חיים חדשים - תוכנית 943 - ההיסטוריה באור הקבלה

+תקציר השיחה
ההיסטוריה באור הקבלה | ||
ההתפתחות ההיסטורית מתרחשת לפי חמשה שלבים שחוזרים על עצמם ברמות שונות. נושאים מרכזיים בתכנית:
|
||
+תמליל השיחה
אורן: היום אנחנו רוצים לדבר עם הרב לייטמן על היסטוריה, היסטוריה קולקטיבית. לא במובן המשעמם של ההיסטוריה אלא איך להתייחס נכון לכל מה שעברנו כמין אנושי, כעמים שונים, ואיך זה משפיע על החיים שלנו כאן ועכשיו בדרכנו אל חיים חדשים.
יעל: כולנו לומדים היסטוריה בבית ספר. היום לכבוד התכנית פתחתי ווינט על הבוקר, ואני רואה שליד הבית שלי באזור השרון גילו אתר ארכיאולוגי פרה היסטורי מלפני חצי מיליון שנה. ארכיאולוגים מייחסים לו חשיבות מאוד מאוד רבה, יש התרגשות רבה סביב הסיפור הזה. וזה העלה לי הרבה מאוד שאלות.
חצי מיליון שנה?
יעל: כן חצי מיליון שנה זה מה שאומרים, בתקופה שבה עוד הכלים היו מאבן. יש שם כמה שכבות של התיישבות, לכן הם לומדים מזה לא רק על התקופה מלפני חצי מיליון שנה אלא הרבה מאוד קדימה.
וחשבתי לעצמי האם זה חשוב בכלל לגלות את הדבר הזה, מה החשיבות של דבר כזה, ומה החשיבות בכלל של ההיסטוריה של העולם, וההיסטוריה שלנו כעם או כל אחד עם הסיפור ההיסטורי של העם שלו בפרט.
ואני רוצה לפתוח בשאלה, מה חשיבות ההיסטוריה עבור האדם, ההיסטוריה של העולם, של העם שלו? לעמי אירופה אולי זה לא רק העם שלהם אלא זו כל ההיסטוריה של כל העמים באזור. מה חשיבות ההיסטוריה עבור האדם והאנושות?
האדם שיודע את ההיסטוריה שלו הוא מרגיש שיש לו שורשים, שיש לו זיקה, שיש לו כוח ומקום בעולם. שהוא לא נופל פתאום מהשמיים, או יוצא עכשיו מהביצה, אלא היו הרבה דורות לפניו שסידרו לו את החיים, שעיצבו לו את החיים, שמהם הוא מקבל שפה, תרבות, חינוך, האנשים הקרובים, הרחוקים, אפילו האויבים וכן הלאה. הוא מרגיש שהעולם נמסר לו מהדור הקודם איך שנמסר, אבל הוא נמצא בתוך העולם הזה בגלל שהוא מבין ומרגיש את התהליך הבלתי פוסק בקודם ונמשך. ולכן זו לא ההיסטוריה שלו, אלה בעצם החיים שלו.
אם אנחנו יכולים להגיד על אדם שהוא חי מיליון שנה, או כמה מיליוני שנה, בסדר, החיים שלו הם כך. אז הוא מדור לדור חי ומת, חי ומת כביכול, אבל בעצם בסך הכול איזה חלק חיצון ממנו מת, אבל החלק הפנימי שלו כל הזמן מתחדש, וכל הזמן ממשיך לחיות ולהתפתח. לכן זה שאנחנו רואים הרבה גופים שהם חיים ומתים, אנחנו צריכים לראות זאת אולי בצורה אחרת. שיש כאן באמת מגוון גופים שמתחדשים, כמו שהולכים לישון וקמים, וההיסטוריה כבר הופכת להיות לא היסטוריה אלא כמין חיים כאלו. למה שנקרא היסטוריה למה שלפנינו ומהלידה והלאה, והיסטוריה שאחרינו מיום המיתה והלאה? אלא לראות למעלה מזה.
יעל: מה לראות למעלה מזה? קצת התבלבלתי במה שאמרת עד עכשיו.
אני לא רוצה להסתכל על האדם, אני רוצה להסתכל על האומה, או אולי על כל האומות איך שהן צריכות לראות את ההיסטוריה. שזה לא מת ולא נגמר ולא נולד, אלא זה תהליך מאוד ארוך שאי שם מתישהו התחיל לפני מיליוני שנה ומי יודע מתי יגמר.
יעל: למה זה חשוב לי היום להכיר את כל מה שהיה כל כך הרבה שנים בעברי?
זה נותן לאדם הרגשת השורשים, הרגשת היסוד, שהוא לא לבד ולא מנותק מהמציאות, אלא ההיפך, הוא נמצא בתוך המציאות ומתפתח עם המציאות. זאת אומרת, מי הוא? הוא אותו אדם שפעם היה בתקופת האבן, ואחר כך בתקופת הנחושת, והברזל וכן הלאה, עד שהגיע היום לתקופת הפלסטיק.
אורן: עידן הפלסטיק.
עוד יותר מזה.
יעל: אם כך זה נותן איזו פרספקטיבה מאוד רחבה, תופס אותך לא כמשהו נקודתי אלא כמשהו הרבה יותר רחב, גם את עצמך וגם את האנושות בכלל.
בטח. ואני רואה את הכול במבט אחד.
יעל: בכל זאת מה זה נותן לי היום?
בלי זה אנחנו לא יכולים, אנחנו לא יכולים לחיות בלי שורשים. יחד עם זה לא להיות שקועים בעבר, אלא כל הזמן לחפש את העתיד היותר בטוח, הנכון, האמיתי, ביתר התקרבות לחוקי הטבע בהבנת הטבע.
יעל: איך זה משפיע על האדם שהוא יודע שהוא לא נקודתית בא מתחיל ונגמר, אלא שיש עוד היסטוריה מאחוריו ויש כנראה גם עוד עתיד לפניו? איך זה אמור להשפיע על האופן שבו הוא פועל במציאות?
זה אמור להשפיע בזה שהוא רוצה או לא רוצה הוא נבנה מכל הדורות הקודמים, הם נמצאים בו. בעל הסולם כותב על זה מאוד יפה במאמרים שלו, על כול הדורות שעברו, ואיך אנחנו מתבססים עליהם אפילו שלא מודעים לזה. וכך אנחנו צריכים להמשיך. לכן ידיעת העבר היא נכונה כדי ללמוד ממנה, אבל לא להיות שקוע בעבר.
יעל: אני מרגישה שאתה מדבר על זה שזה מעבר אפילו ללמוד בשכל. כי אתה אומר שאנחנו הרבה פעמים אפילו לא מודעים לזה.
לא רק בשכל, אני צריך לדעת את התקופות האלה. אנחנו מדברים על אופי של אומה, אופי של אדם, אופי של משפחה. אנחנו מדברים על הרבה מאוד נתונים שנמצאים בכל אחד מאיתנו, בכל קבוצה ובכל עם, ואנחנו צריכים ללמוד אותם כדי לדעת איך אנחנו באמת יכולים להביא את עצמנו לצורה המושלמת, שנהיה מרוצים מהחיים.
יעל: ידיעת העבר היא סוג של כוח בעיניך?
ידיעת העבר היא קודם כל הכרחית כדי לדעת איך אני משיג טוב בהווה ובעתיד.
יעל: יש הרבה גישות שמדברות על זה שבעצם חשוב להבין את ההיסטוריה מתוך זה שההיסטוריה חוזרת על עצמה. זאת אומרת, שאם אני אבין תהליכים חברתיים, פוליטיים, מדיניים, כלכליים שקרו בעבר, אני אדע לאפיין דפוסי התנהגות, ואז אני אדע להתמודד עם אותם חלקים בעתיד. ההיסטוריה חוזרת לדעתך?
כן. מפני שאנחנו צריכים ללמוד בהיסטוריה, שאנחנו מתפתחים לפי מה שנקרא בחכמת הקבלה ד' בחינות דאור ישר.
יעל: שזה אומר?
שזה אומר שיש חמש תקופות מיוחדות בהתפתחות החיים על פני האדמה. כמו שהייתה בהתחלה תקופת הדומם, אחר כך על פני כדור הארץ תקופת הצומח, החי ועכשיו מתחילה להיות תקופת המדבר. תקופת המדבר אפשר להגיד שהיא 6000 שנה, מתקופת האדם ועד היום דרך בבל העתיקה, דרך אברהם ומשה במצרים וכן הלאה. ואנחנו כבר בגלות אחרי כל החורבנות שעברו עלינו. עכשיו אנחנו מתעוררים מהגלות וחוזרים לארץ ישראל ולמדינת ישראל, ולמצב שאנחנו צריכים לתקן את כול השלבים הקודמים, בזה שאנחנו מביאים אותם למצב המושלם. בזה אנחנו חותמים את כל ההתפתחות שלנו בעולם הזה, החומרי. והעולם שלנו עולה חזרה לאותו מקור הרוחני מאיפה שהוא נוצר לפני נגיד 14.5 מיליארד שנה.
יעל: באחת התכניות הקודמות שלנו דיברת על היסטוריה רוחנית והיסטוריה גשמית. התייחסת לשתי נקודות שונות לחלוטין. האם אתה יכול להעמיק במה זו היסטוריה גשמית ומה זו היסטוריה רוחנית? מה ההבדל ביניהן?
בעיני אין הבדל. יש רק היסטוריה אחת וזו לא היסטוריה, זו פשוט צורת ההתפתחות שאנחנו עברנו. זה לא בדיוק מה שחושבים מדענים, או עוד יותר גרוע היסטוריונים ופוליטיקאים למיניהם, שהכול קשור, היסטוריה ופוליטיקה. אני לא יכול לכתוב אפילו על לפני מיליארד שנה, או על לפני מיליון שנה, אם זה לא מתאים לפוליטיקה שיש לנו במדינה. כי יכול להיות שזה יכנס לעימות ונגד דעת הפוליטיקאים, ואז בהתאם לזה יכולים לעשות לי בעיות עם המבט ההיסטורי שלי.
יעל: אז אתה אומר שגם ההיסטוריה היא לא בדיוק נקייה.
היסטוריה היא מאוד מאוד פוליטית, אי אפשר לזוז שם ולהביע משהו. כי אם אני אומר שמישהו נפל ומישהו קם, בגלל זה ובגלל ההוא, זה הכול שייך להיסטוריה וגם פתאום לפוליטיקה.
יעל: יש אינטרסים בתוך כל הסיפור הזה?
ודאי שכן, עד היום הזה. ולכן כל החלקים האלה הם מאוד מאוד רגישים לכל עם ועם, עם ההיסטוריה שלו עם כול מה שקורה.
יעל: האם ההיסטוריה חוזרת?
ההיסטוריה חוזרת, בגלל שבכל תקופה ותקופה אנחנו עוברים אותם השלבים רק ביותר גובה.
יעל: זאת אומרת, שזו התפתחות ספירלית כזאת, תקופה מתחילה בשלב מסוים, עוברת חמישה שלבים נגמרת תקופה. התקופה הבאה מתחילה עוד פעם ובאותו שלב נגמרת תקופה. מה השלבים שעוברת כל תקופה ברמה המאוד מאוד בסיסית?
הגברת האגו. בדרגת דומם בחמש דרגות פרטיות, בדרגת הצומח בחמש דרגות פרטיות, בדרגת החי בחמש דרגות פרטיות, ובדרגת המדבר בחמש דרגות פרטיות.
יעל: האגו של האנושות או האגו של הטבע כולו?
האגו של אותו הטבע שאני מדבר עליו, או דומם או צומח או חי או מדבר.
יעל: זאת אומרת, שכולם מתפתחים לאורך ההיסטוריה, ויש להם כל הזמן שלבים שונים של התפתחות?
שלבים דומים של התפתחות, אבל כל אחד במידה שלו, ברמה שלו. אנחנו לא יכולים להשוות את מה שקורה בדומם ובצומח, אבל בכל אחד מהם יש אותם שלבי התפתחות. רק בדומם זה נראה כך ובצומח זה אחרת.
אורן: מאז שיש בני אדם, ההיסטוריה חוזרת על עצמה בקרב המין האנושי?
היא חוזרת ברמה אחרת, ברמה יותר גבוהה.
אורן: יש מחזורים שכל פעם עולים ברמה יותר גבוהה?
כן.
אורן: אבל השלבים בכל מחזור הם זהים?
הם זהים.
אורן: רק הגובה האיכותי מתקדם יותר?
כן.
אורן: רק בקרב המין האנושי המחזור מורכב מחמשה שלבים?
כן.
אורן: מה הם השלבים?
כמו שישנם חמש דרגות במחזוריות, בכל מחזור יש גם חמש רמות.
אורן: הבנתי שמחזור מסוים בהיסטוריה כולל בתוכו חמישה שלבים, ואחר כך יש קפיצה לרמה יותר גבוהה, שגם בה המחזור הוא בן חמישה שלבים והוא יחזור על עצמו וכך הלאה והלאה.
חמש כפול חמש [שווה] עשרים וחמש.
אורן: אתה יכול להסביר מה הם חמשת השלבים בכל מחזור?
זה בסך הכול הגברת האגו ובהתאם לזה בכל אומה, סגנון התפתחות שהוא קצת שונה.
יעל: זה ווליומים שונים של האגו, בחמישה שלבים כביכול?
ודאי.
יעל: מנקודת המבט שלך כמקובל, איזה תהליכים משמעותיים, עברה האנושות על פני ההיסטוריה?
מנקודת המבט שלי כמקובל, זו הייתה הופעת האדם. ובבן אדם בעולם הזה, התגלתה היכולת לגלות את הכוח העליון שנקרא "הא-לוהות", הכוח העליון שבטבע, ואז להבין את כל השלבים, כל הסיבות, כל החוקים והתהליך, איך זה קורה דרך כל העולמות, כולל העולם שלו.
קראו לו אדם, לפני חמשת אלפים שבע מאות שבעים ותשע שנה.
יעל: הוא לא האדם הראשון עלי אדמות?
לא, היו לו אבא ואימא וקרובים.
אורן: אז מה היה מיוחד באיש הזה?
הייתה לו השגת הא-לוהות שבהורים שלו לא הייתה, ובכל הדורות הקודמים לו לא היה, והוא הראשון שממנו והלאה כבר התחילו להופיע בעולם שלנו אנשים, עם יכולת להשיג את הא-לוהות ועם השגת הא-לוהות.
יעל: מה זו היכולת להשיג את הא-לוהות, במה הוא היה שונה מההורים שלו?
הוא לא היה שונה בכלום חוץ מזה. ההורים שלו קראו לו "אדם" ולמה קראו לו אדם הם לא ידעו.
אורן: האם השגת הא-לוהות, היא שהבדילה אותו מכל קודמיו, לכן אתה מציין אותו כתחנה מרכזית, כי הוא בעצם עשה פריצת דרך, שאנשים שחיו לפניו לא גילו את מה שהוא גילה?
הוא ציין את הגבול בין גשמיות לרוחניות.
אורן: מה זה אומר?
שממנו והלאה התחיל להתפתח בתוך המין האנושי היצור הרוחני.
אורן: מה זאת אומרת "התחיל להתפתח במין האנושי היצור הרוחני"?
שהיה אדם, כמו שאנחנו רואים, שהוא היה לא יותר מהבהמה, כמו שכולנו כאן, ובתוך האדם הזה התחיל להתפתח בפנים איזה יצור חדש, רוחני.
אורן: איפה זה "בפנים"?
אתה לא יכול לדעת איפה, אין לו מקום.
אורן: אז כשאתה אומר "בפנים", למה אתה מתכוון?
בתוך המודעות שלו, בתוך ההרגשה שלו.
יעל: אתה מדבר על זה כעל שינוי מאוד דרמטי. מה זה מאפשר, לאן זה לוקח אותנו, למה דווקא הקו הזה הוא משמעותי מבחינתך?
מאז והלאה האנושות התחילה לנוע לקראת הכרת הא-לוהות.
אורן: מהי הא-לוהות?
כוח עליון של הטבע.
יעל: למה זה חשוב להכיר?
כי בזה אנחנו מתעלים לאותו כוח, לאותו שורש שלנו שממנו נוצרנו. דומם, צומח, חי, ומהאדם זה כבר נקרא "דרגת המדבר", תקופת המדבר, שאז התחלנו להתפתח.
יעל: כל האנשים, החל מאותו בן אדם הם עם פוטנציאל רוחני?
כן.
יעל: שעד לפני כן לא היה בכלל.
כן, וממנו והלאה כבר יש פוטנציאל. לא שהם מרגישים ולא שהם חיים כך, או חווים את זה, אבל יש פוטנציאל בכל אדם איכשהו להתפתחות רוחנית.
יעל: אתה מתאר כביכול, שהאנושות הלכה בכיוון מסוים עד לתקופה מסוימת ופתאום בתוך אותו בן אדם, במודעות שלו, התפתחה היכולת להשיג את הא-לוהות, וקרה משהו, פתאום יש אפשרויות נוספות. למה זה כל כך משמעותי, מה יש בנקודת הציון הזאת?
כי כמו כל התקופות, גם התקופה שבה אנחנו חיים גופניים, היא תקופה זמנית, קצרה, ואנחנו עוד מעט נצטרך להפסיק אותה, זה לא תלוי בנו.
יעל: להפסיק מה?
להפסיק לחיות בה.
יעל: כולנו?
כן, כולנו. ולעבור לדרגה הבאה.
יעל: אורן, אתה, אני, כולנו. כל הצופים שלנו.
כן, ודאי. והעולם שלנו כאילו מתאדה. בעל הסולם כותב על זה.
יעל: אז בעצם זאת האופציה לחיות בצורה אחרת?
חייבים לעבור לחיות בצורה אחרת, בצורה הרוחנית. עד אז כולנו כבר נהיה מוכנים לזה.
יעל: אתה אומר שיש כאן איזה תהליך התפתחותי, של פוטנציאל רוחני לגילוי, להשגת הא-לוהות, שכבר קורה במשך חמשת אלפים שנה. איפה זה שם כל אחד מאתנו, כל אחד מהצופים שלנו, מה זה אומר מבחינתנו כבני אדם כיום, לאן אנחנו אמורים לקחת את זה, מה לעשות עם זה?
בינתיים אין מה לעשות. בואו נרגע. זה עוד לא עומד על הפרק.
יעל: מה כן עומד על הפרק כרגע?
להכיר בזה קצת ולהתקדם, כי בזה אנחנו משפרים את החיים שלנו ומבינים לאן הטבע דוחף אותנו.
יעל: איזה אירועים בעלי משמעות היסטורית קורים היום בחיים שלנו, בעידן המודרני היום, בתקופתנו?
אנחנו נמצאים בעידן מאוד מיוחד, שהאנושות מתייאשת מכל ההתפתחות שלה עד כה ורוצה בעצם לקבוע התפתחות חדשה. אנחנו נמצאים עכשיו ממש כאבודים ואין לנו לאן להגיע ומה לעשות, ולא יהיה לעזר שום דבר שהאדם פיתח בעולם הזה. אנחנו רואים עד כמה אנחנו, בסך הכול ככל שפיתחנו דברים, אנחנו פיתחנו רק נשק איך להרוג, איך פשוט להרוס את הכול. זאת אומרת, כל הרגש, כל השכל של האדם וכל היעילות שלו, למעלה מכל מין החי, זה ממש כדי להרוס את כל הטבע.
אורן: אחרי עידן הפלסטיק, אהבתי את הביטוי שלך על הפלסטיק, "תקופת האבן", "תקופת הפלסטיק". איזה עידן מצפה לנו אחרי עידן הפלסטיק?
הרוחני.
אורן: מהו?
זה נקרא שאנחנו עולים לדרגת הקיום הרוחני. עכשיו אנחנו חווים את "תקופת האגו" שלנו.
יעל: מה היא?
הופעת האגו הזה נמשך כבר כמעט חמשה עשר מיליארד שנה.
יעל: חתיכת תקופה.
כן. ואנחנו עוד מעט מסיימים אותה.
אורן: ומה אחר כך?
אחר כך אנחנו עולים לדרגה הבאה.
אורן: מהי?
דרגה רוחנית, שבה קיימים לא בחומר אלא בכוח.
אורן: מה זה אומר?
שנחיה בכוחות ולא בחומר, כמו שאתה עכשיו מרגיש.
אורן: למה אתה מתכוון כשאתה אומר "חומר" ולמה אתה מתכוון כשאתה אומר "כוח"?
עכשיו אתה חי מפני שאתה מורכב מחומר ואתה מרגיש את עצמך דרך החומר הזה.
אורן: הגוף שלי?
כן.
אורן: החושים שלי?
גוף, חושים, אפילו שכל, רגש, תפיסת המציאות, הכול דרך החומר, ואז אתה תיכנס להכרת התכנה של המציאות ותתחיל לבדוק אותה שאתה לא קיים דרך חומר, אלא דרך כוח.
אורן: מה זה "כוח"?
"כוח", שאתה תחיה בתכנה.
יעל: דרך מה? לפני כן אמרת שהוא חי דרך הדברים הגשמיים, דרך מה הוא יחיה עכשיו, איך הוא ירגיש את המציאות, דרך מה?
דרך התכונות הרוחניות.
אורן: מהן "תכונות רוחניות"?
אני לא יכול להגיד לך.
אורן: למה?
זה ההפך מהטבע שלך. אתה תצטרך לעלות לדרגת הרגשה חדשה. אתה תתחיל להרגיש דברים לא ברצון לקבל שלך אלא ברצון להשפיע ולאהוב.
אורן: מה זה "רצון לקבל"?
"רצון לקבל" זה רצון לרכוש, רצון למלא את עצמו.
אורן: לזה אתה קורא "אגו"? כשאתה אומר "אגו", אתה מתכוון לרצון הזה? שהוא בעצם טבעי לגמרי.
בטח.
אורן: וכך אנחנו תופסים את העולם כבר מיליארדי שנים.
כן.
אורן: מה הלאה, בהיסטוריה הבאה, העתידה?
בהיסטוריה הבאה אתה תשנה את תפיסת המציאות שלך, שעכשיו היא מצטיירת בתוך הרצון לקבל שלך, בתוך האגו שלך, ולכן מה שמצטייר נקרא "העולם שלי". אתה תתחיל להרגיש את המציאות בצורת ההשפעה והאהבה, מה שנמצא מחוצה לך. ואתה בעצמך הופך להיות רק מי שמרגיש את המציאות, לא רוכש אותה, לא מושך אותה, לא כלום, אלא מרגיש אותה. משתדל למלא אותה, משתדל לאהוב אותה ולהקריב את עצמך לשם המציאות, כמו שעכשיו אתה מקריב את כל כולך לחיים שלך.
יעל: לחומר. זאת אומרת, אלה הם חיים בעולם שהוא לא חומרי כביכול.
כן. לחיות ברוח.
יעל: איך ההיסטוריה של כל מה שחווינו עד היום תעזור לנו בשלבים הבאים?
אנחנו נלמד אותה ונבין שזה התהליך, שאנחנו כולנו עוברים בחוק הטבע ואין לנו מנוס, אנחנו חייבם לקיים את זה. אלא שיש כאן עניין, או שהטבע יקדם אותנו על ידי לחצים, מכות, מלחמות, שכך כתוב גם בחכמת הקבלה שזה יכול להיות, או שכאן יש לנו כבר בחירה חופשית. פעם ראשונה בהיסטוריה שיש לנו בחירה חופשית, להתקדם לשלב הבא בצורה שאנחנו בעצמנו עוזרים לעצמנו.
אורן: מה הכי חשוב לקחת מכל מה שלמדנו היום על ההיסטוריה הקולקטיבית שלנו כאנושות?
רוצים להבין? בואו ללמוד.