אחד ואחד מקבל את זה לפי הכלים שלו. אנחנו נכנסים אתך למסעדה, יושבים, אוכלים, איזה ערב יפה בינינו, יין, סלט, בשר, כל מיני דברים ותבלינים וכולי. האם אנחנו מרגישים אותו דבר?
ניצה: לא.
בכל מנה מרגישים ממש משהו אחר. האם אנחנו יכולים לדבר על זה? אפילו שמדברים בצורה המדויקת ביותר, אנחנו לא יכולים להשוות את הטעמים.
ניצה: נכון.
תמיד אנחנו כך, אז מה?
ניצה: נכון, זו דוגמה מאוד יפה. יש נניח במרכז השולחן איזה מזון מסוים, כל אחד מאיתנו חווה אותו בצורה אחרת.
כן, ואז אולי כדאי קצת חמוץ, והשני אומר לא, חמוץ לא, אולי טיפה מלוח, אולי עוד משהו. זאת אומרת, יש לנו איזו מן הסכמה כללית, אבל לעומק ההתפעלות הפרטית אנחנו לא יכולים להשוות את הכלים שלנו.
ניצה: אבל עדיין כולנו מדברים על אותו מזון, זה העניין.
כן, ואז חכמת הקבלה נותנת לנו פתרון. היא אומרת שבסופו של דבר, אם אתם תתחברו על ידי אהבה עד כדי כך שכל אחד יתכלל בשני, אתם תתחילו להרגיש טעמים משותפים.
ניצה: מה זאת אומרת? יש את המזון באמצע השולחן, ונניח שאורן מספר לי איזה טעמים הוא מרגיש כשהוא אוכל את המזון. נניח שאתה מספר לי אתו הדבר, אז בזה שאני מזדהה עם הטעמים שהוא מתאר לי, ואני מנסה להרגיש אותם דרכו.
מתוך האהבה את מתחילה להזדהות עם הטעמים שלו, וגם להרגיש אותם. אבל, בכל זאת, כל אחד ואחד מראה באצבעו "הנה א-לוהינו זה".
ניצה: שזה אומר?
שלכל אחד יש א-לוהים משלו.
אורן: יפה. זו בדיוק השאלה שלי.
אבל ישנה עוד מדרגה שכתוב "שמע ישראל ה' א-לוהינו ה' אחד". זה בסוף ההתפתחות.
אורן: השאלה הראשונה בתכנית הייתה, מה זו האמת שיש בקבלה? אמרת חכמת הקבלה נקראת "חכמת האמת" מפני שהיא מגלה את הבורא.
כן, שהוא היסוד של כל הבריאה, ולכן כלפיו אנחנו מודדים הכול, והוא נקרא "אמת".
אורן: יופי. יש חלק מסוים מבני האדם שלא מאמינים בבורא עולם.
לא צריכים להאמין.
אורן: אז מה?
צריכים לחקור ולגלות.
אורן: לגלות את מה?
את הבורא.
אורן: מה זה הבורא, לפי הקבלה?
היסוד שלנו, בוא וראה. בורא.
אורן: לא הבנתי את התשובה.
"בורא" זה נקרא בוא וראה. שאנחנו יכולים כך לשנות את עצמנו, שאנחנו מגיעים למצב שאנחנו רואים אותו.
אורן: את הבורא.
כן.
אורן: זה לא בן אדם.
לא, רואים אותו מזה שאנחנו בונים בנו דמות שלו.
אורן: איך שאתה מגדיר את הבורא? מה זה הבורא בכלל? חלק מתווכחים כן מאמינים, יש בורא, אין בורא, בדת כזאת יגידו ככה, באמונה כזאת ככה. מה זה הבורא הזה שמדברים בקבלה?
הכוח הכללי של הטבע, כוח השפעה ואהבה.
אורן: הכוח הכללי של הטבע, כוח השפעה ואהבה. מה המילה "השפעה" אומרת?
נתינה.
אורן: כוח נתינה ואהבה. הכוח הזה מהו? איפה הוא?
בכל מקום.
אורן: נניח עכשיו כשאנחנו פה יושבים, איפה הוא? אתה פה, הכוס שלי פה, איפה הבורא הזה?
רק הוא נמצא בבריאה, אנחנו לא נמצאים בבריאה, אנחנו נמצאים באיזו בועה דמיונית שאנחנו בונים אותה ברגש האגואיסטי שלנו.
אורן: זה מעניין מאוד. תסביר בבקשה.
אנחנו נמצאים במציאות שהיא רק בורא. במציאות הזאת ישנה בועה ששם פועל הרצון האגואיסטי שלי ההפוך מהשפעה ואהבה, שנמצא בקבלה ושנאה. ואני חי בתוכה, בתוך הבועה הזאת, בתוך הרצון הזה, בתוך המחשבה הזאת. זה הכול. זה העולם שלי. במציאות שלי אני מתאר לעצמי דומם, צומח, חי, מדבר. כל מה שאני מרגיש מתואר בתוך הרצון שלי האגואיסטי.
אורן: אז כל אחד בתוך בועה משלו, או שיש לנו בועה אחת כללית משותפת? מה זו הבועה הזאת הפיקטיבית?
יש לנו משהו משותף, אבל בעצם זה קשה. נגיד שאנחנו כן נמצאים בבועה המשותפת, כי יותר קל לי כך. כי אם אנחנו הולכים לפי תפיסת המציאות, זה עמוק מידי.
ניצה: הייתי רוצה ממש בתמציתיות להבין באמת, אז מהי האמת בחכמת האמת? מהי האמת שיש שם בחכמת הקבלה?
אמת, זה שאנחנו מגלים את מציאות אמִתית שקיימת, ולא שקרית שאנחנו ממש משקרים לעצמנו, כי אנחנו לא רואים את העולם, אנחנו רואים את עצמנו. כאילו העיניים שלנו רואות את מה שאנחנו בפנים, את התכונות שלנו הפנימיות.
ניצה: אז האמת שחכמת הקבלה מדברת עליה, היא גילוי המציאות הכללית?
כן. אבל זו אמת קבועה, קיימת, נצחית, שלא תלויה בי. זה מה שאני מגלה.
ניצה: שהיא לא תלויה בעצם באף אחד, לא בזמן ולא במקום.
בממדים אחרים לגמרי.
ניצה: וזה מה שהופך אותה לאמת אבסולוטית, מכיוון שהיא בעצם לא תלויה.
מה שקיים מחוצה לאדם.
אורן: זאת האמת. עכשיו אני רוצה לדבר על המילה השנייה בביטוי "חכמת האמת", ומהי החכמה?
החכמה היא, איך אנחנו משיגים את האמת הזאת. איך אנחנו חוקרים אותה. איך אנחנו בעצמנו צריכים להשתנות, כדי להכיר אותה.
אורן: צריך להיות חכם בשביל זה?
לא צריך להיות חכם, צריך לרצות.
אורן: לרצות מה?
לגלות את זה.
ניצה: הרצון לגלות את האמת, הוא בעצם עוזר לי לגלות את האמת? מספיק שיש לי רצון כזה לגלות?
לא, צריכים עוד הרבה כוח ללמוד, ולהשקיע ולהרוס את עצמו, להרוס את האגו שלו.
ניצה: מה החכמה הזאת נותנת לאדם שלומד אותה? איך היא עוזרת לי כלומדת לגלות את האמת?
זו שיטת גילוי האמת, שיטת תיקון האדם. ככל שהאדם יהיה מותאם לאמת לפי תכונותיו הפנימיות, בהתאם לזה הוא יגלה את האמת.
ניצה: אם קודם אמרנו שהאמת היא בעצם להבין איך המציאות פועלת, מה היא החוקיות שפועלת במציאות, אז מה אני מתקנת כדי להצליח לראות את המציאות הכללית? מה מקולקל בי שבגללו אני בעצם לא תופסת?
כל התכונות שלך.
ניצה: התכונות שלי?
כן. הן מקולקלות ואת צריכה לתקן אותן בהתאם לאמת. את כולך שקר, ואת צריכה לתקן את עצמך שתהיי מותאמת לאמת.
אורן: מה השקר שבי?
רצון רק לדאוג לעצמך.
אורן: מה רע ברצון לדאוג לעצמי? כל פרט בטבע דואג לעצמו.
הוא לא רע, הוא פשוט הפוך מהכוח הכללי שבטבע, לכן הוא נקרא "רע".
אורן: תגדיר את ההפכיות הזאת, במה אני הפוך?
אתה הפוך מהבורא, מהכוח הכללי שבטבע שכולו השפעה ואהבה. הוא לא דואג לעצמו בכלום, אין לו שום מחשבה על עצמו. עד כמה שאדם יכול לצאת מעצמו ולא לחשוב על עצמו אלא על אחרים, וזה פשוט נמצא לידו והוא יכול לראות אם זה כך או לא, אז דרך אהבת הזולת הוא מגיע לאהבת הבורא. הבורא הוא סך הכול הכלל של כול הנבראים. ואז האדם יוצא מהאגו שלו, מפחדים, מחרדות, מהעולם הזה, ומתחיל להרגיש את המציאות העליונה שהיא פועלת לפי חוקי השפעה ואהבה.
אורן: מי קבע שחכמת הקבלה היא חכמת האמת?
מקובלים. מאדם הראשון והלאה אלו המקובלים שגילו את חכמת האמת וסיפרו לנו על זה באלפי אלפי ספרים. זה קיים כבר 6000 שנה כמעט.
אורן: מה הביטוי "מקובלים" אומר? שאלתי מי קבע ואתה אומר לי שהמקובלים קבעו. אז אני שואל מה פירוש הביטוי "מקובלים"?
מקובל הוא מי שמקבל את העולם העליון ואת הבורא לפי תכונותיו המתוקנות.
אורן: אדם שתיקן את התכונות שלו בהתאם לתכונות של הבורא הוא נקרא "מקובל"?
כן.
אורן: מה מהות השדרוג בדיוק? איזה שדרוג הוא עבר?
הוא מגלה את הבורא לפי הדרגה שלו.
אורן: בתכונות שלו, איזה שינוי קרה בדיוק?
במקום לחשוב על עצמו הוא חושב על מה שמחוצה לו.
אורן: ובזה הוא דומה לכוח הכללי שרק הוא קיים, הוא האמת, שאתם קוראים לו בקבלה "בורא". ובגלל שאדם הפך להיות דומה לו ומתחיל גם לחשוב טוב על מה שמחוצה לו במקום לספוג פנימה לתוכו, בזה הוא מתחיל לגלות את הבורא.
כן.
אורן: נניח שהיה מישהו שעבר כזה תהליך, הוא עכשיו נקרא מקובל?
כן.
אורן: זה לא שהוא למד משהו ונהיה מאוד חכם, או מאוד מפותח, או שיש לו איזה כישרונות מיוחדים, אלא הוא פשוט השתנה כבן אדם.
כן.
אורן: היחס שלו לאנשים האחרים השתנה?
נכון.
אורן: לשנות את היחס לאחרים אני מבין, אמרת שכול התורה כולה היא "ואהבת לרעך כמוך". אם אני מתחיל לאהוב מישהו שהוא לא אני, אני נקרא מקובל?
כן.
אורן: איזו חכמה זה נותן לי? מה זאת החכמה הזאת?
כאן בדיוק העניין. בזה שאני קונה תכונת ההשפעה, הנתינה, האהבה, אני יוצא ממני, מעצמי, מתכונותיי, מרצונותיי, ממחשבותיי, ואני יכול להרגיש את המציאות שנמצאת מחוצה לי כמו שהיא. אני לא מרגיש את עצמי כמו שאני מרגיש באגו שלי, ברצון לקבל לעצמי, אלא אם רכשתי את תכונת ההשפעה, תכונת האהבה, תכונת הנתינה, אני כאילו יוצא מגופי ואני מרגיש מה שנמצא מחוצה לי. ואז אני מגלה שמחוצה לי נמצא כוח עליון שנקרא "בורא".
אורן: זה מדהים את האדם?
זה משנה את האדם לגמרי, הוא מתחיל להיות בן לא‑לוהים, לכוח עליון. הוא מתחיל להרגיש את כול המציאות מקצה לקצה, למעלה מזמן ולמעלה ממקום, למעלה מכול היקום שלנו. הוא מרגיש את המציאות איך שהיא מתנהלת לעומק, מעבר לזמנים הגיאולוגים של היקום שלנו של מיליארדי שנה. הוא מרגיש את העולמות העליונים, והעיקר הוא שהוא נמצא בקשר עם הכוח האחד העליון שמנהל את כול המציאות. בגלל שהוא מקבל את המציאות העליונה ואת הכוח העליון בתוך התכונות שלו של אהבה, השפעה שרכש מחוצה לו, לכן הוא נקרא "מקובל".
אורן: במה משתנה היומיום שלו?
אם הוא חי בגופו או לא חי.
אורן: דיברת עכשיו על בן אדם שהוא מת?
גם אם מת גם אם חי זה לא חשוב לו.
אורן: בן אדם חי שעבר את התהליך הזה של "ואהבת לרעך כמוך", והתחיל להרגיש את כול מה שתיארת עכשיו, ותיארת דברים אדירים, נניח שיש כזה בן אדם, מה משתנה ביומיום שלו?
כלום.
אורן: אז בשביל מה הוא עשה את כול התהליך הזה? מה הוא הרוויח מכול הסיפור הזה?
כדי בהשתתפות שלו בתמונה הכללית הזאת, ישפיע לה כמה שאפשר יותר כדי שכול בני האדם גם יגלו את הצורה הזאת, והעולם שלנו יתעלה לדרגה הזאת באופן קבוע.
אורן: הוא לקח לעצמו משימת חיים חדשה, זה שינוי מהותי. היומיום שלו השתנה מהיומיום שלי כי יש לו משימת חיים לעזור לכול שאר בני האדם סביבו לגלות את האמת.
כן.
אורן: אז זה שינוי מהותי בתפיסת החיים שלו.
כן.
אורן: אז כשאמרת לי ששום דבר לא השתנה בו, למה התכוונת?
כשאתה מסתכל עליו אתה לא רואה שיש בו משהו אחר, הוא מתעסק באיזו חכמה משלו.
אורן: זאת אומרת, זה איזשהו שינוי פנימי שאנשים סביבו יכול להיות שבכלל לא מודעים לתהליך הפנימי של גילוי האמת שאותו אדם עבר.
נכון.
אורן: זה מעניין מאוד.
למה? מה רצית שהם יגלו שהוא המיוחד?
ניצה: לא את זה.
באיזה כלים הם יכולים לגלות?
ניצה: אנחנו לא יכולים לדעת באמת מה מתחולל באדם.
לא. בדרך כלל ההפך, מתייחסים בזלזול לכאלו אנשים, למקובלים.
אורן: למה?
כי הם נראים קצת הזויים, או שהם רוצים לפרסם את החכמה שלהם שאף אחד לא צריך אותה. וכולם חושבים שזה שקר, "מה זה, בשביל מה זה?", אנשים אגואיסטים הם מנוגדים למה שמקובלים מחזיקים כאמת, השפעה, אהבה, נתינה. ולכן הם חושבים עליהם שהם שקרנים, שהם רוצים לנצל את האנושות וכן הלאה. "כול הפוסל במומו פוסל".
ניצה: זאת אומרת, המקובלים בעצם עוסקים בעניין שהם רוצים לגרום לכול בני האדם לגלות את האמת. עכשיו מה קורה לאדם שאולי עוד לא מוכן לגלות את האמת? אם הוא עוד לא מוכן לזה אז הוא מגלה איזו התנגדות. למה באמת?
ודאי. הוא מרגיש את זה בצורה מאוד חזקה.
ניצה: למה? זה מאיים עליו הדבר הזה?
כן. זה אומר קודם כול על האדם שהוא לא שלם, שהוא לא צודק.
ניצה: שהוא חי בשקר.
כן, שהוא חי בשקר. ואז הוא מתנגד לזה בכול התוקף.
ניצה: וזה קורה באופן טבעי לאדם, אפילו לא תמיד הוא מבין למה הוא מתנגד?
זה טבעי לגמרי. כול אדם שהוא לא מקובל מתנגד למקובל.
ניצה: זה באמת מעניין. האמת היא שאפילו ברמה הכי פשטנית, אנחנו רואים שהרבה פעמים מצד אחד אנחנו רוצים לגלות את האמת, ובו זמנית כביכול מפחדים ממנה.
אורן: אומרים שהאמת כואבת.
יש אפילו רצון לפגום. אצל התלמידים שלי שהם עוברים כול מיני מצבים, יש רצון לפגום בי כמורה, ויש בנברא רצון בכלל, לפגום בבורא.
ניצה: למה? כי הוא מפחד לאבד את עצמו?
כי יש לו תכונות שהן עדיין לא מתוקנות, ומתוך התכונות האלה שהן מתעוררות הוא ממש רוצה לפגום.
אורן: האמת מכאיבה?
היא לא נעימה, היא מחייבת.
אורן: במה?
או שאתה משיג אותה או שאתה בהמה.
ניצה: היא מחייבת אותי להשתנות? בזה אולי היא לא נעימה.
מחייבת או לא זה תלוי בך, אבל זה שהיא משפילה, זה בטוח.
ניצה: כי אני לא מושלמת כמו שחשבתי קודם?
לפחות, בלשון המעטה.
אורן: יש לי שאלה על התהליך. אם שיא ההתפתחות של האדם זה שהוא מגלה את האמת, וזה תהליך של שינוי פנימי שאף אחד אולי סביבו בכלל לא מודע לו, והוא תלוי בשינוי היחס של האדם לכול מה שנמצא מחוצה לו לכיוון של אהבה, אם זאת התכלית, למה מלכתחילה לא שמו אותנו באמת? למה זרקו אותנו לסיבוב כזה של שקר וכולי?
אתה לא יכול לגלות רק תופעה אחת, אלא אחת מתוך השנייה. אין דבר מתגלה אלא מהיפוכו. ולכן חייבים להיות שקר ואמת בבת אחת בידיים שלנו, ושאנחנו נגלה את היחסים בינינו, כך מתוך השקר שמתגלה בצורה הדרגתית, נבנה את האמת בצורה הדרגתית.
אורן: כול בן אדם יכול לבוא מחר בבוקר להגיד "אני מקובל". יבוא מישהו אחר יגיד, "לא אני מקובל, אני גיליתי את האמת". יבוא שלישי יגיד "שניכם טועים, אני המקובל, אני גיליתי את האמת". עכשיו אני לא יודע, לא מבין, יבואו מולי שלושה מה אני עושה איתם?
כלום.
אורן: מה זאת אומרת כלום?
שיהיו.
אורן: מה האמת?
אין אמת.
אורן: אז איך אני מבחין?
אתה לא צריך להבחין.
אורן: אז מה?
באיזה כלים אתה יכול להבחין?
אורן: לא יודע שואל אותך, רציתי איזה טיפ.
אין לך תכונות, אין לך מכשיר שאתה יכול לבדוק מי צודק ומי לא, ובאיזה רמה נמצא.
ניצה: אבל יש לפעמים תחושת בטן. אתה מרגיש כאילו מהבטן שזה אמת וזה פחות.
אז אנחנו גם שוקלים את זה לפי השקר שלנו, לפי השכל הגשמי שלנו. עד שאדם נכנס לעיבור, ואז הוא מתחיל להרגיש שהמורה שלו הוא המקובל.
אורן: נכנס לאן?
לעיבור. זאת אומרת, לתחילת הרגשת הא‑לוהות.
אורן: אז זה כבר איזה מצב מתקדם?
כן.
אורן: שכבר יש לו מורה, והוא מתחיל לגלות שהמורה שלו נמצא באמת. אני שואל אותך עוד על לפני כן. נאמר שאני רוצה להתחיל ללמוד את חכמת האמת, ולפניי שלושה אנשים שאומרים לי "אני אוחז באמת ואני אשמח גם ללמד אותך". איך אני אדע?
לפי נטיית הלב
אורן: אז איך אני מרגיש את נטיית הלב שלי? תן לי איזה טיפ שאני אהיה מדויק עם עצמי.
אין.
אורן: לא, איך להבחין בה? מה זה נטיית הלב, מה אני מחפש?
מזל.
אורן: מזל זה משהו שנשמע לא טוב.
תפוס את המלאך.
אורן: מה זה מלאך?
כוח עליון, ח"ן. אתה צריך לגלות ח"ן דקדושה.
אורן: אני לא מבין אף מילה. אני שואל אותך טיפ איך לבחור מורה לקבלה?
על זה נדבר בתכנית הבאה.